Јединствено у процесу креирања листи лијекова у БиХ

- Меморандум о сарадњи у оквиру реализације пројекта ''Јачање интегритета у процесу креирања листи лијекова у БиХ'', потписан је данас у Бањалуци. Јединствено крећемо у промјене, поручили су представници дванаест удружења пацијената из Републике Српске.

Република Српска 26.06.2021 | 15:11
Јединствено у процесу креирања листи лијекова у БиХ

Преко двије хиљаде обољелих од мултипла склерозе је у Српској а само 140 прима неки лијек,  истичу из удружења која представљају ове пацијенте. Лијекови су прескупи и недоступни поручују обољели од ове болести.

''Ниједан обољели или можете на прсте пребројати који себи могу да приуште лијек за лијечење мултипла склерозе у приватној режији у Српској. Има напримјер 24 иновативна лијека, Србија је сада урадила велики искорак и много обољелих ће сада добити лијек али и то је недовољно а можете да видите колико је то постотак код нас, 6 одсто прима неки лијек а остали су препуштени  себи и породици'', истакли су у Удружењу ''Мултиола склероза'' регије Источна Херцеговина.

Бројни су проблеми  с којима се суочавају и обољели од других болести у Српској. 

''Проблема има мали милион. Од недостатка помагала која користе пацијенти, у набавци лијекова које користе пацијенти на хемотерапијама и зрачењима, недостатак цитостатика, навели су у Удружењу стомилара Српске.

''Има различитих проблема, запостављеност становништва, недоступност лијекова... Док се нађе валидна терапија рецимо код старих лица која имају проблема са притиском, може проћи до годину дана а може се испставити да тај лијек није на листи лијекова А или Б'', истичу у бањалучком Удружењу ''Срце на длану''.

Урађен је први корак на путу да пацијенти постану активни учесници у процесу доношења одлука о листама лијекова који се финансирају из јавних фондова. Након потписивања меморандума о сарадњи слиједи још јача борба. Право на лијек је основно право пацијената, подсјетили су представници дванаест урузења пацијената  из Републике Српске.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БАЊА ЛУКА

26.06.2021 13:54

БРАВО, ОВО ЈЕ ПРАВИ ПУТ ЗА ЕЛИМИНАЦИЈУ ДЈЕЛОВА ФАРМАЦЕУТСКЕ МАФИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ КАКО БИ СЕДОШЛО ДО НОРМАЛНЕ ЦИЈЕНЕ ЛИЈЕКОВА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.06.2021 16:25

Зар мислис да це то вицо дозволити?

Name

ДЕГОТХИА

26.06.2021 14:18

БРАВО И ВРИЈЕМЕ ЈЕ БИЛО ДА СЕ ОРГАНИЗУЈЕТЕ !!! КЉУЧНИ ЦИЉ КОЈИ ТРЕБА НАПАСТИ У ЛАНЦУ КРИМИНАЛА У НАШЕМ ЗДРАВСТВУ ЈЕ МИНИСТАР ЗДРАВЉА КОЈИ ЈЕ НАЈСЛАБИЈА КАРИКА У ТОМ ЛАНЦУ. А ПОШТО СЕ ОН НЕОДГОВОРНО ПОНАША, ВИ ТРЕБАТЕ ДА ФОРМИРАТЕ БОРБЕНУ ГРУПУ КОЈУ ПОРЕД ЧЛАНОВА УДРУЖЕЊА ТРЕБА ДА ЧИНЕ НОВИНАРИ, АДВОКАТИ, ЕКОНОМСТИ И ПОШТЕНИ ДОКТОРИ.

ОДГОВОРИТЕ