Jedinstveno u procesu kreiranja listi lijekova u BiH

- Memorandum o saradnji u okviru realizacije projekta ''Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u BiH'', potpisan je danas u Banjaluci. Jedinstveno krećemo u promjene, poručili su predstavnici dvanaest udruženja pacijenata iz Republike Srpske.

Republika Srpska 26.06.2021 | 15:11
Jedinstveno u procesu kreiranja listi lijekova u BiH

Preko dvije hiljade oboljelih od multipla skleroze je u Srpskoj a samo 140 prima neki lijek,  ističu iz udruženja koja predstavljaju ove pacijente. Lijekovi su preskupi i nedostupni poručuju oboljeli od ove bolesti.

''Nijedan oboljeli ili možete na prste prebrojati koji sebi mogu da priušte lijek za liječenje multipla skleroze u privatnoj režiji u Srpskoj. Ima naprimjer 24 inovativna lijeka, Srbija je sada uradila veliki iskorak i mnogo oboljelih će sada dobiti lijek ali i to je nedovoljno a možete da vidite koliko je to postotak kod nas, 6 odsto prima neki lijek a ostali su prepušteni  sebi i porodici'', istakli su u Udruženju ''Multiola skleroza'' regije Istočna Hercegovina.

Brojni su problemi  s kojima se suočavaju i oboljeli od drugih bolesti u Srpskoj. 

''Problema ima mali milion. Od nedostatka pomagala koja koriste pacijenti, u nabavci lijekova koje koriste pacijenti na hemoterapijama i zračenjima, nedostatak citostatika, naveli su u Udruženju stomilara Srpske.

''Ima različitih problema, zapostavljenost stanovništva, nedostupnost lijekova... Dok se nađe validna terapija recimo kod starih lica koja imaju problema sa pritiskom, može proći do godinu dana a može se ispstaviti da taj lijek nije na listi lijekova A ili B'', ističu u banjalučkom Udruženju ''Srce na dlanu''.

Urađen je prvi korak na putu da pacijenti postanu aktivni učesnici u procesu donošenja odluka o listama lijekova koji se finansiraju iz javnih fondova. Nakon potpisivanja memoranduma o saradnji slijedi još jača borba. Pravo na lijek je osnovno pravo pacijenata, podsjetili su predstavnici dvanaest uruzenja pacijenata  iz Republike Srpske.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BANJA LUKA

26.06.2021 13:54

BRAVO, OVO JE PRAVI PUT ZA ELIMINACIJU DJELOVA FARMACEUTSKE MAFIJE U REPUBLICI SRPSKOJ KAKO BI SEDOŠLO DO NORMALNE CIJENE LIJEKOVA...

ODGOVORITE
Name

Re

26.06.2021 16:25

Zar mislis da ce to vico dozvoliti?

Name

DEGOTHIA

26.06.2021 14:18

BRAVO I VRIJEME JE BILO DA SE ORGANIZUJETE !!! KLJUČNI CILJ KOJI TREBA NAPASTI U LANCU KRIMINALA U NAŠEM ZDRAVSTVU JE MINISTAR ZDRAVLJA KOJI JE NAJSLABIJA KARIKA U TOM LANCU. A POŠTO SE ON NEODGOVORNO PONAŠA, VI TREBATE DA FORMIRATE BORBENU GRUPU KOJU PORED ČLANOVA UDRUŽENJA TREBA DA ČINE NOVINARI, ADVOKATI, EKONOMSTI I POŠTENI DOKTORI.

ODGOVORITE