Ово је конобар који је добио бакшиш 1.500 ЕУР

Многе "форе" знају само конобари који дуго раде у кафићима, а често их користе нико не би приметио да су направили грешку. 

Србија 26.06.2021 | 08:28
Ово је конобар који је добио бакшиш 1.500 ЕУР

Игор Матић (39) који годинама ради у ресторанима, кафићима и клубовима у центру Београда, за МОНДО је открио како успева да му жене оставе бакшиш, како се бори са онима који имају брдо замерки чим уђу у кафић, како је добио бакшиш од 1.500 евра и зашто конобари кажу да ћете чекати палачинку сат времена, иако заправо стиже за пет минута. 

СВЕ ЖЕНЕ СУ "ДЕВОЈЧИЦЕ"

Када жене седну у кафић, најчешће искористим прву прилику да им смањим године на било који начин, каже Игор Матић за МОНДО.

"Главна ствар када си конобар јесте да мораш да одабереш начин да подилазиш људима. Ако се ради о женама , углавном им дајем мање година и направим их 'девојчицама'. То увек пролази, а нарочито када је дама у друштву неког мушкараца. Наравно, и нека шала је увек добродошла. Највећи бакшиш сам добио од мушкарца у клубу кога сам цело вече служио и износио је 1.500 евра", каже Игор Матић. 

ГОСТИ БЕЗ ПАРА ВОЛЕ ДА СУ "ВАЖНИ", ОНИ СА ПАРАМА ХОЋЕ ДА СУ "ДРУГАРИ"

Када се ради о мушкарцима, који углавном плаћају рачун, ситуација је мало другачија и најбоље је створити другарски однос са већином муштерија. 

"Научио сам да одмах, после прве реченице, видим са киме имам посла. Са мушкарцима се најчешће ствара другарски однос, нарочито ако су млађи, али често пролази и да се осете важним. За разлику од њих, старијима прија када се осете као дечкићи и када нису уштогљен према њима. То је неко правило, ако се види да неко има новац понашај се као да нема и као да сте другари, ако га нема пробај мало да му удовољиш да се осети битним", тврди наш саговорник. 

ЗАШТО КАЖУ ДА ЋЕТЕ ДУГО ЧЕКАТИ ПОРУЏБИНУ?

Када је велика гужва, дешава се да конобари кажу да неког јела нема или да ћете га дуго чекати, иако то заправо није случај.

"Неко наручи палачинке, а ви знате да ће због тога да се закрчи цела кухиња и кувари не могу да пеку роштиљ. Зато им кажете може, али добићете их за 40 минута. Најчешће је случај да их добију заправо за 10 минута, ако пре тога не одустану и наруче нешто друго", каже Игор Матић.

КАДА ПОГРЕШИМО, ОРКИВИМО КУХИЊУ

Када конобар погреши, има неких фора које говори гостима, како би се извукао, каже овај дугогодишњи угоститељ.

"Деси се да нешто заборавиш или погрешиш поруџбину. Онда се углавном вадимо на људе из кухиње, кажемо да је тамо дошло до грешке. Ја кажем да су, рецимо, много препекли храну или нису добро направили цеђену поморанжу, па испаднеш добар зато што бринеш о гостима. Има и ситуација када неко пита, да ли је то заиста тај и тај виски, ми кажемо јесте, иако се ради о грешки. Гост понекад и не примети разлику", каже Игор.

ВАЖНИ СУ ДЕЦА, ПСИ И ДЕТАЉИ

Често се дешава да конобари дају пажњу деци или љубимцима, али то не мора значити да им је заиста стало, већ и да је то само трик.

"Осим наруџбине, важно је запамтити понеке детаље, име, наруџбину или  део разговора, када гост дође следећи пут да се осети битним. Климање главе приликом примања наруџбине оставља утисак како је госту пружена потпуна пажња, а изгледа и као да конобар одобрава поруџбине, што би значило да су оне заиста добре", каже он. 

ПРЕПРУКЕ СУ УВЕК ИСКРЕНЕ, ДА БИСМО ДОБИЛИ БАКШИШ

Када ми муштерија тражи да нешто препручим, увек дајемо искрену препоруку, чак и ако су нам напоменули да радимо другачије, каже он. 

"Дешава се да власник, неко из шанка или кухиње кажу да нешто треба да форсирамо, зато што слабо иде. Ја то никада не радим, јер ако препоручим нешто што није добро, знам да сигурно нећу добити бакшиш. Зато отворено кажем шта је квалитетно и добро. Ако није задовљан наруџбином, џабе све остало", тврди дугогодишњи конобар. 

СА НАМРГОЂЕНИМА НА ДИСТАНЦИ

Дешава се да гост чим седне буде намештен и има замерку на прљав стољњак, на то што је чекао и није одмах услужен и слично.  

"То се препозна из првог контакта, види се нервоза. Ту је најбоље бити на дистанци, без икаквих фора. Само пословно, јер ако кренеш са таквима другарски, то може да се обије о главу. Најгоре што ми се десило јесте да гост физички насрне на мене у алколоисаном стању. Чак и тада не смеш бурно да реагујеш и након тога мораш да будеш фин према њему, скоро па да му се извињаваш што си га стишавао", каже Игор Матић. 

Када већ од старта крене са проблемима, конобари се често замене за неким столом, како би предухитрили и спречили лоше ситуације. 

"Када неко има проблем са неким гостом, дешава се да га преузме неко други, на неки што лаганији и неприметнији начин. Кажем, иди ти настави ради нешто друго, а ја ћу за онај сто. То се дешава и најбоље је када тако може да се реши ситуација", тврди Матић. 

(Мондо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

А

26.06.2021 06:56

Шта је то конбар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конобар

26.06.2021 08:53

То је,то је, као да сам имао амнезију. Мислим да сам прије короне био конобар. Реинкарнација је цудо??

Name

Браво

26.06.2021 07:13

Е ово треба да је прируцник свим конобарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

26.06.2021 10:30

Казе момак ста ти радис он одговара појим стоку,а ви сте онда фармер стоцар,Ма јок конобар

Name

Дакле...

26.06.2021 07:54

... манипулације и преваре. Конобари требају да знају да нико не иде у угоститељски објекат на неки третман,него из низ дригих разлога.Буди природан,цовеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баден Баден Цасино

26.06.2021 10:45

Па ти мајсторе сваког госта посматрас као потенцијалну зртву или плијен за купање тј.шишање,Јеси ти цуо за дискрецију и постовање приватности приликом послузивања госта? Знас ли колико би ти радио у неком врхунском угост.објекту ,па док гост не би позвао сефа и тразио да зели да узива а не да га дави неки кретен попут тебе са провидним форама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

26.06.2021 13:16

Конобар ради у ресторану,а у кафицима су обицни носаци пића.Од Бијељине до Добоја нема ни једне угоститељске Школе.А има на хиљаде такозваних Конобара.Али за ове насе новопецене богатасе и не треба нека екстра услуга.све кркани полуписмени и наруцују само сто је скупо.