Нова милионска тужба против Српске због неизграђених МХЕ

Фирма „Дрина Хyдро Енергy“ раскинула је уговор о изградњи малих хидроелектрана са Владом Републике Српске, а затим тужила Српску за 2,2 милиона КМ због накнаде штете и измакле добити, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 25.06.2021 | 13:15
Нова милионска тужба против Српске због неизграђених МХЕ

Република Српска, коју заступа Правобранилаштво РС, у потпуности је оспорила тужбени захтјев као и висину одштете коју ова фирма тражи.

Рочиште по овој тужби требало је да буде одржано прошле седмице, али је отказано због болести поступајућег судије.

„Дрина Хyдро Енергy“ из Угљевика је у власништву швајцарске компаније „Премар сервицес“ АГ, а требало је да гради четири мале хидроелектране на подручју Националног парка Сутјеска.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС за ЦАПИТАЛ су рекли да је Влада РС 2006. године закључила четири уговора о концесији за изградњу МХЕ са предузећем „Премар Сервицес“ АГ Зуг, из Швајцарске.

Ради се о концесијама за изградњу МХЕ „Хрчавка С-Х-1“, „Хрчавка С-Х-2“, „Хрчавка С-Х-3“ и „Сутјеска 2А“.

Концесионар је затим основао предузеће „Дрина Хyдро Енергy“ Угљевик на које су пренесени уговори о концесији.

У јуну прошле године ово предузеће је обавијестило Владу РС да раскида уговоре о концесији за изградњу МХЕ на подручју Националног парка Сутјеска и да тражи обештећење од 2,19 милиона са припадајућом каматом, да би мјесец дана касније поднијело тужбу.

У тужби се наводи да је разлог нереализације уговора непостојање просторног плана за подручје Националог парка „Сутјеска“.

У одговору на тужбу Српска је навела да је концесионар подношењем самоиницијативне понуде за додјелу концесије на локацији у Националном парку Сутјеска преузео ризик неизвјесности изградње у заштићеном подручју.

Српска тврди да је концесионар био дужан да испита могућности грађења и да се не може се сматрати да је доведен у заблуду јер је био свјестан ограничења и нико му није могао у тренутку закључивања уговора гарантовати извјесност.

„Тужилац је у складу са одлуком Владе РС из 2012. године био свјестан чињенице да неће моћи прибавити одобрење за грађење до доношења плана посебног подручја Наицоналног парка Сутјеска, јер је у њој наведено да се локацијски услови могу издати привремено до доношења поменутог плана, те је у том смислу било који трошак на развијању пројекта ради прибављања поменутог одобрења тужилац преузео искључиво на сопствени ризик. Дакле, од момента доношења поменуте одлуке тужилац је био свјестан чињенице да су даље трошкови потенцијално сувишни“, казали су у Министарству.

Коменатар „Дрина Хyдро Енергy“ нисмо успјели добити. Иначе, ова фирма годинама не остварује никакве приходе, а једини пријављени запослени је директор предузећа.

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Рибар

25.06.2021 11:30

Иде ревизија свих концесионих дозвола за период 2005-2020 година. Доста је, добиће овај концесионар, као и сви други понуду коју неће смјети одбити,тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ослобадјање

25.06.2021 11:33

Семберије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.06.2021 11:59

Да ми је знати име овог јединог запосленог у тој " свајцарској " фирми..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изградили или неизградили

25.06.2021 12:43

Законима криминалба секта прати сву осмисљену пљацку....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

25.06.2021 12:54

Посао око мини хидроелектрана је организовани криминал. Било би интересантно истразити улогу министарства пољопривреде,шумарства и водопривреде (ресор водопривреде) у тим пословима, као и Хидрометеоролошки завода. Биће посла за истраге надати се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

2006

25.06.2021 13:01

Је била година старта насе пропасти. Унапријед осмисљене пљацке у слободно дезертерско сверцерско вријеме, елиминисуцу закон о поријеклу имовине и сав слијед десавања су истина у цињеницама све данасњег дана ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле бандит

25.06.2021 13:24

је све уништио са Птром Ђокићем , дали су Хамовићу концесије на соларне електране за читаву РС без обзира што је доста људи добило дозволу да легално гради соларне електране и од владе уредно добили дозволе за изградњу истих и прошли све процедуре , као и упис у регистар .Сад се ваде на неке измишљене квоте , као неко има право на сунце неко нема , тако они размишљају . Све паре су покрадене на основу фалцификованих пројеката , што мора суд да испита . Ради се о огромној пљачки . Биће ту још доста тужби са захтјевом за цјелокупно обештећење , што није мало .

ОДГОВОРИТЕ
Name

yоки

25.06.2021 13:28

Гдје год се окренес неки лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревизор Галовиц

25.06.2021 15:20

Ста казе на ово нас министар енергетике П. Дјокиц? Хоце ли бити амнестије криминалцима као он?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

26.06.2021 07:10

Не дајмо ријеке!!!!

ОДГОВОРИТЕ