Nova milionska tužba protiv Srpske zbog neizgrađenih MHE

Firma „Drina Hydro Energy“ raskinula je ugovor o izgradnji malih hidroelektrana sa Vladom Republike Srpske, a zatim tužila Srpsku za 2,2 miliona KM zbog naknade štete i izmakle dobiti, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 25.06.2021 | 13:15
Nova milionska tužba protiv Srpske zbog neizgrađenih MHE

Republika Srpska, koju zastupa Pravobranilaštvo RS, u potpunosti je osporila tužbeni zahtjev kao i visinu odštete koju ova firma traži.

Ročište po ovoj tužbi trebalo je da bude održano prošle sedmice, ali je otkazano zbog bolesti postupajućeg sudije.

„Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika je u vlasništvu švajcarske kompanije „Premar services“ AG, a trebalo je da gradi četiri male hidroelektrane na području Nacionalnog parka Sutjeska.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS za CAPITAL su rekli da je Vlada RS 2006. godine zaključila četiri ugovora o koncesiji za izgradnju MHE sa preduzećem „Premar Services“ AG Zug, iz Švajcarske.

Radi se o koncesijama za izgradnju MHE „Hrčavka S-H-1“, „Hrčavka S-H-2“, „Hrčavka S-H-3“ i „Sutjeska 2A“.

Koncesionar je zatim osnovao preduzeće „Drina Hydro Energy“ Ugljevik na koje su preneseni ugovori o koncesiji.

U junu prošle godine ovo preduzeće je obavijestilo Vladu RS da raskida ugovore o koncesiji za izgradnju MHE na području Nacionalnog parka Sutjeska i da traži obeštećenje od 2,19 miliona sa pripadajućom kamatom, da bi mjesec dana kasnije podnijelo tužbu.

U tužbi se navodi da je razlog nerealizacije ugovora nepostojanje prostornog plana za područje Nacionalog parka „Sutjeska“.

U odgovoru na tužbu Srpska je navela da je koncesionar podnošenjem samoinicijativne ponude za dodjelu koncesije na lokaciji u Nacionalnom parku Sutjeska preuzeo rizik neizvjesnosti izgradnje u zaštićenom području.

Srpska tvrdi da je koncesionar bio dužan da ispita mogućnosti građenja i da se ne može se smatrati da je doveden u zabludu jer je bio svjestan ograničenja i niko mu nije mogao u trenutku zaključivanja ugovora garantovati izvjesnost.

„Tužilac je u skladu sa odlukom Vlade RS iz 2012. godine bio svjestan činjenice da neće moći pribaviti odobrenje za građenje do donošenja plana posebnog područja Naiconalnog parka Sutjeska, jer je u njoj navedeno da se lokacijski uslovi mogu izdati privremeno do donošenja pomenutog plana, te je u tom smislu bilo koji trošak na razvijanju projekta radi pribavljanja pomenutog odobrenja tužilac preuzeo isključivo na sopstveni rizik. Dakle, od momenta donošenja pomenute odluke tužilac je bio svjestan činjenice da su dalje troškovi potencijalno suvišni“, kazali su u Ministarstvu.

Komenatar „Drina Hydro Energy“ nismo uspjeli dobiti. Inače, ova firma godinama ne ostvaruje nikakve prihode, a jedini prijavljeni zaposleni je direktor preduzeća.

(Capital)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Рибар

25.06.2021 11:30

Иде ревизија свих концесионих дозвола за период 2005-2020 година. Доста је, добиће овај концесионар, као и сви други понуду коју неће смјети одбити,тачка.

ODGOVORITE
Name

Oslobadjanje

25.06.2021 11:33

Semberije.

ODGOVORITE
Name

Ja

25.06.2021 11:59

Da mi je znati ime ovog jedinog zaposlenog u toj " svajcarskoj " firmi..

ODGOVORITE
Name

Izgradili ili neizgradili

25.06.2021 12:43

Zakonima kriminalba sekta prati svu osmisljenu pljacku....

ODGOVORITE
Name

Poznavalac

25.06.2021 12:54

Posao oko mini hidroelektrana je organizovani kriminal. Bilo bi interesantno istraziti ulogu ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede (resor vodoprivrede) u tim poslovima, kao i Hidrometeorološki zavoda. Biće posla za istrage nadati se.

ODGOVORITE
Name

2006

25.06.2021 13:01

Je bila godina starta nase propasti. Unaprijed osmisljene pljacke u slobodno dezertersko svercersko vrijeme, eliminisucu zakon o porijeklu imovine i sav slijed desavanja su istina u cinjenicama sve danasnjeg dana ....

ODGOVORITE
Name

mile bandit

25.06.2021 13:24

je sve uništio sa Ptrom Đokićem , dali su Hamoviću koncesije na solarne elektrane za čitavu RS bez obzira što je dosta ljudi dobilo dozvolu da legalno gradi solarne elektrane i od vlade uredno dobili dozvole za izgradnju istih i prošli sve procedure , kao i upis u registar .Sad se vade na neke izmišljene kvote , kao neko ima pravo na sunce neko nema , tako oni razmišljaju . Sve pare su pokradene na osnovu falcifikovanih projekata , što mora sud da ispita . Radi se o ogromnoj pljački . Biće tu još dosta tužbi sa zahtjevom za cjelokupno obeštećenje , što nije malo .

ODGOVORITE
Name

yoki

25.06.2021 13:28

Gdje god se okrenes neki lopovluk.

ODGOVORITE
Name

Revizor Galovic

25.06.2021 15:20

Sta kaze na ovo nas ministar energetike P. Djokic? Hoce li biti amnestije kriminalcima kao on?

ODGOVORITE
Name

Q

26.06.2021 07:10

Ne dajmo rijeke!!!!

ODGOVORITE