Јавност да добије информације о афери "Респиратори"

Набавка респиратора од фирме „Медиетик“ која је прошле године привукла велику пажњу јавности у Републици Српској је морала бити предмет Главне службе за ревизије јавног сектора РС за ту годину каже Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.

Република Српска 25.06.2021 | 10:58
Јавност да добије информације о афери "Респиратори"

Станић сматра да је јавност  требала добити очекиване одговоре на аферу која је узнемирила јавност РС и да би логично било да се у години пандемије при редовној ревизији Фонда здравства Главна служба посебно посвети утрошку средстава за борбу против короне.

„На конференцији за новинаре председник ПДП-а Бранислав Бореновић је у јуну 2020. изнио податке да је РС путем Фонда Здравственог осигурања купила респираторе од фирме "Медиетик" из Бања Луке по цијени од 130 568 КМ по комаду без ПДВ- а, и да су они набављени по знатно нижој цијени од 59 000 КМ без ПДВ-а. Навео је да је уговор потписан 08.04.2020, а да је рок испоруке по уговору 24.04.2020.  Навео је да је укупна набавна цијена 2.97 милиона КМ без ПДВ-а, а уговорена укупно 6.47 милиона без ПДВ-а. Навео је и да је ФЗО уплатио шест милиона КМ аванса“, посјетио је Станић.

Она каже да ревизорски извјештај Главне службе за  ревизију јавног сектора за 2020 годину, који је објављен 07.О6. 2021. не даје одговоре да ли су тачни наводи господина Бореновића јер се предметна набавка не спомиње. 

„Знам да се ревизија у свом раду ослања на стандарде ревизије и етички кодекс и да се на неки начин ограђује тиме да се ревизија проводи на бази узорка. Знам и да посебан стандард регулише узимање узорка и да су о самом узимању узорка написане бројне књиге и научни радови, али зар није било логично да се у години пандемије при редовној ревизији ФЗО Главна служба посебно посвети утрошку средстава за борбу против пандемије“, каже Станић.

Он наводи да је ФЗО је само за набавку роба за сузбијање пандемије утрошио 62 000 000 КМ. 

„Зар се не би требао знати утрошак сваке марке потрошене у ту намјену“, пита Станић.

Он сматра да је јавност РС требала добити очекиване одговоре на "аферу" која је узнемирила јавност РС.

„Ревизија додуше наводи да је у  неким поступцима бодован уз цијену и рок плаћања, па је уговорен рок плаћања нпр. 60 дана, а плаћено је шестог дана тј. 54 дана раније, па се како кажу ревизори ‘поставља питање тог критеријума’ ", наводи Станић.

Зар плаћање 54 дана раније него по уговору, пита Станић, није разлог за дубинску ревизију тог случаја.
 
„Рок плаћања је бодован и могуће да је неко са нижом цијеном отпао, због тога што није могао дати 60 дана одложено плаћање. Не дају се одговори на наводе у јавности да су у већем броју случајева напрасно одустајали они са нижим понудама“, појаснио је Станић.

Истиче да је много питања која траже одговоре и да би јавност треба да их добије, јер је у питању јавни новац. 

„Ревизију не треба ни вршити да би се само задовољила форма! Ружно звучи, али метафорички ово подсјећа кад би лубеница била са једне стране трула, а ми пристали да се чеп извади само са здраве стране“, каже Станић.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Снсд- у до народа је стало

25.06.2021 09:11

Као мени до лањске цркнуте краве. Зато народ сатиру, а народне паре отимају. Сљам проклети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И СДСу.

25.06.2021 12:08

Је стало па праве глупост и мрзњу. Сила љубав.

Name

Бранко

25.06.2021 09:16

То це бити на крају ко са албанским пеленама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гогсон

25.06.2021 09:57

Бозе како је овај цовјек досадан са некаквим аферама,ради ли иста овај цовјек несто сем сто критикује и дан и ноц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти само цути

25.06.2021 10:47

А ја ти зелим у куци овакво стање какво је СНСД секта направила у Републици Српској. Свим срцен и дусом.

Name

мира

25.06.2021 11:04

просо воз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не не

25.06.2021 17:55

Воз никад не пролази код паметних народа. Кад власт купи Тузиластва и Судове суноврат друства је загарантован. Не треба Станић да пита никога у демократском и цивилизованом друштву него само Тузиластво реагује а Полиција истражује и Судови суде. Све то је замрло у овом друштву јер партије су поставиле послушне и уцијењене и крадја се одвија јавно и без икаквог страха. Нико ама бас нико не полазе рацуне за свој рад. Све се свело на импровизацију. Ево овај нови градонацелник у БН покушава да уведе ред и додјосе му највиши званицници РС да му нешто објасне.