Javnost da dobije informacije o aferi "Respiratori"

Nabavka respiratora od firme „Medietik“ koja je prošle godine privukla veliku pažnju javnosti u Republici Srpskoj je morala biti predmet Glavne službe za revizije javnog sektora RS za tu godinu kaže Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

Republika Srpska 25.06.2021 | 10:58
Javnost da dobije informacije o aferi "Respiratori"

Stanić smatra da je javnost  trebala dobiti očekivane odgovore na aferu koja je uznemirila javnost RS i da bi logično bilo da se u godini pandemije pri redovnoj reviziji Fonda zdravstva Glavna služba posebno posveti utrošku sredstava za borbu protiv korone.

„Na konferenciji za novinare predsednik PDP-a Branislav Borenović je u junu 2020. iznio podatke da je RS putem Fonda Zdravstvenog osiguranja kupila respiratore od firme "Medietik" iz Banja Luke po cijeni od 130 568 KM po komadu bez PDV- a, i da su oni nabavljeni po znatno nižoj cijeni od 59 000 KM bez PDV-a. Naveo je da je ugovor potpisan 08.04.2020, a da je rok isporuke po ugovoru 24.04.2020.  Naveo je da je ukupna nabavna cijena 2.97 miliona KM bez PDV-a, a ugovorena ukupno 6.47 miliona bez PDV-a. Naveo je i da je FZO uplatio šest miliona KM avansa“, posjetio je Stanić.

Ona kaže da revizorski izvještaj Glavne službe za  reviziju javnog sektora za 2020 godinu, koji je objavljen 07.O6. 2021. ne daje odgovore da li su tačni navodi gospodina Borenovića jer se predmetna nabavka ne spominje. 

„Znam da se revizija u svom radu oslanja na standarde revizije i etički kodeks i da se na neki način ograđuje time da se revizija provodi na bazi uzorka. Znam i da poseban standard reguliše uzimanje uzorka i da su o samom uzimanju uzorka napisane brojne knjige i naučni radovi, ali zar nije bilo logično da se u godini pandemije pri redovnoj reviziji FZO Glavna služba posebno posveti utrošku sredstava za borbu protiv pandemije“, kaže Stanić.

On navodi da je FZO je samo za nabavku roba za suzbijanje pandemije utrošio 62 000 000 KM. 

„Zar se ne bi trebao znati utrošak svake marke potrošene u tu namjenu“, pita Stanić.

On smatra da je javnost RS trebala dobiti očekivane odgovore na "aferu" koja je uznemirila javnost RS.

„Revizija doduše navodi da je u  nekim postupcima bodovan uz cijenu i rok plaćanja, pa je ugovoren rok plaćanja npr. 60 dana, a plaćeno je šestog dana tj. 54 dana ranije, pa se kako kažu revizori ‘postavlja pitanje tog kriterijuma’ ", navodi Stanić.

Zar plaćanje 54 dana ranije nego po ugovoru, pita Stanić, nije razlog za dubinsku reviziju tog slučaja.
 
„Rok plaćanja je bodovan i moguće da je neko sa nižom cijenom otpao, zbog toga što nije mogao dati 60 dana odloženo plaćanje. Ne daju se odgovori na navode u javnosti da su u većem broju slučajeva naprasno odustajali oni sa nižim ponudama“, pojasnio je Stanić.

Ističe da je mnogo pitanja koja traže odgovore i da bi javnost treba da ih dobije, jer je u pitanju javni novac. 

„Reviziju ne treba ni vršiti da bi se samo zadovoljila forma! Ružno zvuči, ali metaforički ovo podsjeća kad bi lubenica bila sa jedne strane trula, a mi pristali da se čep izvadi samo sa zdrave strane“, kaže Stanić.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Snsd- u do naroda je stalo

25.06.2021 09:11

Kao meni do lanjske crknute krave. Zato narod satiru, a narodne pare otimaju. Sljam prokleti!

ODGOVORITE
Name

I SDSu.

25.06.2021 12:08

Je stalo pa prave glupost i mrznju. Sila ljubav.

Name

Branko

25.06.2021 09:16

To ce biti na kraju ko sa albanskim pelenama.

ODGOVORITE
Name

gogson

25.06.2021 09:57

Boze kako je ovaj covjek dosadan sa nekakvim aferama,radi li ista ovaj covjek nesto sem sto kritikuje i dan i noc.

ODGOVORITE
Name

Ti samo cuti

25.06.2021 10:47

A ja ti zelim u kuci ovakvo stanje kakvo je SNSD sekta napravila u Republici Srpskoj. Svim srcen i dusom.

Name

mira

25.06.2021 11:04

proso voz

ODGOVORITE
Name

Ne ne

25.06.2021 17:55

Voz nikad ne prolazi kod pametnih naroda. Kad vlast kupi Tuzilastva i Sudove sunovrat drustva je zagarantovan. Ne treba Stanić da pita nikoga u demokratskom i civilizovanom društvu nego samo Tuzilastvo reaguje a Policija istražuje i Sudovi sude. Sve to je zamrlo u ovom društvu jer partije su postavile poslušne i ucijenjene i kradja se odvija javno i bez ikakvog straha. Niko ama bas niko ne polaze racune za svoj rad. Sve se svelo na improvizaciju. Evo ovaj novi gradonacelnik u BN pokušava da uvede red i dodjose mu najviši zvanicnici RS da mu nešto objasne.