Борци упутили оштар ултиматум Савчићу и министарству

Данас је у просторијама Центра за културу “Семберија” одржан заједнички састанак Координационих одбора Изборних јединица 5 и 6 Борачке организације Републике Српске које чине Градске и Општинске борачке организације Регије Бијељина и Регије Добој.

Република Српска 24.06.2021 | 15:02
Борци упутили оштар ултиматум Савчићу и министарству

Тема састанка била је Разматрање статусног и материјалног положаја борачких категорија као и актуелног стања у Борачкој организацији Републике Српске.

“У Борачкој организацији је дошло до великих подјела што није добро за Борачку организацију и популацију за коју смо најодговорнији и за коју смо задужени да представљамо у најбољем свјетлу. Дошло је до тога да се у задњих шест мјесеци бавимо сами собом, што сигурно не иде никоме у прилог", рекао је послије састанка предсједник Борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић..

"Борачка организација постоји 28 година, а учешће у реализацији борачких проблема узеле су неке организације које су формиране прије три или шест мјесеци, а неке се формирају, па се распадну. Борачка организација ћути, гледа и губи углед. Предсједништво, Скупштина и ниједан други орган у Борачкој организацији не функционише и то стање се мора промијенити”, додао је Стевановић.

Ристо Радић, предсједник Општинске борачке организације Лопаре изнио је закључке донесене након излагања о првој тачки дневног реда која се тиче статуса и положаја свих борачких категорија, при чему је констатовано да се борачке категорије налазе у никад горем положају.

Он је истакао да држава и власт уводе нормативе борцима да би им дала социјалну помоћ, и да је “јадна и држава и власт у којој су борци социјални случајеви”.

“Закључци по првој тачки су сљедећи: тражимо од ресорног министарства и Владе РС да одмах умјесто најављене помоћи социјално угроженим борцима, све незапослене борце уведе у систем и омогући мјесечни борачки додатак без обзира на године старости; тражимо да се основица за обрачун борачког додатка и личних и породичних инвалиднина увећа за минимум 10%;

Тражимо да се одмах и неодложно сачини програм запошљавања дјеце погинулих бораца са периодом реализације истог не дужим од 6 мјесеци; тражимо да се незапослени борци ослободе партиципације приликом лијечења на свим нивоима пружања здравствених услуга како у РС тако и у Брчко дистрикту”, навео је Радић.

(БН)

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Чекај Мало

24.06.2021 13:12

Па ови са слике су борци из другог свјетског рата. Шта они траже, они су све живо добили од државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потребно

24.06.2021 17:31

Потребно је свим онима који имају плате преко 2000 одузети 10%,преко 3000 20% и да то иде директно на рачун Борачке као и то да се претане са исплатом борачких додатака свим тим који имају плате преко 2000КМ.На крају ослободили су то гдје раде и зарадјују и гдје им живе породице,то ке довољан приход.А са новцем који се добије од тих прихода системски ријешити угрожене борачке категорије.Отварањем и суфинансирањем радних мијеста.

Name

Борац

24.06.2021 19:43

Јел овај стевановиц мицин папак?

Name

Дује

24.06.2021 21:01

Оце ли ико рјесити да сви борци имају иста примања ,борацка прескаце упорно ово питање које је једино праведно питање борац са 18 година отисо у рат и цека 42 године мјесецни срамно потегните то висе питање сви су изгледа купљени покрените то висе врло врло битно питање које је једино праведно

Name

Неперспектива

24.06.2021 13:16

Ма свака цаст борцима и све то.Али закаснили су.А и 80% њих гласа за Додика ста се сад зале.Овдје је веци проблем како направити систем да млади људи остају и зене се удају стварају породице.Ако се овако настави и омладина оде дзаба ти све и борци и пензионери и остали и Република Српска.Остаце пуста и онда никакве користи никоме.Угасице се сама и доце неки други народи мозда овде да зиве.Ово исто вази и за цијелу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБОЈСКИ КРКАНЛУК

24.06.2021 13:21

Растјерати криминалце и полтроне из борачких организација. Почети од Добоја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

24.06.2021 13:25

Сви сте ви сазрели за смјене. Какво раздвајање бораца. Борац је борац,без обзира на године. Захвали те се дјокицу који је укинуо борацке пензије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

24.06.2021 13:43

Ја тражим да нам одмах објасните у чије име ви прдите. Подјелили сте нас борце у некаквих 7 категорија, а ја кажем да сте нас ту много понизили и могу вам рећи да смо ми "борци" подијељени у 3 категорије. 1. Прва категорија ови јадници што су социјални случајеви, не запослени и што су остали ама баш ни очему. 2. Друга категорија углавном већина нас бораца који смо ту негде и како тако претурамо с краја на крај. Тешко али ту смо, опстајемо и 3. Трећа категорија сте ви што тражите кобајаги нешта за нас као и ови што тражите од њих да кобајаги помогну овој голој сиротињи. Тражите и ви као и ови што су већ ту само за себе да шта зголубите и то је то. Хебо сам га ко дочека вашу помоћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само да најавим

24.06.2021 20:33

Пошто наша власт воли да преписује законе, нека препишу законе Хрватске које се тичу бораца и нека омогуће бар приближна примања. Поједине борачке категорије код нас су до сада биле посебно деградиране, посебно 6 и 7. Најављујем да ће то једног дана бити ријешено ретроактивним исплатама.

Name

Симе

27.06.2021 08:33

Тако је, у тим првим категоријама су кукавице које нису имале дана ратишта а неко их је водио кроз књиге читав рат за велику накнаду и сад они коло воде заједно са свим издајницима и дезертерима.

Name

Боки

24.06.2021 13:43

Пуна подршка, Савчић је подлегао притиску узурпатора, смјена је неминовна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.06.2021 19:24

Није Савциц подлегао притиску, доведен је и унапријед припремљен да отаљава посао за Додика, то је тако вец скоро 20 година, од кад је Додик продао фирме које су се могле продати и оформио ИРБ да му финансира приватни/странацки апарат у циљу одрзавања резима на власти, то је било јасно и 2009., а 12 година послије моземо само плакати....

Name

Ипе

24.06.2021 13:45

Умјесто да одете и узмете оно за што сте се изборили,ви гледате куд "сунце хода" и слушате тог ратног профитера,како прича да је већи патриота од вас који сте се борили у рову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПТ Вод

24.06.2021 13:59

Подрска за борце ВРС. Довољно је навести цињеницу да се тек сада, толико година након заврсетка рата у ЕX YУ, рјесавају питања права бораца ВРС. За то би неко морао сносити велику одговорност, а не сједити у канцеларији и примати незаслузену плату. Оцигледно је да борце не заступају прави људи и то мора да се мијења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.06.2021 14:04

Балавац, један, срам га било, он умислио да је неко и нешто, а обичан потрчко секте. Подршка за Вукановића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс

24.06.2021 14:13

Озбиљно ово схватите, ми смо је стварали, ми цемо је и растворит, досло је гур гујици озбиљно схватите ове захтјеве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лацо

24.06.2021 14:18

НАЈЗАД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

24.06.2021 14:24

Прво треба 50% смањити примања владајуцим структурама у позицији а тако и у опозицији па онда гледати ста дати борцима и социјално угрозеним лицима. Ово сто борацка трази за сада је немогуце удовољити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зизи

24.06.2021 18:55

Код нас начелници и председници скупштина, малих општина имају 5000 /пет хиљада/ км плате. Председник највеће градске општине БГ-Палилула има 100.000 динара. Три пута мања плата, гдје улица 29. новембра има више становника него код нас општине.Треба овим нашим срезати за 2/3 има ко хоће радити..нек поднесу оставке и не рсде ништа и не требају нам.

Name

Ре: Зизи

24.06.2021 19:30

Није немогуце, ако има за хеликоптер, авион, репрезентације, путовања приватна и слузбена, за толике пресретаце, за полицију која се опрема као да је војска...али неце дати странци, они су давно рекли или смањујте број запослених или луксуз власти и јавних циновника или друга опција смањите и укидајте борцима, социјали, дјеци, на подстицајима радјању, станоградњи, образовању...додик се одлуцио за ово друго и тако јос тад пресудио борцима. А борци, они су капитулирали јос давно, кад су дозволили и то мирно, да им се укину стецена права на гарантовану пензију, примања и остале привилегије које су имали, сад могу млатити празну сламу до миле воље.

Name

Добој

24.06.2021 14:33

Прво, није регија Добој него поједине БО из Регије. Друго тај фосил Лазар је требао бити изабран за цлана Предсједниства испред Регије Добој али је наустио Скупстину и тиме оставио Регију Добој без цлана предсједниства . Ви из Бијељине , мислим на регију прво се пребројте па онда да видимо ко смо и ста смо. То вази и за Рогицеве борце из Бања Луке. То сто сте покусали да срусите Генерала сада у моменту када му се суди у Сарајеву нека вам иде на цаст, а посебно ономе који је доставио неке наводно нове доказе. Цији сте ви борци, да мозда сједисте није у Сарајеву. Срам вас било!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

24.06.2021 15:48

Ајде не лапрдај. Ти да причаш срушити генерала. Сам се срушио, али како видим не за џаба. А ако је био официр као што је борац за права бораца, нај боље би и било да га одма осуде за то што га суде. Али не бојим се да ће га осудити јер је он под заштитом Додика (контролисаног).

Name

Чича

24.06.2021 16:44

Тако је брате генерал је у праву,зна се добро ко оце да га руси сад кад је И оптузен, па немозе он набрат пара са грана кад имамо овакву власт која је наградила само пар бораца који су радили за њих на изборима И богато наплатили

Name

Чича

24.06.2021 17:02

Генерала је властпустила низ воду зар треба И ми да му окренемо ледја,ста су за борце урадили дјургузи И остали подрска генералу

Name

Ре добој

24.06.2021 20:15

У праву си ово што овдје видим на окупу чиними се све шљам од људи чим видим овог Добриловића из дервенте самопрокламованог пресједника и чиновника борачке организације све мије јасно само он представља све борце сам себе именује и бира. Ја се несјећам кадасу задњи пута сазвали борачку увдервенти. Сами себе именују и раде шта хоће. Али и генерал је исто шљам од човјека тако дами га нимало жао није. Ом умјесто да заступа интересе бораца и помаже им он је само порт парол власти то јест додика. Тако дасе незна куда ко гони. Све треба урадити из почетка ову сву багру што гледа себе и своје интетесе послати у прошлост. Овакав начин годи само овој бацри и властима. Xок се ми свађамо њима је добро.

Name

Невесињац

24.06.2021 14:54

Предлозите дезертера Таминдзију за министра бораца па он познаје стратегију сакривања и бјезања а и као захвалницу за ратне подвиг од Калиновцана добио је Убојиту працку са тисовом руцком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.06.2021 15:34

Таминдзија, Петровић Лука, Зуниц,Мазалица. Бирајте борци ове величине од људи какав Савциц а генерал. Ови су се обогатили као највећи патриоте и борци, они могу и имају а ви и вас Савциц нисте нико и ништа. Па још вас дијеле да могу да манипулишу с вама као са овцама. Вама предсједник не мора бити борац из рата може и цивил и то младји али одвазан да вас води.

Name

Предатор

24.06.2021 14:57

Као и до сад мало галаме и готово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац112

24.06.2021 15:16

Сви на улицу само кукате а купе вас за 20 км срам вас било. Само се хвалите а видите ко вас води. СТИДИТЕ СЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

24.06.2021 15:20

Ако БОРАЧКА популација у РС неможе остварити своја права од краја рата до данас ту је крај приче за све остале у РС. Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зарко

24.06.2021 16:32

Ала сте им запретили!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шамац

24.06.2021 16:37

Овај Лазо из Шамца обстаје годинама.ко год да је пресједник БОРСа ,ниста није урадио за Борце.а његов ратни пут је за Борца 5 категорије.Опет би да се намири мало.Ако су овакви као овај из Шамца онда це исто бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оптимиста

24.06.2021 20:21

Тако је и овај из Дервенте ништа бољи није. Сам себе именује и поставља на функције борачке у дервенти. Остали борци већ дуго непостоје. Тује уски круг Боро Чедо и њих пар. Самосу они борци. Жалосно али је тако.

Name

Петар

24.06.2021 18:43

Највећи проблем борцима су њихови изабрани представници у многим организацијама и удружењима који су ради болесних амбиција и личних интереса постали слијепа пјешадија болесног режима који већ годинама понижава Српске борце и њихове породице. Послије сваког протеста бораца до сада су поентирале само њихове слијепе вође и болесни режим који по договору наглашавају неважне ствари И борце окрећу на погрешан колосек како би сакрили своју срамну улогу у рату и послије рата. Борци неби смјела бити задовољни да им се сва њихова примања и вишеструко увећају, све док звање борца имају дезертери, ратни профитери и сви други којима је рат добро дошао, а сад уживају многе привилегије за ратне заслуге. Борци морају тражити нови закон о правима борачких категорија јер постојећи закон и поред одређених измјена које је претрпио као да је неко смишљено правио да понизи борце и њихове породице. Постојећи закон о правима бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих бораца и цивилних жртава рата је сакрио ратне злочинце којих је мало али су својим прљавим делима укаљали част Српског војника, привилеговао дезертере и ратне профитере, а понизио борце и опљачкао Републику Српску и њене поштене грађане. Све политичке али и невладине организације, посебно оне проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата, ако желе да се боре за истину о ратним страдањима и бољи положај бораца и свих других грађана Републике Српске морале би поћи од наведених чињеница. Нека Бог благослови Српске борце, Републику Српску и све њене грађане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Безбедњак

24.06.2021 19:03

Ови што галаме су Додикови борци,видјели од шефа па хватају на галаму.Ево вам истине,ове галамџије се не боре за статус бораца већ је сукоб унутар Борса око превласти.Да је моја тврдња тачна напомињем да је Савчић прије пола год.захтијевао одржавање тематске нар.скупштине по питању права бораца тј.измјену закона о правима бораца што режиму не одговара па су ангажовали предс.председништва Борса Горана Рогића лажног рви и човека који је лажирао записник па себе изабрао као делегата у фонду Здравства.Дотични је већ сутрадан на АТВ објавио како Савчић нема овлашћење ни одлуку председништва да поднесе такав захтјев.Вођа тих галамџија тј.улизица је управо поменути и сад им Савчић смета из још једног разлога што се супротставио Баји и рекао да РС свој пут ка НАТО-у мора дефинисати кроз референдум тј.да грађани одлуче о уласку у НАТО.Зато су против Српског генерала поднијели оптужницу за ратни злочин у БЛ а не у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

24.06.2021 19:08

Е сједе главе, нисте се знали изборити за себе након рата, и толике године трпите неправду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Првоборац

24.06.2021 19:55

ПА ВИ СТЕ БОРАЦКУ ДОВЕЛИ У СТАЊЕ СОЦИЈАЛНЕ ПОТРЕБЕ И ТОЛИКО ЈЕ УНИЗИЛИ ДА НЕ ПОСТОЈИ НАЦИН ДА БОРАЦКА ВРАТИ УГЛЕД КОЈИ ЈЕ БИО СКРОМАН И ПРИЈЕ 20 ГОДИНА, ПРОТЕСТИ СУ СА ВАМА НЕМОГУЦА МИСИЈА, ЗА ВАМА НЕЦЕ НИКО КРЕНУТИ . ЕРЛЕТИЦИ И РАДИЦИ И СВИ ОКО ЊИХ СУ И ДОВЕЛИ БОРАЦКУ У ОЦАЈАН ПОЛОЗАЈ. ВИ ЈЕДИНО МОЗЕТЕ ОДРЗАТИ ПАРАСТОС БОРС- е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

24.06.2021 19:58

И ово руководство борса је исто као и постојеће само да се као чују све то додик усутка не уздајте се борци узалуд. То треба дати 24 сата и да се од јануара исплате просечне плате свим борцима или силазите са фотеља, ви сте борци храбри били са непријатељем него са овим нашим политичарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац112

24.06.2021 22:44

Какви борци ти се нису нигдје борили,. Да се знају и да су се борили не бих нас довели на просјацки стап. Кад им је Додик рекао да неце добити ни 30 км тад су се требали бунити а не бити п.. ке. Сад тразе несто након 21 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суви

25.06.2021 14:36

Сви редом 90 тих гласали за сдс и рат.Унистили зивоте и себи и нама ,и сада јос тразе несто.

ОДГОВОРИТЕ