ИРБ тражи милионе марака од пропале Банке Српске

Након пропасти и одласка у стечај Банке Српске, ИРБ РС затражила је преузимање 46,4 милиона марака кредита које је пласирала преко ове банке. Након што управа Банке Српске то није дозволила ИРБ је поднијела тужбу суду тражећи поврат новца, али и ревизију Врховном суду којом траже забрану да Банка Српске исплати дуговања према својим повјериоцима.

Република Српска 24.06.2021 | 12:43
ИРБ тражи милионе марака од пропале Банке Српске

Из Банке Српске тврде да на овај начин ИРБ опструише и одуговлачи стечајни поступак ове банке – преноси портал Цапитал.  

Окружни привредни, а потом и Виши привредни суд у Бањалуци одбили су тужбу ИРБ-а, којом траже од Банке Српске у стечају, преузимање 46,4 милиона марака које је ИРБ пласирао путем ове банке. На тај начин, Банка Српске добила је зелено свјетло у намјери да исплати повјериоцима 25 милиона марака путем прве дјелимичне диобе.

Са тим се не слажу у ИРБ-у. Они су Врховном суду РС упутили мјеру обезбјеђења којом траже забрану исплате тог новца. Истовремено, упутили су и приговор којим траже да се одлука о диоби стави ван снаге, јер, како наводе, нису у потпуности окончани спорови које они воде са банком, сазнаје портал ЦАПИТАЛ. Из Банке Српске одговарају да судске пресуде потврђују да је поступак окончан. 

„У том поступку донесена је и првостепена и другостепена пресуда. Пресуда је правоснажна и извршна и ревизија коју су поднијели фондови не одлаже извршење пресуде. Подносиоци овог приговора заиста опструишу стечајни поступак и одуговлаче га користећи сва могућа расположива средства, а суд ће рећи да ли су законита или не“ -  наводи се, између осталог, у одговору Банке Српске, који је у посједу Цапитала.

Из Инвестиционо-развојне банке РС кажу да не опструишу нити одуговлаче стечајни поступак, те да је приговор поднесен у циљу заштите интереса банке.

„Подсјећамо да је Скупштина повјерилаца донијела одлуку (14.9.2017. године) да повјериоци „не могу располагати средствима и доносити одлуке о диоби средстава по утврђеним приоритетима исплатних редова до окончања судског поступка по излучним правима“. 

Судски поступак по излучним правима није окончан. ИРБ РС која управља Фондовима поднијела је и законом прописан ванредни правни лијек - ревизију и тек доношењем одлуке ревизионог суда може се сматрати да је судски поступак окончан.“, појашњавају из ИРБ-а РС.

Логично је да ИРБ РС тражи поврат новца који је дао Банци Српске, каже посланик СДС-а Милан Радовић. Он појашњава да су лоши кредитни пласмани Банке Српске довели до тога да средства која је ова банка добила од ИРБ РС нису наплаћени али ни враћени ИРБ-у. 

„Оно што је пропуст тада био о чему се није размишљало да банке могу пропасти, ево и ја тада као директор банке, јесте да тај портфолио који је био формиран из кредитне линије ИРБ-а РС није био заложен код Инвестиционо-развојне банке. То је касније уведено.“, додаје Радовић.

Он истиче да се мора наћи компромисно рјешење, јер је лоша порука да ИРБ, али и повјериоци изгубе средства.

„Приоритет имају повјериоци који имају мјенице банке, са којима је банка ушла у обавезу, па онда они који су неосигурани, па имамо оне који су акционари банке са додатним правом на дивиденду“, каже посланик СДС-а.

Рочиште на којем ће бити размотрен приједлог ИРБ-а за одређивање привремене мјере обезбјеђења, заказан је за 24. јун. 

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Роб

24.06.2021 12:51

Моју штедњу ће те исплатити будите сигурни. Ко није враћао политичке кредите пласиране преко банке српске они су и дати уз 10 до 15 % провизије политичарима уз напомену како избјећи плаћање. Нађите и један кредит ИРБ пласиран преко било које банке да је уредно враћен. Нема га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биљана?

24.06.2021 13:18

Тразите од СЊЕЗАНЕ ВУЈНИЦ она је то и одрадила,ЗМАЈ ОД ШИПОВА ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Депонент

24.06.2021 16:11

Само побуна. Сви пред ИРБ и .... У крајњем слуцају избори су за годину па цете летити гуликозе

ОДГОВОРИТЕ