IRB traži milione maraka od propale Banke Srpske

Nakon propasti i odlaska u stečaj Banke Srpske, IRB RS zatražila je preuzimanje 46,4 miliona maraka kredita koje je plasirala preko ove banke. Nakon što uprava Banke Srpske to nije dozvolila IRB je podnijela tužbu sudu tražeći povrat novca, ali i reviziju Vrhovnom sudu kojom traže zabranu da Banka Srpske isplati dugovanja prema svojim povjeriocima.

Republika Srpska 24.06.2021 | 12:43
IRB traži milione maraka od propale Banke Srpske

Iz Banke Srpske tvrde da na ovaj način IRB opstruiše i odugovlači stečajni postupak ove banke – prenosi portal Capital.  

Okružni privredni, a potom i Viši privredni sud u Banjaluci odbili su tužbu IRB-a, kojom traže od Banke Srpske u stečaju, preuzimanje 46,4 miliona maraka koje je IRB plasirao putem ove banke. Na taj način, Banka Srpske dobila je zeleno svjetlo u namjeri da isplati povjeriocima 25 miliona maraka putem prve djelimične diobe.

Sa tim se ne slažu u IRB-u. Oni su Vrhovnom sudu RS uputili mjeru obezbjeđenja kojom traže zabranu isplate tog novca. Istovremeno, uputili su i prigovor kojim traže da se odluka o diobi stavi van snage, jer, kako navode, nisu u potpunosti okončani sporovi koje oni vode sa bankom, saznaje portal CAPITAL. Iz Banke Srpske odgovaraju da sudske presude potvrđuju da je postupak okončan. 

„U tom postupku donesena je i prvostepena i drugostepena presuda. Presuda je pravosnažna i izvršna i revizija koju su podnijeli fondovi ne odlaže izvršenje presude. Podnosioci ovog prigovora zaista opstruišu stečajni postupak i odugovlače ga koristeći sva moguća raspoloživa sredstva, a sud će reći da li su zakonita ili ne“ -  navodi se, između ostalog, u odgovoru Banke Srpske, koji je u posjedu Capitala.

Iz Investiciono-razvojne banke RS kažu da ne opstruišu niti odugovlače stečajni postupak, te da je prigovor podnesen u cilju zaštite interesa banke.

„Podsjećamo da je Skupština povjerilaca donijela odluku (14.9.2017. godine) da povjerioci „ne mogu raspolagati sredstvima i donositi odluke o diobi sredstava po utvrđenim prioritetima isplatnih redova do okončanja sudskog postupka po izlučnim pravima“. 

Sudski postupak po izlučnim pravima nije okončan. IRB RS koja upravlja Fondovima podnijela je i zakonom propisan vanredni pravni lijek - reviziju i tek donošenjem odluke revizionog suda može se smatrati da je sudski postupak okončan.“, pojašnjavaju iz IRB-a RS.

Logično je da IRB RS traži povrat novca koji je dao Banci Srpske, kaže poslanik SDS-a Milan Radović. On pojašnjava da su loši kreditni plasmani Banke Srpske doveli do toga da sredstva koja je ova banka dobila od IRB RS nisu naplaćeni ali ni vraćeni IRB-u. 

„Ono što je propust tada bio o čemu se nije razmišljalo da banke mogu propasti, evo i ja tada kao direktor banke, jeste da taj portfolio koji je bio formiran iz kreditne linije IRB-a RS nije bio založen kod Investiciono-razvojne banke. To je kasnije uvedeno.“, dodaje Radović.

On ističe da se mora naći kompromisno rješenje, jer je loša poruka da IRB, ali i povjerioci izgube sredstva.

„Prioritet imaju povjerioci koji imaju mjenice banke, sa kojima je banka ušla u obavezu, pa onda oni koji su neosigurani, pa imamo one koji su akcionari banke sa dodatnim pravom na dividendu“, kaže poslanik SDS-a.

Ročište na kojem će biti razmotren prijedlog IRB-a za određivanje privremene mjere obezbjeđenja, zakazan je za 24. jun. 

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rob

24.06.2021 12:51

Moju štednju će te isplatiti budite sigurni. Ko nije vraćao političke kredite plasirane preko banke srpske oni su i dati uz 10 do 15 % provizije političarima uz napomenu kako izbjeći plaćanje. Nađite i jedan kredit IRB plasiran preko bilo koje banke da je uredno vraćen. Nema ga.

ODGOVORITE
Name

Biljana?

24.06.2021 13:18

Trazite od SNJEZANE VUJNIC ona je to i odradila,ZMAJ OD ŠIPOVA ??????

ODGOVORITE
Name

Deponent

24.06.2021 16:11

Samo pobuna. Svi pred IRB i .... U krajnjem slucaju izbori su za godinu pa cete letiti gulikoze

ODGOVORITE