Скандалозном одлуком Уставни суд БиХ покушава отети 300 милиона од Српске

Одлука Уставног суда БиХ да литванска Укио банка има право да потражује 155 милиона КМ од Фабрике глинице „Бирач“ у стечају је скандалозна. Уставни суд није врховни суд и он не може да улази у то да ли су судови РС произвољно тумачили доказе у поступку јер то није његова надлежност.

Република Српска 24.06.2021 | 12:34
Скандалозном одлуком Уставни суд БиХ покушава отети 300 милиона од Српске

Рекао је то за ЦАПИТАЛ правни консултант ФГ „Бирач“ и бивши судија Уставног суда БиХ Витомир Поповић коментаришући Одлуку Уставног суда БиХ којом је поништена пресуда Врховног суда РС, а којом су потврђене пресуде нижих судова и одбијен захтјев литванске Укио банке да им се призна 155 милиона КМ потраживања од ФГ „Бирач“ у стечају.

Ову одлуку Уставни суд БиХ је донио јуче, а у њој је наведено да „све указује да постоји обавеза ФГ ’Бирач’ према Укио банци“ као и да се „Врховни суд произвољно упустио у оцјену уговора квалификујући га незаконитим“.

Међутим, Поповић тврди да је Уставни суд БиХ оваквим оцјенама изашао из оквира својих надлежности, а све у покушају да постане врховни суд БиХ.

„Постоји стално настојање Уставног суда да се претвори у врховни суд БиХ, на шта нема право. Уставни суд БиХ је изашао изван својих оквира прихватајући уговоре које су Литванци 2012. године закључили под веома сумњивим и спорним околностима. Уставни суд је занемарио чињеницу да се због тих уговора води читав низ кривичних поступака и да је Девизни инспекторат РС утврдио да се ради о незаконитим правним пословима. Вјерујем да ће ово бити скандал и добро би било да се и Тужилаштво БиХ укључило не само у овај, него и у многе друге предмете о којима је одлучено под веома сумњивим и спорним околностима“, рекао је Поповић.

Тврди да одлука Уставног суда нема никаквог упоришта у праву и Уставу БиХ те да би институције РС требале да се огласе и да јасно кажу да се не смије доводити у питање опстанак Врховног суда РС и цијелог правног система који је у надлежности Српске.

„То је једна бламажа и у ово би морало да се укључи и Тужилаштво БиХ и други органи. Ми смо још прије двије године имали индиције на који начин ће бити суђено и на који начин ће они који буду то радили бити стимулисани. Интересује ме да ли ће овај пут званичници РС и институција БиХ реаговати на Уставни суд БиХ, да ли њима оваква одлука одговара или су и они имали свога уплива у доношењу овакве одлуке. Не би требало дозволити да се Српској на један безобразан, да не кажем корупционашки начин, узме 300 милиона КМ“, нагласио је Поповић.

Уставни суд БиХ је у одлуци навео да се “утврђује повреда права на правично суђење из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода и укида пресуда Врховног суда РС од 18. септембра 2018. године”.

Врховном суду РС је наложено да по хитном поступку донесе нову одлуку у складу са правом на правично суђење и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Коментаришући одлуку Уставног суда правни заступник Укио банке Александар Сајић је за ЦАПИТАЛ јуче рекао да су овим практично призната потраживања Укио банке од ФГ „Бирач“ у износу од 155 милиона КМ те да Врховни суд треба да донесе нову пресуду у складу са упутством Уставног суда.

Литванска Укио банка у овом судском поступку тражи да суд утврди основаност њених потраживања од ФГ „Бирач“ у стечају, у износу од 155 милиона КМ. Литванска банка је у свом тужбеном захтјеву инсистирала на томе да буде разлучни повјерилац, што би јој омогућило одвојено намирење из имовине као стечајног дужника.

Првостепена пресуда у овом спору донесена је у априлу 2017. године и њоме је одбијен тужбени захтјев Укио банке, а ту пресуду потврдили су и Виши привредни суд и Врховни суд РС, након чега је Укио банка поднијела апелацију Уставном суду БиХ.

Потраживања Укио банке од Фабрике глинице „Бирач“ у стечају откупила је фочанска фирма „Павгорд“ која је раније блокирала рачуне „Алумине“ , фирме кћерке ФГ „Бирач“, покушавајући да наплати ово потраживање.

(Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Мислим

24.06.2021 10:41

Да су скандалозније одлуке врха РС које су довеле свјетске хоштаплере да заједно пљачкају РС... А онда им крив Уставни суд... Таквим аранжманима и продајом државних обвезница слабе РС и уништавају је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАГ=У. СУД БИХ

24.06.2021 14:33

ВРЕМЕ ЈЕ ДА УСАВНИ СУД БИХ ОДЕ У ЗАБОРАВ

Name

Дил

24.06.2021 10:45

Ако нема основе не треба се пласити. Цисто сумњам да нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

24.06.2021 15:03

Аха...надај се

Name

БањаЛукаЦевап

24.06.2021 10:48

Виши привредни суд и Врховни суд РС су под контролом СНСД-а,тако да није ни чудно,пресуде које су донијели,али се испоставило да није било правично...кога то још може изненадити да се суди неправично,тај је луд 100%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мааааааарш!

24.06.2021 11:55

Држава БИХ треба да јача а тзв рс И "федерација" да слабе и да нестану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико из масе

24.06.2021 13:47

Пропала царства а ти трабуњаш о држави коју више од пола становника не доживљава као своју. Бејха је пропала само ти ниси још сконтао. И можеш комотно све са својим ником у 3ПМ.

Name

Неутралац

24.06.2021 20:46

Никада, белосвјетска багро и лопови.

Name

Риј3ц

24.06.2021 21:45

Која је то данас држава стабилна. Ниједна.

Name

Хаха

24.06.2021 12:40

Па сканадалозна је претходна одлука Суда РС. Пресуде Уставног суда БиХ се морају постовати. Бице блокада рачуна институција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

24.06.2021 12:47

Па КО је ДОВЕО бјелосвјетске БИТАМГЕ из Украине да пљацкају Р. Српску??? Цији су ТАЛОВИ?? Има ли СУД да испита??

ОДГОВОРИТЕ
Name

МитоБекријо

24.06.2021 13:12

Док се мало правне дрзаве успостави Миле и његови це опљацкати/упропастити/задузити до тоталне пропасти. Споро је све то нема нам спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши посланик

24.06.2021 13:22

За неупућене, тај дуг је откупио тајкун власник Павгорда. Сигуран сам да је ово била намјештена игра због тала од самог почетка. Ти Павловићу октупи од лопова литванаца за мање од 5% вриједности сав наводни дуг, откупи то од лопова који су милијарду марака узели од народа. Ми ћемо се као бунити, тужити, наши судови ће пресудити против тебе, али знамо да ће Уставни суд БиХ против нас, тако да ћемо ми морати дати паре, или ћемо ти дати Глиницу, а ми ћемо у међувремену букати како је Уставни суд против српског народа и Републике Српске. Како је тако је, али има начина да Павловић сам повуче тужбу, до владе је да ли смије од Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРЖАВНИ КРИМИНАЛ

24.06.2021 13:48

КАКВА ДРЖАВА , ТАКВО И ПРАВО ! И ОВО ЈЕ ЈОШ ЈЕДАН У НИЗУ ДОГОВОРА О КРАДЈИ И ПЉАЦКИ НАРОДА ОД СТРАНЕ ВЛАСТИ У СПРЕЗИ СА КРИМИНАЛЦИМА И ЊИХОВИМ ЛОБИЈИМА ! ДОДИКОВИ , СТЕВАНОВИЦЕВИ И ПАВГОРД КАО ИЗВРСИЛАЦ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

24.06.2021 14:14

Чуј скандалозни суд .....Па ко губи има право жалбе Суду у Стразбуру...у чему је проблем....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

24.06.2021 16:00

Уставни суд по дефиницији има улогу да оцјењује уставност, односно ускладјеност правних аката који се доносе или су донесене, а по слузбеној дузности и на основу оправдане сумње у њихову ускладјеност или нацин доносења када апелацију поднесе треца страна, а остале ситуације су: повреде основних људских права (додусе у Цорона кризи се нису несто показали!) , те повреде права страна у поступку, то је све,....

ОДГОВОРИТЕ