Skandaloznom odlukom Ustavni sud BiH pokušava oteti 300 miliona od Srpske

Odluka Ustavnog suda BiH da litvanska Ukio banka ima pravo da potražuje 155 miliona KM od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju je skandalozna. Ustavni sud nije vrhovni sud i on ne može da ulazi u to da li su sudovi RS proizvoljno tumačili dokaze u postupku jer to nije njegova nadležnost.

Republika Srpska 24.06.2021 | 12:34
Skandaloznom odlukom Ustavni sud BiH pokušava oteti 300 miliona od Srpske

Rekao je to za CAPITAL pravni konsultant FG „Birač“ i bivši sudija Ustavnog suda BiH Vitomir Popović komentarišući Odluku Ustavnog suda BiH kojom je poništena presuda Vrhovnog suda RS, a kojom su potvrđene presude nižih sudova i odbijen zahtjev litvanske Ukio banke da im se prizna 155 miliona KM potraživanja od FG „Birač“ u stečaju.

Ovu odluku Ustavni sud BiH je donio juče, a u njoj je navedeno da „sve ukazuje da postoji obaveza FG ’Birač’ prema Ukio banci“ kao i da se „Vrhovni sud proizvoljno upustio u ocjenu ugovora kvalifikujući ga nezakonitim“.

Međutim, Popović tvrdi da je Ustavni sud BiH ovakvim ocjenama izašao iz okvira svojih nadležnosti, a sve u pokušaju da postane vrhovni sud BiH.

„Postoji stalno nastojanje Ustavnog suda da se pretvori u vrhovni sud BiH, na šta nema pravo. Ustavni sud BiH je izašao izvan svojih okvira prihvatajući ugovore koje su Litvanci 2012. godine zaključili pod veoma sumnjivim i spornim okolnostima. Ustavni sud je zanemario činjenicu da se zbog tih ugovora vodi čitav niz krivičnih postupaka i da je Devizni inspektorat RS utvrdio da se radi o nezakonitim pravnim poslovima. Vjerujem da će ovo biti skandal i dobro bi bilo da se i Tužilaštvo BiH uključilo ne samo u ovaj, nego i u mnoge druge predmete o kojima je odlučeno pod veoma sumnjivim i spornim okolnostima“, rekao je Popović.

Tvrdi da odluka Ustavnog suda nema nikakvog uporišta u pravu i Ustavu BiH te da bi institucije RS trebale da se oglase i da jasno kažu da se ne smije dovoditi u pitanje opstanak Vrhovnog suda RS i cijelog pravnog sistema koji je u nadležnosti Srpske.

„To je jedna blamaža i u ovo bi moralo da se uključi i Tužilaštvo BiH i drugi organi. Mi smo još prije dvije godine imali indicije na koji način će biti suđeno i na koji način će oni koji budu to radili biti stimulisani. Interesuje me da li će ovaj put zvaničnici RS i institucija BiH reagovati na Ustavni sud BiH, da li njima ovakva odluka odgovara ili su i oni imali svoga upliva u donošenju ovakve odluke. Ne bi trebalo dozvoliti da se Srpskoj na jedan bezobrazan, da ne kažem korupcionaški način, uzme 300 miliona KM“, naglasio je Popović.

Ustavni sud BiH je u odluci naveo da se “utvrđuje povreda prava na pravično suđenje iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i ukida presuda Vrhovnog suda RS od 18. septembra 2018. godine”.

Vrhovnom sudu RS je naloženo da po hitnom postupku donese novu odluku u skladu sa pravom na pravično suđenje i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Komentarišući odluku Ustavnog suda pravni zastupnik Ukio banke Aleksandar Sajić je za CAPITAL juče rekao da su ovim praktično priznata potraživanja Ukio banke od FG „Birač“ u iznosu od 155 miliona KM te da Vrhovni sud treba da donese novu presudu u skladu sa uputstvom Ustavnog suda.

Litvanska Ukio banka u ovom sudskom postupku traži da sud utvrdi osnovanost njenih potraživanja od FG „Birač“ u stečaju, u iznosu od 155 miliona KM. Litvanska banka je u svom tužbenom zahtjevu insistirala na tome da bude razlučni povjerilac, što bi joj omogućilo odvojeno namirenje iz imovine kao stečajnog dužnika.

Prvostepena presuda u ovom sporu donesena je u aprilu 2017. godine i njome je odbijen tužbeni zahtjev Ukio banke, a tu presudu potvrdili su i Viši privredni sud i Vrhovni sud RS, nakon čega je Ukio banka podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju otkupila je fočanska firma „Pavgord“ koja je ranije blokirala račune „Alumine“ , firme kćerke FG „Birač“, pokušavajući da naplati ovo potraživanje.

(Capital)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Mislim

24.06.2021 10:41

Da su skandaloznije odluke vrha RS koje su dovele svjetske hoštaplere da zajedno pljačkaju RS... A onda im kriv Ustavni sud... Takvim aranžmanima i prodajom državnih obveznica slabe RS i uništavaju je.

ODGOVORITE
Name

HAG=U. SUD BIH

24.06.2021 14:33

VREME JE DA USAVNI SUD BIH ODE U ZABORAV

Name

Dil

24.06.2021 10:45

Ako nema osnove ne treba se plasiti. Cisto sumnjam da nema

ODGOVORITE
Name

Miki

24.06.2021 15:03

Aha...nadaj se

Name

BanjaLukaCevap

24.06.2021 10:48

Viši privredni sud i Vrhovni sud RS su pod kontrolom SNSD-a,tako da nije ni čudno,presude koje su donijeli,ali se ispostavilo da nije bilo pravično...koga to još može iznenaditi da se sudi nepravično,taj je lud 100%.

ODGOVORITE
Name

Maaaaaaarš!

24.06.2021 11:55

Država BIH treba da jača a tzv rs I "federacija" da slabe i da nestanu!

ODGOVORITE
Name

нико из масе

24.06.2021 13:47

Пропала царства а ти трабуњаш о држави коју више од пола становника не доживљава као своју. Бејха је пропала само ти ниси још сконтао. И можеш комотно све са својим ником у 3ПМ.

Name

Neutralac

24.06.2021 20:46

Nikada, belosvjetska bagro i lopovi.

Name

Rij3c

24.06.2021 21:45

Koja je to danas država stabilna. Nijedna.

Name

Haha

24.06.2021 12:40

Pa skanadalozna je prethodna odluka Suda RS. Presude Ustavnog suda BiH se moraju postovati. Bice blokada računa institucija.

ODGOVORITE
Name

Mrkva

24.06.2021 12:47

Pa KO je DOVEO bjelosvjetske BITAMGE iz Ukraine da pljackaju R. Srpsku??? Ciji su TALOVI?? Ima li SUD da ispita??

ODGOVORITE
Name

MitoBekrijo

24.06.2021 13:12

Dok se malo pravne drzave uspostavi Mile i njegovi ce opljackati/upropastiti/zaduziti do totalne propasti. Sporo je sve to nema nam spasa.

ODGOVORITE
Name

Бивши посланик

24.06.2021 13:22

За неупућене, тај дуг је откупио тајкун власник Павгорда. Сигуран сам да је ово била намјештена игра због тала од самог почетка. Ти Павловићу октупи од лопова литванаца за мање од 5% вриједности сав наводни дуг, откупи то од лопова који су милијарду марака узели од народа. Ми ћемо се као бунити, тужити, наши судови ће пресудити против тебе, али знамо да ће Уставни суд БиХ против нас, тако да ћемо ми морати дати паре, или ћемо ти дати Глиницу, а ми ћемо у међувремену букати како је Уставни суд против српског народа и Републике Српске. Како је тако је, али има начина да Павловић сам повуче тужбу, до владе је да ли смије од Додика.

ODGOVORITE
Name

DRŽAVNI KRIMINAL

24.06.2021 13:48

KAKVA DRŽAVA , TAKVO I PRAVO ! I OVO JE JOŠ JEDAN U NIZU DOGOVORA O KRADJI I PLJACKI NARODA OD STRANE VLASTI U SPREZI SA KRIMINALCIMA I NJIHOVIM LOBIJIMA ! DODIKOVI , STEVANOVICEVI I PAVGORD KAO IZVRSILAC .

ODGOVORITE
Name

Dušan

24.06.2021 14:14

Čuj skandalozni sud .....Pa ko gubi ima pravo žalbe Sudu u Strazburu...u čemu je problem....

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

24.06.2021 16:00

Ustavni sud po definiciji ima ulogu da ocjenjuje ustavnost, odnosno uskladjenost pravnih akata koji se donose ili su donesene, a po sluzbenoj duznosti i na osnovu opravdane sumnje u njihovu uskladjenost ili nacin donosenja kada apelaciju podnese treca strana, a ostale situacije su: povrede osnovnih ljudskih prava (doduse u Corona krizi se nisu nesto pokazali!) , te povrede prava strana u postupku, to je sve,....

ODGOVORITE