Почело измјештање хексана из Которског код Добоја

– Уз посебне мјере обезбјеђења, данас прије подне почело је измјештање опасних хемикалија из бивше фабрике сунцокретовог уља „Биоил“ у Которском код Добоја.

Република Српска 22.06.2021 | 20:56
Почело измјештање хексана из Которског код Добоја

На улазу у фабрику, прије готово три године напуштену од инвеститора из Турске, били су представници „Зираат Банк“, заложника над имовином пропале фабрике, лиценциране фирме за збрињавање опасног отпада „КЕМКО“ из Лукавца и Модриче, уз појачано обезбјеђење заштитарские агенције.

Подсјећања ради турски инвеститори повукли су се без најаве 2018, оставивши ове опасне хемикалије коришћене у производњи уља и од тада траје борба грађана и неформалне групе „Уклоните хексан из Которског“ да се материје отклоне.

„Ево данас смо овдје, доста радосна вијест за све мјештане Которска и шире. Дошле су екипе да одстране овај отровни материјал Хексан. Посебно желим да нагласим да је велику улогу одиграо Центар за цивилне иницијативе и уз велики напор свих у Центру и неформалне групе грађана и грађана наших који су се овдје окупљали, гдје су вршили притисак на одређени начин.

Ми смо данас ту да пропратимо ове активности, изузетно добро организовано и све је коректно, транспарентно. Ту су представници банке, ту су представници фирме која то ће одвести за Њемачку“ рекао је Мехмед Трњанин, предсједник Савјета МЗ Которско и члан неформалне групе.

Отклањању су били присутни и представници неформалне група грађана „Уклоните хексан из Которског“, али само на улазу у фабрику, јер је од стране заштитарске агенције сугерисано да није дозвољено веће окупљање, па чак ни употреба телефона због опасности од експлозија.

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БАЊА ЛУКА

22.06.2021 20:13

ПРОПАСТ РУКОВОДСТВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. БОЛИ ЊИХ ОНА СТВАР ЗА НАРОДОМ И ИНВЕСТИЦИЈАМА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Которско

23.06.2021 07:02

...највеће село по поврсини у БиХ. Хексан није уклоњен до сада да би се тровало и плашило Босњачко становништво Корорског. То је то. То је српска политика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

23.06.2021 09:50

По површини није сигурно, подучи се мало. Да ли си чуо за Чечаву?