Počelo izmještanje heksana iz Kotorskog kod Doboja

– Uz posebne mjere obezbjeđenja, danas prije podne počelo je izmještanje opasnih hemikalija iz bivše fabrike suncokretovog ulja „Bioil“ u Kotorskom kod Doboja.

Republika Srpska 22.06.2021 | 20:56
Počelo izmještanje heksana iz Kotorskog kod Doboja

Na ulazu u fabriku, prije gotovo tri godine napuštenu od investitora iz Turske, bili su predstavnici „Ziraat Bank“, založnika nad imovinom propale fabrike, licencirane firme za zbrinjavanje opasnog otpada „KEMKO“ iz Lukavca i Modriče, uz pojačano obezbjeđenje zaštitarskie agencije.

Podsjećanja radi turski investitori povukli su se bez najave 2018, ostavivši ove opasne hemikalije korišćene u proizvodnji ulja i od tada traje borba građana i neformalne grupe „Uklonite heksan iz Kotorskog“ da se materije otklone.

„Evo danas smo ovdje, dosta radosna vijest za sve mještane Kotorska i šire. Došle su ekipe da odstrane ovaj otrovni materijal Heksan. Posebno želim da naglasim da je veliku ulogu odigrao Centar za civilne inicijative i uz veliki napor svih u Centru i neformalne grupe građana i građana naših koji su se ovdje okupljali, gdje su vršili pritisak na određeni način.

Mi smo danas tu da propratimo ove aktivnosti, izuzetno dobro organizovano i sve je korektno, transparentno. Tu su predstavnici banke, tu su predstavnici firme koja to će odvesti za Njemačku“ rekao je Mehmed Trnjanin, predsjednik Savjeta MZ Kotorsko i član neformalne grupe.

Otklanjanju su bili prisutni i predstavnici neformalne grupa građana „Uklonite heksan iz Kotorskog“, ali samo na ulazu u fabriku, jer je od strane zaštitarske agencije sugerisano da nije dozvoljeno veće okupljanje, pa čak ni upotreba telefona zbog opasnosti od eksplozija.

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BANJA LUKA

22.06.2021 20:13

PROPAST RUKOVODSTVA REPUBLIKE SRPSKE. BOLI NJIH ONA STVAR ZA NARODOM I INVESTICIJAMA...

ODGOVORITE
Name

Kotorsko

23.06.2021 07:02

...najveće selo po povrsini u BiH. Heksan nije uklonjen do sada da bi se trovalo i plašilo Bosnjačko stanovništvo Kororskog. To je to. To je srpska politika!

ODGOVORITE
Name

Idealno

23.06.2021 09:50

Po površini nije sigurno, poduči se malo. Da li si čuo za Čečavu?