Питају када ћете признати Косово, рекао сам никада!

Људи могу да прочитају сваки акт и сваки документ у вези са дијалогом са Приштином, све што су потписивале институције Србије, рекао је председник Србије Александар Вучић у српском парламенту, где представља извештај и о КиМ али и о дијалогу који је вођен пре десетак дана у Бриселу.

Србија 22.06.2021 | 13:31
Питају када ћете признати Косово, рекао сам никада!

- Дијалог је једини могући оквир за решавање проблема са Приштином. Представницима ЕУ смо у више наврата предочили да смо готово све из споразума испунили, али оно што је основно, Албанци нису спремни да прихвате - рекао је Вучић.

Како каже, на последњем састану у Бриселу уз присуство Лајчака и Бореља, Албанци су (Курти и Бислими), више пута поновили да њих не занима оно што су претходне владе на Косову потписале, и да је за њих једина легитимна влада она од 14. фебруара.

- Питао сам се шта је тај 14. фебруар, Свети Трифун Валентајнс деј, а онда смо сазнали да је најважнији дан у историји човечанства, и да је "република Косово" донела одлучујућу одлуку за своју будућност, да он, Аљбин Курти, преузме одлучујућу улогу - рекао је Вучић.

Они су рекли да сада хоће да преговарају на други начин, а то је да ми прихватимо да је "република Косово независна".

- Једина тема је била када ћете да признате независност Косова, а "поклон" од њих је да ће и они да признају нас. Курти се, ваљда што сам био смирен, окренуо према мени и упитао пет пута: "када, када, када..."? Ја сам одговорио: Па никада - рекао је Вучић.

Додао је да је ситуација много тежа од његовог "када", и мог "никада", и ваше емотивне реакције на ово.

Курти је, каже, и деклерацију о миру, коју ваљда треба да потпише сам са собом.

- Ми смо спремни да штитимо ту највишу вредност уз слободу, а то је мир, али нисмо спремни да прихватимо ни из Приштине ни из света, то понижење које нам је неко наменио - рекао је Вучић.

Пренео је да је било речи и о трафостаници "Валач" на северу Косова и Метохије, као и да је рекао Куртију да му не пада напамет да је физички заузима.

- Три пута сам му рекао: Немој молим те да помислиш физички да заузимаш "Валач". Можеш да покушаш на 24 или 48 сати - навео је Вучић, додавши да је с тим у вези безброј ризика и проблема.

(Блиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миле коњ

22.06.2021 11:56

Ма браво прецеднице! Јесцемо и корјење ако треба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин ал прави

22.06.2021 11:58

Несто се питам....колико је нас Срба посјетило Косово...икада?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

22.06.2021 12:07

Јел то исто оно као што је Додик рекао да ће спријечити нато вјежбу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.06.2021 14:30

Преиспитај се ко си ти'

Name

Илија

22.06.2021 13:40

Тако је председниче н и к а д а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Српска

22.06.2021 20:33

Наравно НИКАД...Не видим тога Србина који хоће...а и који смије да то уради...Тај који би то и покушао зна шта би се десило .....

ОДГОВОРИТЕ