И за серум против угриза змије БиХ гледа у Београд

С обзиром на то да у цијелој БиХ влада несташица серума против угриза змија због недостатка на тржишту, "Независним новинама" је потврђено у Министарству цивилних послова (МЦП) БиХ да ће се идуће седмице одржати онлине састанак са представницима Института "Торлак".

Босна и Херцеговина 22.06.2021 | 10:22
И за серум против угриза змије БиХ гледа у Београд

У овом министарству кажу да су контактирали добављача, компанију "Пхарма Маац"  -увозника за БиХ, који им је потврдио да постоји проблем у осигурању потребних количина овог серума од стране произвођача Института "Торлак" за тржиште БиХ.

"Упутили смо допис Институту 'Торлак' с молбом да се одржи онлине састанак, а он ће бити у току идуће седмице. Планирано је да на састанку буду присутни представници Института 'Торлак', Министарства цивилних послова БиХ, Завода за јавно здравство ФБиХ, Института за јавно здравство РС и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ", истичу из МЦП БиХ.

Додају да су такође упутили допис Министарству иностраних послова (МИП) БиХ у којем су затражили да упуте допис дипломатско-конзуларној мрежи БиХ, с молбом за помоћ у проналажењу произвођача серума против змијског отрова, те да немају нове информације везано за упућени допис. Истичу да су раније запримили допис од надлежних здравствених институција, гдје су информисани да влада недостатак серума против змијског отрова.

Из Института за јавно здравство РС казали су да су у току преговори са добављачима, те да се надају да ће врло брзо успјети обезбиједити за све здравствене установе у Републици Српској серум против змијског угриза.

Гордана Савин, помоћница директора за медицинска питања Дома здравља Бијељина, казала је за "Независне новине" да тренутно у цијелој БиХ нема серума против угриза змија те да код њих није забиљежен ниједан пацијент који се јавио с угризом.

"Будући да у цијелој БиХ влада несташица серума, апелујемо на све грађане да воде рачуна приликом боравка у природи", казала је Савинова.

Из Дома здравља Бањалука истичу да и они до сада нису имали пријављене случајеве угриза.

(БН/Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Борац

22.06.2021 08:54

Цуј будале. Нико се јос није јавио са угризом змије. Зар треба неко умрети? Да би набавили серум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

22.06.2021 21:27

Колико набројаше институција које се питају у вези набавке против отрова. Док се сви уграде бит ће нам серум 10 пута скупљи. И ако га успију набавит. А знају отић на благајну по плату која сигурно није 540 КМ. Само нас нови голи оток може спасити.

Name

Скептик

22.06.2021 08:55

Несташица је серума против опасних угриза отровних змија али зато су набавили стотине хиљада вакцина против безопасног вируса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

22.06.2021 08:57

Дај расперајте те институте кад сте неспособни.Једино сто знате то су давати препоруке. Немате вакцина,немате противотрова,серума,па цему слузите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рођо

22.06.2021 09:06

Катастрофа.сад тек тразе серум кад је љето стигло а добицемо га на јесен кад неце ни требати

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

22.06.2021 09:07

КРИМИНАЛНИ БИЈЕДНИЦИ, ПРОМЈЕНАМА ЋЕТЕ У ЗАТВОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоцо

22.06.2021 10:41

Прве вакцине стизу половином Децембра

ОДГОВОРИТЕ