I za serum protiv ugriza zmije BiH gleda u Beograd

S obzirom na to da u cijeloj BiH vlada nestašica seruma protiv ugriza zmija zbog nedostatka na tržištu, "Nezavisnim novinama" je potvrđeno u Ministarstvu civilnih poslova (MCP) BiH da će se iduće sedmice održati online sastanak sa predstavnicima Instituta "Torlak".

Bosna i Hercegovina 22.06.2021 | 10:22
I za serum protiv ugriza zmije BiH gleda u Beograd

U ovom ministarstvu kažu da su kontaktirali dobavljača, kompaniju "Pharma Maac"  -uvoznika za BiH, koji im je potvrdio da postoji problem u osiguranju potrebnih količina ovog seruma od strane proizvođača Instituta "Torlak" za tržište BiH.

"Uputili smo dopis Institutu 'Torlak' s molbom da se održi online sastanak, a on će biti u toku iduće sedmice. Planirano je da na sastanku budu prisutni predstavnici Instituta 'Torlak', Ministarstva civilnih poslova BiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravstvo RS i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH", ističu iz MCP BiH.

Dodaju da su takođe uputili dopis Ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH u kojem su zatražili da upute dopis diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, s molbom za pomoć u pronalaženju proizvođača seruma protiv zmijskog otrova, te da nemaju nove informacije vezano za upućeni dopis. Ističu da su ranije zaprimili dopis od nadležnih zdravstvenih institucija, gdje su informisani da vlada nedostatak seruma protiv zmijskog otrova.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS kazali su da su u toku pregovori sa dobavljačima, te da se nadaju da će vrlo brzo uspjeti obezbijediti za sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj serum protiv zmijskog ugriza.

Gordana Savin, pomoćnica direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Bijeljina, kazala je za "Nezavisne novine" da trenutno u cijeloj BiH nema seruma protiv ugriza zmija te da kod njih nije zabilježen nijedan pacijent koji se javio s ugrizom.

"Budući da u cijeloj BiH vlada nestašica seruma, apelujemo na sve građane da vode računa prilikom boravka u prirodi", kazala je Savinova.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da i oni do sada nisu imali prijavljene slučajeve ugriza.

(BN/Nezavisne)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Borac

22.06.2021 08:54

Cuj budale. Niko se jos nije javio sa ugrizom zmije. Zar treba neko umreti? Da bi nabavili serum.

ODGOVORITE
Name

Prika bn

22.06.2021 21:27

Koliko nabrojaše institucija koje se pitaju u vezi nabavke protiv otrova. Dok se svi ugrade bit će nam serum 10 puta skuplji. I ako ga uspiju nabavit. A znaju otić na blagajnu po platu koja sigurno nije 540 KM. Samo nas novi goli otok može spasiti.

Name

Skeptik

22.06.2021 08:55

Nestašica je seruma protiv opasnih ugriza otrovnih zmija ali zato su nabavili stotine hiljada vakcina protiv bezopasnog virusa...

ODGOVORITE
Name

Bl

22.06.2021 08:57

Daj rasperajte te institute kad ste nesposobni.Jedino sto znate to su davati preporuke. Nemate vakcina,nemate protivotrova,seruma,pa cemu sluzite.

ODGOVORITE
Name

Rođo

22.06.2021 09:06

Katastrofa.sad tek traze serum kad je ljeto stiglo a dobicemo ga na jesen kad nece ni trebati

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

22.06.2021 09:07

KRIMINALNI BIJEDNICI, PROMJENAMA ĆETE U ZATVORE.

ODGOVORITE
Name

Coco

22.06.2021 10:41

Prve vakcine stizu polovinom Decembra

ODGOVORITE