Затварање ОХР-а након провођења реформи у БиХ!

Амбасадорица Њемачке у БиХ Маргрет Уеббер изјавила је да ова земља, заједно с осталим чланицама Управног одбора Савјета за спровођење мира тежи томе да ОХР у неком средњорочном периоду буде затворен.

Босна и Херцеговина 22.06.2021 | 09:56
Затварање ОХР-а након провођења реформи у БиХ!

Она је појаснила да је услов за затварање ОХР-а испуњавање агенде "Пет плус два", а да је то посао домаћих лидера.

Према њеним ријечима, именовањем Кристијана Шмита као њемачког кандидата на позицији високог представника, Влада Њемачке жели вратити БиХ високо на међународну агенду.

"Истовремено, желимо дати нови замах испуњавању агенде 'Пет плус два'. Њемачка влада је увјерена да је функција високог представника и даље значајна за испуњавање цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума, јачање стабилности и сигурности, као и за гарантовање територијалног интегритета БиХ", рекла је Маргрет Уеббер за "Независне новине".

Она је навела да присуство међународне заједнице у БиХ не може и не смије домаће политичаре ослободити њихове примарне одговорности за судбину земље и њених људи те је нагласила да Дејтонски мировни споразум и даље има централно значење.

"Истовремено, посебно када је ријеч о Уставу БиХ, ми га не видимо као нешто што је начелно непромјењиво, промјене морају бити могуће. Напримјер, провођење одлуке 'Сејдић и Финци' Европског суда за људска права, у смислу реформе изборног законодавства, захтијевало би ограничену промјену Устава", напоменула је Убер.

Она је навела да тренутно у ЕУ не постоје никаква размишљања о санкцијама или сличним мјерама према земљама Западног Балкана.

(Клиx)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Милица

22.06.2021 08:07

Ништа затварати док се не затворе ови који су све упропастили..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

22.06.2021 08:07

Што су већи тајкуни, већа се прашина дигне код пада..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бравоооо

22.06.2021 08:07

Сто брзе реформе сто брзе правосудје одблокирати хитноооо све бас све одрадитииии и етоооо гааа!!лопове у затвире одузимање имовинее прљавог капиталааа једноставно Европски закони правна дрзава профункционисе нема недодирљив8х пред закон за СВЕ једнак!!!!! Политицари волонтери или са просјецном платон 1 хиљада а да корпа буде 2 хиљадее!!па да виде како је зивјети у пола потросацке корпе или трецине !!!!! Укинути плате бијели хљеб пензује политицарима корумпираним по 3 4 примања зло 21 вијека и гореее од рата!!!!!! Пљацкаа стољеца од рата до данас!! Корина пљацка приватизација лоповска тендерииии голааа пљацкааа!!!бахацењее за Гинисаа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најљепша вијест

22.06.2021 08:14

За овдасње делије. Нема санкција. Само дерите народ и даље. А 5+2 цете испунити никад, а можда ни тад. Гласај мој народе ко и до сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

22.06.2021 08:17

Кад сви лопови буду у затворима а покрадени врацено дрзави !!!будзет оглодали политицари корумпирани до коске!!!! И бахате се!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роďо

22.06.2021 08:58

Казе у неком средњороцном периоду.знаци јос 25 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисливоје Воицка

22.06.2021 09:03

Рано је за реформе, па тек је просло 20-так година од заврсетка рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Марковић

22.06.2021 16:10

Ако затворите ОХР у БиХ одма сви крецемо у мигранте према западу јер овде нецемо имати никаква људска права ,само требате да уцврстите ОХР у БиХ и да приведете правди све који су нас до пропасти довели

ОДГОВОРИТЕ