Zatvaranje OHR-a nakon provođenja reformi u BiH!

Ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uebber izjavila je da ova zemlja, zajedno s ostalim članicama Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira teži tome da OHR u nekom srednjoročnom periodu bude zatvoren.

Bosna i Hercegovina 22.06.2021 | 09:56
Zatvaranje OHR-a nakon provođenja reformi u BiH!

Ona je pojasnila da je uslov za zatvaranje OHR-a ispunjavanje agende "Pet plus dva", a da je to posao domaćih lidera.

Prema njenim riječima, imenovanjem Kristijana Šmita kao njemačkog kandidata na poziciji visokog predstavnika, Vlada Njemačke želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu.

"Istovremeno, želimo dati novi zamah ispunjavanju agende 'Pet plus dva'. Njemačka vlada je uvjerena da je funkcija visokog predstavnika i dalje značajna za ispunjavanje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje stabilnosti i sigurnosti, kao i za garantovanje teritorijalnog integriteta BiH", rekla je Margret Uebber za "Nezavisne novine".

Ona je navela da prisustvo međunarodne zajednice u BiH ne može i ne smije domaće političare osloboditi njihove primarne odgovornosti za sudbinu zemlje i njenih ljudi te je naglasila da Dejtonski mirovni sporazum i dalje ima centralno značenje.

"Istovremeno, posebno kada je riječ o Ustavu BiH, mi ga ne vidimo kao nešto što je načelno nepromjenjivo, promjene moraju biti moguće. Naprimjer, provođenje odluke 'Sejdić i Finci' Evropskog suda za ljudska prava, u smislu reforme izbornog zakonodavstva, zahtijevalo bi ograničenu promjenu Ustava", napomenula je Uber.

Ona je navela da trenutno u EU ne postoje nikakva razmišljanja o sankcijama ili sličnim mjerama prema zemljama Zapadnog Balkana.

(Klix)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Milica

22.06.2021 08:07

Ništa zatvarati dok se ne zatvore ovi koji su sve upropastili..

ODGOVORITE
Name

Penzioner

22.06.2021 08:07

Što su veći tajkuni, veća se prašina digne kod pada..

ODGOVORITE
Name

Bravoooo

22.06.2021 08:07

Sto brze reforme sto brze pravosudje odblokirati hitnoooo sve bas sve odraditiiii i etoooo gaaa!!lopove u zatvire oduzimanje imovinee prljavog kapitalaaa jednostavno Evropski zakoni pravna drzava profunkcionise nema nedodirljiv8h pred zakon za SVE jednak!!!!! Politicari volonteri ili sa prosjecnom platon 1 hiljada a da korpa bude 2 hiljadee!!pa da vide kako je zivjeti u pola potrosacke korpe ili trecine !!!!! Ukinuti plate bijeli hljeb penzuje politicarima korumpiranim po 3 4 primanja zlo 21 vijeka i goreee od rata!!!!!! Pljackaa stoljeca od rata do danas!! Korina pljacka privatizacija lopovska tenderiiii golaaa pljackaaa!!!bahacenjee za Ginisaa!!!

ODGOVORITE
Name

Najljepša vijest

22.06.2021 08:14

Za ovdasnje delije. Nema sankcija. Samo derite narod i dalje. A 5+2 cete ispuniti nikad, a možda ni tad. Glasaj moj narode ko i do sad.

ODGOVORITE
Name

Ali

22.06.2021 08:17

Kad svi lopovi budu u zatvorima a pokradeni vraceno drzavi !!!budzet oglodali politicari korumpirani do koske!!!! I bahate se!!

ODGOVORITE
Name

Roďo

22.06.2021 08:58

Kaze u nekom srednjorocnom periodu.znaci jos 25 godina!

ODGOVORITE
Name

Mislivoje Voicka

22.06.2021 09:03

Rano je za reforme, pa tek je proslo 20-tak godina od zavrsetka rata.

ODGOVORITE
Name

Mirko Marković

22.06.2021 16:10

Ako zatvorite OHR u BiH odma svi krecemo u migrante prema zapadu jer ovde necemo imati nikakva ljudska prava ,samo trebate da ucvrstite OHR u BiH i da privedete pravdi sve koji su nas do propasti doveli

ODGOVORITE