Суд зауставља градњу ауто-пута од Добоја ка Брчком

Градња ауто-пута од Добоја преко Вукосавља према Брчком ускоро би могла бити заустављена у билизини Добоја.

Република Српска 21.06.2021 | 21:52
Суд зауставља градњу ауто-пута од Добоја ка Брчком

Градња ауто-пута од Добоја преко Вукосавља према Брчком ускоро би могла бити заустављена у билизини Добоја.

Иако су уговори потписани и средства осигурана до проблема је дошло након што је Окружни суд у Бањој Луци донио пресуду којом се Влади РС, због низа пропуста у примјени Закона о ескпропријацииј и Закона о опћем управном поступку, поништава право уласка у посјед некретнина које су предмет експропријације на петљи Бушлетић код Добоја.

Извођачи радова на градилишту аутопута Добој-Вукосавље-Брчко на траси коридора ВЦ су у марту прошле године противправно ушли у посједе власника земље у Бушлетићу код Добоја. Влада РС је, упркос чињеници да власници земљишта нису обештећени, те да је прекршено више закона, дозволила наставак радова.

Старица Драгиња Остојић, власница земљишта немоћно посматра отимачину своје земље.

„Ни форинте што но кажу старе жене, ни форинте. Да ли би они од њихових мајки тако узео, а да на даје динара“, каже Драгиња Остојић, власница земљишта у Бушлетићу код Добоја.

Један ми се комшија ту хвалио како су га интеграловци звали да вуче себи шљиве из воћњака мога. Он је рекао не могу ја то вући, то је тудје. Каже само вуци и не питај ништа“, рекао је Симеун Букејловић, власник земљишта у Бушлетићу код Добоја.

Власници земљишта су упозоравали надлежне да се крше процедуре, као и да је Влада РС била дужна, на основу вјештачења, понудити правичну надокнаду.

„А, након тога, уколико се ми не слажемо с том цијеном да ми предложимо свог вјештака. Уколико не дође до споразума у року од 60 дана, онда се упућујемо на ванпранични поступак“, тврди Мирослав Лазић, насљедник и опуномоћеник власника земљишта у Бушлетићу код Добоја.

„Одмах су нам понудили адвокате. Цијена је, кажу 3,5 марке. Ако вам се не свиђа ево имамо ми плаћене и адвокате и вјештаке и шта ја знам. А, вјештаци су њихови“, рекао је Симеун Букејловић, власник земљишта у Бушлетићу код Добоја.

Власници земљишта подсјећају да су власницима у околини Тешња или Вукосавља исплаћене накнаде од 20 до 50 марака по квадрату. Како би се, кажу, супротставили насиљу власти, ангажовали су адвоката и тужили Владу РС.

Окружни суд у Бањој Луци је крајем марта донио пресуду којом Влади РС одузима право уласка у посјед земљишта које је предмет експропријације.

„Суд је овакав став заузео из разлога што су поступањем Владе кршена правила Закона о управном поступку и Закона о експропријацији на начин да, прије свега, власници некретнина нису третирани као странке у поступку, није им била дата могућност доказивања, као ни да нису биле испуњене законске претпоставке да инвеститор удје у пријевремени посјед те некретнине“, каже Мустафа Алић, правни заступник Драгиње Остојић.

„Овдје се ради о једној превари, отимачини непоштујући ни законе, ни владавину права“, сматра Мирослав Лазић, насљедник и опуномоћеник власника земљишта у Бушлетићу код Добоја.

„Генерално, посљедица ове пресуде, која је у овом тренутку правоснажна и извршна требало би бити заустављање свих радова на локалитету изградње ауто-пута, да се аутоматски и неодложно преда у посјед и испразни од свег људства и машина, као да се и надокнади штета“, рекао је Мустафа Алић, правни заступник Драгиње Остојић.

Тако би требало бити. Но у земљи гдје власт врши насиље над законом и својим становницима још једна ингорисана пресуда, на жалост не би била ништа необично.

(Федерална.ба)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Пљачкаси ...

21.06.2021 20:14

Ма не бојте се они власнику дају 3,5 марака а наплатиће 53,5 марка и од биједе отимају ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

21.06.2021 20:30

Браво за адвоката Мустафу. Да не би Мустафе оста Драгиња без имања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

22.06.2021 05:31

Само нас Мустафа сад може и спасити

Name

СС

22.06.2021 11:55

Откуд бас Мустафа против Владе РС.. Неце Мустафа да дозволи аутопут у Републици Српској..

Name

Слобода народу

22.06.2021 04:45

Досло вријеме да Мустафа Драгињу од Милорада брани! Па ви видите ко је и ста је Милорад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само оспоравајте

22.06.2021 04:58

Ста це нама аутопутеви. Козије стазе вама требају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумњиво Лице

22.06.2021 05:30

Зашто се нико не позабави улогом Интеграла у овом "аранжману"? Власт пусти причу да је просјечна цијена 3КМ, затим се као "спасилац" појави Интеграл који људима у кешу понуди 3,5-4КМ по квадрату, а касније можемо само нагађати колико они наплате од државе?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старац Фочо

22.06.2021 11:57

Не склапа се уговор са Интегралом. Зар мозете толико лагати

Name

Дјокс

22.06.2021 05:33

Фуј каква брука, и ово дрзавом да се зове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

458

22.06.2021 06:20

Ето ста ми плацамо ,,, А ти народе цркни од глади ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

yоки

22.06.2021 07:33

Мустафа је зито

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

22.06.2021 07:35

Само зовите и ја се враћам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

22.06.2021 07:49

Гласајте опет за додика све нас уништи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

22.06.2021 08:53

Искрено, нити вјерујем властима, али вала ни нашем сељаку, којо цим сазна за трасу по не воцке садити. Њима и јесу макадам врх.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

22.06.2021 14:25

Е мој миле а нани си нудио два и по милиона за комадиц земље а свом народу нудите сицу за њихово имање срам вас било за лијекова вам требало дабогда.

ОДГОВОРИТЕ