Sud zaustavlja gradnju auto-puta od Doboja ka Brčkom

Gradnja auto-puta od Doboja preko Vukosavlja prema Brčkom uskoro bi mogla biti zaustavljena u bilizini Doboja.

Republika Srpska 21.06.2021 | 21:52
Sud zaustavlja gradnju auto-puta od Doboja ka Brčkom

Gradnja auto-puta od Doboja preko Vukosavlja prema Brčkom uskoro bi mogla biti zaustavljena u bilizini Doboja.

Iako su ugovori potpisani i sredstva osigurana do problema je došlo nakon što je Okružni sud u Banjoj Luci donio presudu kojom se Vladi RS, zbog niza propusta u primjeni Zakona o eskproprijaciij i Zakona o općem upravnom postupku, poništava pravo ulaska u posjed nekretnina koje su predmet eksproprijacije na petlji Bušletić kod Doboja.

Izvođači radova na gradilištu autoputa Doboj-Vukosavlje-Brčko na trasi koridora VC su u martu prošle godine protivpravno ušli u posjede vlasnika zemlje u Bušletiću kod Doboja. Vlada RS je, uprkos činjenici da vlasnici zemljišta nisu obeštećeni, te da je prekršeno više zakona, dozvolila nastavak radova.

Starica Draginja Ostojić, vlasnica zemljišta nemoćno posmatra otimačinu svoje zemlje.

„Ni forinte što no kažu stare žene, ni forinte. Da li bi oni od njihovih majki tako uzeo, a da na daje dinara“, kaže Draginja Ostojić, vlasnica zemljišta u Bušletiću kod Doboja.

Jedan mi se komšija tu hvalio kako su ga integralovci zvali da vuče sebi šljive iz voćnjaka moga. On je rekao ne mogu ja to vući, to je tudje. Kaže samo vuci i ne pitaj ništa“, rekao je Simeun Bukejlović, vlasnik zemljišta u Bušletiću kod Doboja.

Vlasnici zemljišta su upozoravali nadležne da se krše procedure, kao i da je Vlada RS bila dužna, na osnovu vještačenja, ponuditi pravičnu nadoknadu.

„A, nakon toga, ukoliko se mi ne slažemo s tom cijenom da mi predložimo svog vještaka. Ukoliko ne dođe do sporazuma u roku od 60 dana, onda se upućujemo na vanpranični postupak“, tvrdi Miroslav Lazić, nasljednik i opunomoćenik vlasnika zemljišta u Bušletiću kod Doboja.

„Odmah su nam ponudili advokate. Cijena je, kažu 3,5 marke. Ako vam se ne sviđa evo imamo mi plaćene i advokate i vještake i šta ja znam. A, vještaci su njihovi“, rekao je Simeun Bukejlović, vlasnik zemljišta u Bušletiću kod Doboja.

Vlasnici zemljišta podsjećaju da su vlasnicima u okolini Tešnja ili Vukosavlja isplaćene naknade od 20 do 50 maraka po kvadratu. Kako bi se, kažu, suprotstavili nasilju vlasti, angažovali su advokata i tužili Vladu RS.

Okružni sud u Banjoj Luci je krajem marta donio presudu kojom Vladi RS oduzima pravo ulaska u posjed zemljišta koje je predmet eksproprijacije.

„Sud je ovakav stav zauzeo iz razloga što su postupanjem Vlade kršena pravila Zakona o upravnom postupku i Zakona o eksproprijaciji na način da, prije svega, vlasnici nekretnina nisu tretirani kao stranke u postupku, nije im bila data mogućnost dokazivanja, kao ni da nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke da investitor udje u prijevremeni posjed te nekretnine“, kaže Mustafa Alić, pravni zastupnik Draginje Ostojić.

„Ovdje se radi o jednoj prevari, otimačini nepoštujući ni zakone, ni vladavinu prava“, smatra Miroslav Lazić, nasljednik i opunomoćenik vlasnika zemljišta u Bušletiću kod Doboja.

„Generalno, posljedica ove presude, koja je u ovom trenutku pravosnažna i izvršna trebalo bi biti zaustavljanje svih radova na lokalitetu izgradnje auto-puta, da se automatski i neodložno preda u posjed i isprazni od sveg ljudstva i mašina, kao da se i nadoknadi šteta“, rekao je Mustafa Alić, pravni zastupnik Draginje Ostojić.

Tako bi trebalo biti. No u zemlji gdje vlast vrši nasilje nad zakonom i svojim stanovnicima još jedna ingorisana presuda, na žalost ne bi bila ništa neobično.

(Federalna.ba)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Pljačkasi ...

21.06.2021 20:14

Ma ne bojte se oni vlasniku daju 3,5 maraka a naplatiće 53,5 marka i od bijede otimaju ...

ODGOVORITE
Name

blbl

21.06.2021 20:30

Bravo za advokata Mustafu. Da ne bi Mustafe osta Draginja bez imanja.

ODGOVORITE
Name

Deda

22.06.2021 05:31

Samo nas Mustafa sad može i spasiti

Name

SS

22.06.2021 11:55

Otkud bas Mustafa protiv Vlade RS.. Nece Mustafa da dozvoli autoput u Republici Srpskoj..

Name

Sloboda narodu

22.06.2021 04:45

Doslo vrijeme da Mustafa Draginju od Milorada brani! Pa vi vidite ko je i sta je Milorad!

ODGOVORITE
Name

Samo osporavajte

22.06.2021 04:58

Sta ce nama autoputevi. Kozije staze vama trebaju.

ODGOVORITE
Name

Sumnjivo Lice

22.06.2021 05:30

Zašto se niko ne pozabavi ulogom Integrala u ovom "aranžmanu"? Vlast pusti priču da je prosječna cijena 3KM, zatim se kao "spasilac" pojavi Integral koji ljudima u kešu ponudi 3,5-4KM po kvadratu, a kasnije možemo samo nagađati koliko oni naplate od države?!

ODGOVORITE
Name

Starac Fočo

22.06.2021 11:57

Ne sklapa se ugovor sa Integralom. Zar mozete toliko lagati

Name

Djoks

22.06.2021 05:33

Fuj kakva bruka, i ovo drzavom da se zove.

ODGOVORITE
Name

458

22.06.2021 06:20

Eto sta mi placamo ,,, A ti narode crkni od gladi ...

ODGOVORITE
Name

yoki

22.06.2021 07:33

Mustafa je zito

ODGOVORITE
Name

Tito

22.06.2021 07:35

Samo zovite i ja se vraćam.

ODGOVORITE
Name

Borac

22.06.2021 07:49

Glasajte opet za dodika sve nas uništi

ODGOVORITE
Name

Munja

22.06.2021 08:53

Iskreno, niti vjerujem vlastima, ali vala ni našem seljaku, kojo cim sazna za trasu po ne vocke saditi. Njima i jesu makadam vrh.

ODGOVORITE
Name

Rale

22.06.2021 14:25

E moj mile a nani si nudio dva i po miliona za komadic zemlje a svom narodu nudite sicu za njihovo imanje sram vas bilo za lijekova vam trebalo dabogda.

ODGOVORITE