Од НАТО савеза позитивне оцјене раду бх. комисије

- Предсједавајући Комисије за сарадњу са НАТО Јосип Бркић данас је у Бриселу у одвојеним састанцима са помоћником главног секретара НАТО за јавну дипломатију Баибом Браже и помоћником главног секретара алијансе за политичка питања и безбједносну политику Бетином Каденбах захвалио за позитивне оцјене чланица НАТО о раду ове комисије.

Босна и Херцеговина 21.06.2021 | 17:27
Од НАТО савеза позитивне оцјене раду бх. комисије

Бркић је истакао да је Програм реформи 2021, који је Комисија за сарадњу са НАТО једногласно одобрила, достављен Савјету министара на даљу процедуру.

Он је завалио и за помоћ на евроатлантском путу БиХ, као и за врло успјешну сарадњу.

Бркић је нагласио да БиХ остаје предана сарадњи с НАТО, прије свега, што стални напредак и рад на евроатлантском путу доприноси стабилности и напретку БиХ и региона, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Главна тема са Бражеовом била је јачање свијести о значају јавне дипломатије, односно јавне подршке евроатлантским процесима, при чему је речено да свијест о том партнерству треба побољшати пружањем тачних и истинитих информација, транспарентношћу, те борбом против лажних вијести и предрасуда.

Бркић је навео да ће се Комисија за сарадњу с НАТО усмјерити на комуникациону стратегију с циљем информисања јавности у БиХ да бенефити партнерства с НАТО нису само војни, већ да корист има и цивилни сектор.

Бражеова је истакла да се допринос БиХ у операцијама подршке миру изузетно цијени у НАТО-у, те да чврсто вјерује да све земље из региона треба да постану дио НАТО.

На састанку с Каденбаховом, Бркић је истакао да су развој добросусједских односа и јачање регионалне сарадње приоритети спољне политике БиХ, с крајњим циљем укључивања БиХ у савремене европске, политичке, економске и безбједносне интеграције.

Бркић је рекао да БиХ остаје вјеродостојан партнер у мисији коју предводи НАТО одлучна подршка и активни учесник у успостављању мира.

Кандебахова је позитивним оцијенила рад Комисије за сарадњу с НАТО БиХ, те нагласила значај тренутног позитивног амбијента као покретача за наставак даљих процеса сарадње институција БиХ с НАТО.

Она је додала да се очекује да, по окончању процедура у надлежним институцијама БиХ, Програм реформи 2021. буде достављен у Брисел.

У оквиру посјете Бриселу Бркић је одржао радни ручак са шефовима мисија САД, Мађарске, Хрватске и Црне Горе акредитованим при НАТО. 

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миле Банана

21.06.2021 15:53

Лазу! Не идемо према НАТОу, ми смо неутрални!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будо72

21.06.2021 20:52

То је сигурност xа БиХ али и РС! Шта је проблем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

22.06.2021 11:24

Када је НАТО у питању, прикладније би питање било, шта су проблеми, с обзиром на то да је питање чланства БиХ у НАТО, проблематично из неколико разлога.

Name

Директ

22.06.2021 12:21

Сигурност од чега? Ко нам пријети (извана)?

Name

10+

22.06.2021 10:10

И за пљацке градјана у трулом систему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љетни Попуст

22.06.2021 12:25

Сви за НАТО, НАТО за све!

ОДГОВОРИТЕ