Od NATO saveza pozitivne ocjene radu bh. komisije

- Predsjedavajući Кomisije za saradnju sa NATO Josip Brkić danas je u Briselu u odvojenim sastancima sa pomoćnikom glavnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Baibom Braže i pomoćnikom glavnog sekretara alijanse za politička pitanja i bezbjednosnu politiku Betinom Кadenbah zahvalio za pozitivne ocjene članica NATO o radu ove komisije.

Bosna i Hercegovina 21.06.2021 | 17:27
Od NATO saveza pozitivne ocjene radu bh. komisije

Brkić je istakao da je Program reformi 2021, koji je Кomisija za saradnju sa NATO jednoglasno odobrila, dostavljen Savjetu ministara na dalju proceduru.

On je zavalio i za pomoć na evroatlantskom putu BiH, kao i za vrlo uspješnu saradnju.

Brkić je naglasio da BiH ostaje predana saradnji s NATO, prije svega, što stalni napredak i rad na evroatlantskom putu doprinosi stabilnosti i napretku BiH i regiona, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Glavna tema sa Bražeovom bila je jačanje svijesti o značaju javne diplomatije, odnosno javne podrške evroatlantskim procesima, pri čemu je rečeno da svijest o tom partnerstvu treba poboljšati pružanjem tačnih i istinitih informacija, transparentnošću, te borbom protiv lažnih vijesti i predrasuda.

Brkić je naveo da će se Кomisija za saradnju s NATO usmjeriti na komunikacionu strategiju s ciljem informisanja javnosti u BiH da benefiti partnerstva s NATO nisu samo vojni, već da korist ima i civilni sektor.

Bražeova je istakla da se doprinos BiH u operacijama podrške miru izuzetno cijeni u NATO-u, te da čvrsto vjeruje da sve zemlje iz regiona treba da postanu dio NATO.

Na sastanku s Кadenbahovom, Brkić je istakao da su razvoj dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne saradnje prioriteti spoljne politike BiH, s krajnjim ciljem uključivanja BiH u savremene evropske, političke, ekonomske i bezbjednosne integracije.

Brkić je rekao da BiH ostaje vjerodostojan partner u misiji koju predvodi NATO odlučna podrška i aktivni učesnik u uspostavljanju mira.

Кandebahova je pozitivnim ocijenila rad Кomisije za saradnju s NATO BiH, te naglasila značaj trenutnog pozitivnog ambijenta kao pokretača za nastavak daljih procesa saradnje institucija BiH s NATO.

Ona je dodala da se očekuje da, po okončanju procedura u nadležnim institucijama BiH, Program reformi 2021. bude dostavljen u Brisel.

U okviru posjete Briselu Brkić je održao radni ručak sa šefovima misija SAD, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore akreditovanim pri NATO. 

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mile Banana

21.06.2021 17:53

Lazu! Ne idemo prema NATOu, mi smo neutralni!

ODGOVORITE
Name

Budo72

21.06.2021 22:52

To je sigurnost xa BiH ali i RS! Šta je problem?

ODGOVORITE
Name

Direkt

22.06.2021 13:24

Kada je NATO u pitanju, prikladnije bi pitanje bilo, šta su problemi, s obzirom na to da je pitanje članstva BiH u NATO, problematično iz nekoliko razloga.

Name

Direkt

22.06.2021 14:21

Sigurnost od čega? Ko nam prijeti (izvana)?

Name

10+

22.06.2021 12:10

I za pljacke gradjana u trulom sistemu.

ODGOVORITE
Name

Ljetni Popust

22.06.2021 14:25

Svi za NATO, NATO za sve!

ODGOVORITE