Популизам без ефекта или стварна намјера?

Иако је опозиција у РС годинама предлагала усвајање Закона о испитивању поријекла имовине, о овој теми у Парламенту Српске тек ће се расправљати након што је нацрт закона предложио СНСД. Док из владајуће структуре наводе да се на тај начин жели стати у крај корупцији и сивој економији, из опозиционих редова истичу да је ријеч о популизму. 

Република Српска 20.06.2021 | 19:45
Популизам без ефекта или стварна намјера?

Популистички потез без ефекта или стварна намјера да се институције обрачунају са појединцима који су имовину стекли на сумњив начин? Одговор је у Закону о утврђивању поријекла имовине који ће се након деценије инситирања коначно наћи пред посланицима у Народној скупштини Републике Српске. 

СНСД-овим нацртом закона предвиђена је контрола односа личних примања и имовине. Тачније - физичко лице биће предмет провјере ако је у три године стекло имовину чија вриједност премашује 300 хиљада марака. У нацрту закона се уводи и порез на имовину за коју се не може доказати поријекло и износи три четвртине њене вриједности. 

„О овом закону се дуго прича. Он има двије компоненте. Најважнија јесте  нека потреба за искорјењивањем корупције и сиве економије. Такође, да код људи развијемо свијест о плаћању пореза“, наводи шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић.

У редовима опозиције одавно су се могле чути критике, посебно ако се у обзир узме чињењица да је СДС више пута предлагао усвајање Закона о испитивању поријекла имовине.

Међутим, никада није прихваћен у Парламенту Српске. Предлагали су да се испитивање поријекла имовине врши уназад, ретроактивно све до 1992. године. Важно је, кажу, и да се формира комисија која би контролисала провођење закона. Коментаришући СНСД-ову верзију закона, у опозицији наглашавају да су уочене многе нелогичности због чега ће амандмански дјеловати на њу.  

„Оно што је у овом закону прилично дискутабилно је вријеме ступања на снагу овог закона. У нацрту се каже да ће закон да ступити на снагу односно да се примјењује годину дана након објављивања у Службеном гласнику. Поставља се питање кад је то, који је то временски период“, истиче посланик СДС-а у Народној скупштини РС Иванка Марковић. 

„Ако СНСД остане послије 2022. године на власти тај закон се вјероватно никад неће ни објавити. Свака озбиљна власт да жели да то законом ријеши она би тачно прецизирала рокове“, наводи шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини РС Душко Ивић.

У опозиционим редовима истичу да под лупом треба бити и имовина не само у Републици Српској, већ и она у иностраству. Мишљења су да су поједини путем оф шор компанија извлачили чак и милијарде марака. Истичу и да је предложени нацрт закона намјештен према параметрима СНСД-а. 

„Овај начин који предлаже СНСД да се усвоји тај Закон о поријеклу имовине је само покушај да криминалци који су опљачкали ову државу, стекли огроман капитал да га сада легализују и кажу имам 100 милиона, а имао сам плату три хиљаде марака и имам 30 станова сад ћу платити порез држави 10, 15, 17, небитно колико процената, вратићу јој 20, а мени ће остати 80 милиона регуларно, дакле то је покушај СНСД да легализује пљачку државе“, наводи посланик у Клубу СДС-а у Народној скупштини РС Небојша Вукановић. 

Политички аналитичар Тања Топић истиче да се иза свега крије популизам, због чега не вјерује у искрене намјере предлагача. 

„Овдје се жели послати порука да се настоји обрачунати са мангупима, криминалцима у сопственим редовима, што показује популистичку вољу и додворавање грађањима непосредно пред изборе“, истиче политички аналитичар Тања Топић.

Ако се Нацрт закона посматра из економског угла могу се, истичу економисти, уочити поједине мањкавости. Проблем представља сива економија и плаћање у готовини, односно кешу.

„Сав тај готов новац који је нелегално створен не може бити предмет контроле, јер га једноставно нема нигдје и све то неће бити могуће открити нити опорезовати са овим што се прича“, каже економиста Предраг Дудуковић. 

Терет доказивања увећања имовине у односу на пријављене приходе физичких лица биће на Пореској управи, док је на физичком лицу терет доказивања начина стицања имовине и то у дијелу у коме увећање његове имовине није у складу са пријављеним приходима. 

Ово је један од разлога због којих ће грађани причекати на ефекте јер је потребно обучити кадрове у Пореској управи, а за то ће требати и времена и новца. За провођење закона потребно је издвојити скоро милион марака из буџета и то за људске ресурсе, материјално техничку опремљеност и информационе технологије.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мирослав

20.06.2021 18:42

Шта рече Жунић да код људи развије навику да све буде регуларно.Ашта оно Васковић пише о њему??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

20.06.2021 20:27

Ко ће онда од политичара и директора остати на слободи? Сви би требали у ћорку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

21.06.2021 06:52

Лако би се то испитало да се жели (рецимо само испратити ток новца, трансакције су видљиве). Пошто су у мућке упетљани политичари, тајкуни, ухљеби, странци, од стварне истраге нема ништа. Власт ће прије рат изазвати него допустити стварну истрагу. А и ко би то спровео...у инспекцијама и судству је ионако страначки кадар, не смију ударити на своје.

Name

Фениx

21.06.2021 04:14

Порјекло имовине? То неможе проћи,најбогатији су владајући. А шта ћемо са хиљадама малих привредника који су пропали у ситном бизнису а које је власт фактички сахранила,пошто им се одбија пола борачког додатка,пензије ,неможе нигдје кредит подићи,возачку продужити,баш сахрањени.У нормалним државама чак и неколико пута може физичко лице банкротирати и добити жељену нулу за нови почетак .Амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

21.06.2021 04:58

Ко је као мали гледао " Инспектора Винка" зна да је то обичан циркус. Окачите закон мачку о реп, ко у Мајевичкој 176. утврди стварно стање власништва може добити Нобелову награду за економију. Фиктивни ликови основали ЗЕВ,затим нестали из папира када је све дошло до Полиције да би сада опет одлучивали на неовјереним пуномоћима. Република Српска је како СНСД тако и опозициона праоница новца.

ОДГОВОРИТЕ