Влада у Шведској би могла да падне због кирија

Криза владе у Шведској је наступила након што је Левица ускратила подршку Стефану Левену за нови закон о одређивању кирија за становање.

Свијет 20.06.2021 | 17:20
Влада у Шведској би могла да падне због кирија

Посланици шведског парламента ће гласати о поверењу влади Стефана Левена, пошто му је Левица ускратила подршку за закон о новом систему одређивања кирије за становање. Уколико Левенова влада падне, Швеђани би могли да изађу на прве ванредне изборе од 1958. године.

Шведски премијер је понудио странкама у парламенту да се договоре о новом моделу одређивања кирије за станове и да тако реше највећу политичку кризу у новијој историји Шведске.

"Дајемо прилику за проналажење решења. Очекујемо да се друге политичке партије припреме да буду одговорне и да не увуку Шведску у политичку кризу", рекао је на данашњој конференцији премијер Стефан Левен, председник социјалдемократа.

Међутим, предлог је убрзо одбила Левица, странка која је давала подршку Левеновој мањинској влади.

"Једној страни се у овим преговорима држи пиштољ на челу. Идемо ка гласању о неповерењу. Забрињава ме то што су толико одлучни да подигну људима кирије", рекла је председница Левице Нуши Дагостар за Шведски радио.

Дагостарова је на конференцији за медије рекла да ће се Левица сутра изјаснити за неповерење Левеновом кабинету, чиме је пад владе известан, пошто су се за неповерење су се изјасниле странке опозиције - шведске демократе, модерати, демохришћани.

У Шведској је на снази строг систем који користи колективне уговоре за одређивање цене кирија. Десничарске и партије центра дуго покушавају да уведу мање строга правила којима би се препустило тржишту да одреди цене за новоизграђене станове, што би утицало на око један одсто кирија за станове у Шведској.

Мањинску владу Стефана Левена чине његова Социјалдемократска партија и Зелена партија, док су приликом изгласавања владе, Левица, странка центра и либерали остали уздржани, што је било довољно да Левенова влада буде изабрана.

Уколико Левица на сутрашњем гласању буде за неповерење, Левенова влада ће пасти и грађани Шведске би, уколико не буде формирана нова већина, могли да изађу на ванредне парламентарне изборе, прве од 1958. године, а тек пете од увођења парламентарних избора 1866. године. Редовни избори би требало да се одрже у септембру следеће године.

(РТС)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јеремија

20.06.2021 16:16

Замисли народе овако нешто да се дешава код нас! Па неће ни за 1000 година!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

20.06.2021 18:08

Сто код нас сви презиру демократију а аутократе обозавају сиром свијета, зато и имамо то сто имамо, али неваља нам и онда се цудимо сто је то тако. Незнају људи ста хоце. Он потписе улазак у Нато, али сви онда осудјују, и медији и опозиција, умјесто да се прихвати, свеједно ко потписао. Са Нато-ом долази и владавина права, као у Сведској.

Name

Кирија...

20.06.2021 19:24

Ком нас броје крвна зрна а у Шведској висину кирија!!!

ОДГОВОРИТЕ