Vlada u Švedskoj bi mogla da padne zbog kirija

Kriza vlade u Švedskoj je nastupila nakon što je Levica uskratila podršku Stefanu Levenu za novi zakon o određivanju kirija za stanovanje.

Svijet 20.06.2021 | 17:20
Vlada u Švedskoj bi mogla da padne zbog kirija

Poslanici švedskog parlamenta će glasati o poverenju vladi Stefana Levena, pošto mu je Levica uskratila podršku za zakon o novom sistemu određivanja kirije za stanovanje. Ukoliko Levenova vlada padne, Šveđani bi mogli da izađu na prve vanredne izbore od 1958. godine.

Švedski premijer je ponudio strankama u parlamentu da se dogovore o novom modelu određivanja kirije za stanove i da tako reše najveću političku krizu u novijoj istoriji Švedske.

"Dajemo priliku za pronalaženje rešenja. Očekujemo da se druge političke partije pripreme da budu odgovorne i da ne uvuku Švedsku u političku krizu", rekao je na današnjoj konferenciji premijer Stefan Leven, predsednik socijaldemokrata.

Međutim, predlog je ubrzo odbila Levica, stranka koja je davala podršku Levenovoj manjinskoj vladi.

"Jednoj strani se u ovim pregovorima drži pištolj na čelu. Idemo ka glasanju o nepoverenju. Zabrinjava me to što su toliko odlučni da podignu ljudima kirije", rekla je predsednica Levice Nuši Dagostar za Švedski radio.

Dagostarova je na konferenciji za medije rekla da će se Levica sutra izjasniti za nepoverenje Levenovom kabinetu, čime je pad vlade izvestan, pošto su se za nepoverenje su se izjasnile stranke opozicije - švedske demokrate, moderati, demohrišćani.

U Švedskoj je na snazi strog sistem koji koristi kolektivne ugovore za određivanje cene kirija. Desničarske i partije centra dugo pokušavaju da uvedu manje stroga pravila kojima bi se prepustilo tržištu da odredi cene za novoizgrađene stanove, što bi uticalo na oko jedan odsto kirija za stanove u Švedskoj.

Manjinsku vladu Stefana Levena čine njegova Socijaldemokratska partija i Zelena partija, dok su prilikom izglasavanja vlade, Levica, stranka centra i liberali ostali uzdržani, što je bilo dovoljno da Levenova vlada bude izabrana.

Ukoliko Levica na sutrašnjem glasanju bude za nepoverenje, Levenova vlada će pasti i građani Švedske bi, ukoliko ne bude formirana nova većina, mogli da izađu na vanredne parlamentarne izbore, prve od 1958. godine, a tek pete od uvođenja parlamentarnih izbora 1866. godine. Redovni izbori bi trebalo da se održe u septembru sledeće godine.

(RTS)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Jeremija

20.06.2021 18:16

Zamisli narode ovako nešto da se dešava kod nas! Pa neće ni za 1000 godina!!!

ODGOVORITE
Name

Zato

20.06.2021 20:08

Sto kod nas svi preziru demokratiju a autokrate obozavaju sirom svijeta, zato i imamo to sto imamo, ali nevalja nam i onda se cudimo sto je to tako. Neznaju ljudi sta hoce. On potpise ulazak u Nato, ali svi onda osudjuju, i mediji i opozicija, umjesto da se prihvati, svejedno ko potpisao. Sa Nato-om dolazi i vladavina prava, kao u Svedskoj.

Name

Kirija...

20.06.2021 21:24

Kom nas broje krvna zrna a u Švedskoj visinu kirija!!!

ODGOVORITE