Лајчак у одвојеним сусретима са Предсједништвом БиХ

Чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић разговарали су у Анталији са специјалним представником ЕУ за Западни Балкан Мирославом Лајчаком. Састанци су били одвојени, на једном са Додиком, а на другом са остава два члана Предсједништва БиХ.

Република Српска 19.06.2021 | 11:52
Лајчак у одвојеним сусретима са Предсједништвом БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је с Мирославом Лајчаком о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и на западном Балкану, пренијела је Срна.

Додик је током синоћњег сусрета са Лајчаком истакао да је дијалог изабраних политичких представника у БиХ кључ успјеха, а не било какав међународни интервенционизам. Он је нагласио да су многи унутрашњи договори у БиХ уништени међународним интервенционизмом.

Лајчак, као бивши високи представник и добар познавалац прилика у БиХ, сагласио се са Додиком да је дијалог пут за будућност БиХ и њених конститутивних народа и истакао да је то прави начин за рјешавање проблема. Саговорници су размијенили мишљења и о актуелној политичкој и економској ситуацији на подручју западног Балкана, као и европском путу земаља региона.

Након тога стигло је и саопштење из Предсједништва БИХ у коме се каже да су се Џаферовић и Комшић састали с Лајчаком на маргинама Анталијског дипломатског форума.

Разговарано је о политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини и динамици провођења реформи предвиђених у 14 препорука из Мишљења Европске комисије.

Наглашен је значај провођења пресуда Европског суда људска права у низу случајева којима је наложено отклањање дискриминације по етничком основу.

Чланови Предсједништва БиХ Комшић и Џаферовић су подвукли да Европска унија, упркос притисцима, треба остати досљедна у својим принципима у односу према Босни и Херцеговини.

Тема разговора је била успостава механизама одговорности који би онемогућили блокаде и опструкције у раду власти.

Истакнута је круцијална важност одржања кредибилне европске перспективе за очување мира и стабилности на Западном Балкану.

Разговарано је о провођењу Споразума о заједничком тржишту потписаног у Софији, у оквиру Берлинског процеса, а што би осигурало слободан проток људи и робе у регији, каже се у саопштењу.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

борац

19.06.2021 10:56

Како та будала од цовјека немозе да свати он терорисе народ а медјународна њега.Свако оце своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ста с тим?

19.06.2021 11:38

Хоцемо ли бити близе зивоту у нормалној земљи? Ко се среце са Лајцеком, исти они који су се сретали и прије 10 и 20 година? И гдје смо стигли ? Они су показали гдје смо с њима стигли. Фуј, фуј, фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.06.2021 11:53

А зашто не сједне заједно са све тројицом па да види три рога у врећи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

19.06.2021 11:58

Ови догадјаји у последњи пар година има велики значај. Прво, Додик склапља уговор за чланство у НАТО. Парламент Црне Горе изглашава резолуцију да је Сбски народ геноцидни народ. Одвојен разговор (договор) са Лајчаком , ја лично мислим да ово иде гашењу РС. Дај бозе да нија али ова дешавањ показују у том правцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

20.06.2021 06:34

За гашење Републике Српске кривљи је народ који даје пдршк Додику (да ради што ради), него сам Додик