Lajčak u odvojenim susretima sa Predsjedništvom BiH

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić razgovarali su u Antaliji sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom. Sastanci su bili odvojeni, na jednom sa Dodikom, a na drugom sa ostava dva člana Predsjedništva BiH.

Republika Srpska 19.06.2021 | 11:52
Lajčak u odvojenim susretima sa Predsjedništvom BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je s Miroslavom Lajčakom o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i na zapadnom Balkanu, prenijela je Srna.

Dodik je tokom sinoćnjeg susreta sa Lajčakom istakao da je dijalog izabranih političkih predstavnika u BiH ključ uspjeha, a ne bilo kakav međunarodni intervencionizam. On je naglasio da su mnogi unutrašnji dogovori u BiH uništeni međunarodnim intervencionizmom.

Lajčak, kao bivši visoki predstavnik i dobar poznavalac prilika u BiH, saglasio se sa Dodikom da je dijalog put za budućnost BiH i njenih konstitutivnih naroda i istakao da je to pravi način za rješavanje problema. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji na području zapadnog Balkana, kao i evropskom putu zemalja regiona.

Nakon toga stiglo je i saopštenje iz Predsjedništva BIH u kome se kaže da su se Džaferović i Komšić sastali s Lajčakom na marginama Antalijskog diplomatskog foruma.

Razgovarano je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i dinamici provođenja reformi predviđenih u 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Naglašen je značaj provođenja presuda Evropskog suda ljudska prava u nizu slučajeva kojima je naloženo otklanjanje diskriminacije po etničkom osnovu.

Članovi Predsjedništva BiH Komšić i Džaferović su podvukli da Evropska unija, uprkos pritiscima, treba ostati dosljedna u svojim principima u odnosu prema Bosni i Hercegovini.

Tema razgovora je bila uspostava mehanizama odgovornosti koji bi onemogućili blokade i opstrukcije u radu vlasti.

Istaknuta je krucijalna važnost održanja kredibilne evropske perspektive za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Razgovarano je o provođenju Sporazuma o zajedničkom tržištu potpisanog u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa, a što bi osiguralo slobodan protok ljudi i robe u regiji, kaže se u saopštenju.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

borac

19.06.2021 10:56

Kako ta budala od covjeka nemoze da svati on terorise narod a medjunarodna njega.Svako oce svoje.

ODGOVORITE
Name

I sta s tim?

19.06.2021 11:38

Hocemo li biti blize zivotu u normalnoj zemlji? Ko se srece sa Lajcekom, isti oni koji su se sretali i prije 10 i 20 godina? I gdje smo stigli ? Oni su pokazali gdje smo s njima stigli. Fuj, fuj, fuj

ODGOVORITE
Name

BL

19.06.2021 11:53

A zašto ne sjedne zajedno sa sve trojicom pa da vidi tri roga u vreći?

ODGOVORITE
Name

RS

19.06.2021 11:58

Ovi dogadjaji u poslednji par godina ima veliki značaj. Prvo, Dodik sklaplja ugovor za članstvo u NATO. Parlament Crne Gore izglašava rezoluciju da je Sbski narod genocidni narod. Odvojen razgovor (dogovor) sa Lajčakom , ja lično mislim da ovo ide gašenju RS. Daj boze da nija ali ova dešavanj pokazuju u tom pravcu.

ODGOVORITE
Name

Re:

20.06.2021 06:34

Za gašenje Republike Srpske krivlji je narod koji daje pdršk Dodiku (da radi što radi), nego sam Dodik