Правосуђе у Српској је црна мрља: Неразјашњена убиства, процеси без пресуда...

Правосудни систем у Српској, али и БиХ, према мишљењу грађана велика је црна мрља друштва. Неразјашњена убиства, дуготрајни судски процеси без пресуда само су неки од бројних проблема су правосуђу. 

Република Српска 18.06.2021 | 19:44
Правосуђе у Српској је црна мрља: Неразјашњена убиства, процеси без пресуда...

„Правда је спора, али достижна“ – можда и не постоји особа која бар једном није чула за ову изреку. Али када је у питању Република Српска и БиХ, правда је најчешће спора, а неријетко, нажалост, није ни достижна. Грађани без оптимизма.

„Опште је познато јавности шта се ради и како се ради. Не суде се лопови у правом смислу. Закон је донесен за сиротињу, а за богате слабо.
Они само раде за свој интерес, а не за друге. То будите убијеђени“, кажу грађани са којима смо разговарали.

Јавност је са правом незадовољна, сматрају неки од носилаца правосудних функција. Бесконачни судски процеси, корупција, застарјели предмети, све то утиче на, како кажу, транспарентан рад судова и тужилаштава у Српској, али и БиХ. 

„Огроман број предмета, мали број судија, предмети трају дуго. Са друге стране треба да се заштите интереси осумњиченог, односно оптуженог у кривичном поступку, да се обезбиједи право на одбрану. И потреба да судије, тужиоци и адвокати раде на најбољи могући начин.“, истиче судија Уставног суда Републике Српске проф.др Миодраг Симовић.

Суђење у разумном року, један је од највећих проблема у правосуђу у БИХ. У Републици Српској је ове године усвојен нови Закон о заштити права на суђење у разумном року који би требао омогућити грађанима да се њихов случај, било да се ради о грађанској ствари или кривичној оптужби ријеши што прије. 

„Јер је то саставни елемент владавине права. Ако странка не може да оствари своје право у неком разумном року, онда не можемо говорити о владавини права.“, сматра судија Врховног суда Републике Српске Страхиња Ћурковић.

Непостојање владавине права – на то пуне три године указују из неформалне групе грађана „Правда за Давида“. Због подршке родитељима убијеног Давида Драгичевића, десетине чланова ове групе било је пред судијом. Истовремено, и они су против припадника МУП РС покренули бројне судске поступке, на које чекају епилог.

„Ми смо подносили кривичне пријаве током 2020. године. И сад ево прошло је више од годину дана од подношења неких од тих кривичних пријава и апсолутно нема никаквих повратних информација од стране поступајућих тужилаца. Ми уопште нисмо дошли ни до суднице, јер нису подигнуте оптужнице, а камоли потврђене.“, наводи Озрен Пердув.

Ипак, прије свега, Пердув каже да су правосудне институције у Српској, своје право лице показале у расвјетљавању убиства Давида Драгичевића. 

„Ми сумњамо да из објективних разлога није могло да дође до резултата, већ да се плански и циљано радило све да до коначних правих резултата не дође“, закључује Озрен Пердув.

Убиство Давида Драгичевића, није једини неразјашњени случај. Годинама се чека и на рјешавање убистава Милана Вукелића и Јована Арбутине. Бобан Благојевић, некадашњи близак сарадник Милорада Додика, тешко је претучен 1998. године, након чега је подлегао повредама. Ни тај случај није ријешен. Још увијек се не знају ни околности смрти бањалучких падобранаца. 

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Процес

18.06.2021 18:45

Пред БиХ тек стоје године и године успостављања владавине права! Оно сто је политика и менталитет папака уцино, требају деценије да брису..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

18.06.2021 22:51

Ко поставља руководећи кадар у судству?

Name

Кривосудје у БиХ

18.06.2021 19:07

Криминал, корупција, политицки утицај, неефикасно, један од главних криваца за стање у друству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па, ми се

18.06.2021 20:21

И јесмо загледали у исте такве земље даље истоцно и њихове владаре и њихове нацине побједа на "изборима", типа Путин, Лукасенко, Кадиров итд. Сто сте тразили то сте и добили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионерка

18.06.2021 21:14

Ми правосудни систем у РС, и немамо, али, имамо тузиоце и судије којима политика управља, ститеци криминалце и преступнике, а казњавајуци невине зртве. Тако им радни спорови трају висе од 10 година, захваљујуци углавном судијама који свој посао раде тако траљаво да се нормалном цовјеку све згади. Јос, господа, оцекује постовање које заслузују најмање од свих. Поједине судије бијељанског суда, предмет који се води годинама, одједном прогласе да је суд"МЈЕСНО НЕНАДЛЕЗАН! ", само да би зртво сто висе остетио. Након 2,5 година тај исти судија прихвати залбу, а суд одједном постане мјесно надлезан!!! Таква институција је прије униститељ правде и закона, те су се због тога згадили постеном градјанину. Тузиоци никоме не одговарају за своје углавном намјерно конструисане греске, судије, такодје. Питам се само до када це ово народ трпјети?! Када це се зртве пробудити и удрузити против безакоња оних који су обавезни санкционисат то безакоње?! Када це и да ли бити примијењене санкције на судије и тузиоце? Док је ова политика на сцени, неце никада, па цемо се ми, градјани добрано потрудити да се то промијени, и да одговарају сви који глуме богове на земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

19.06.2021 06:24

Какво руководство државе таково и правосуђе, видјели шта они раде па и они хоће да буду богати и монтирају пресуде за новац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

19.06.2021 08:41

Судија Весна Станковић Цосовиц.у Окрузном суду у Бања Луци и награђена је позицијом судија Врховног суда Федерације БиХ.па зашто?па зашто је доведена у Окружни суд у Бања Луци из Фоче.засто су јој муза запослили у КПЗ Туњиице.а гдје је радијо у Фочи. Па зар ми у Бања Луци немамо сколованог кадра???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

19.06.2021 09:57

Весна Станковић је водила случајеве Радишић и Ђуровић.то је страшно.на такву позицију,таквог Судију....СТРАСНО

Name

10 и Више

19.06.2021 10:57

Година молим БН ТВ,да укажем,на корумпиране СУДИЈЕ И ТУЗИОЦЕ У Окружном Суду и Тужилаштву ДОБОЈ Основном суду у Теслић,Убио ми ми је Криминалац МАЈКУ БРАТА,сад идем на ЕУРОПСКИ СУД,Све редом ћу објавити имена Конкубина,у Суду у ТЕСЛИЋУ,КРИМИНАЛАЦА У ДОБОЈУ НАМЈЕСТАЊА ОВДЈЕ ЈЕ НЕВИДЕНИ КРИМИНАЛ ЗАМИСЛИТЕ ДА 10 ГОДИНА, СУД И СВИ У ПОСТУПКУ НАПЛАЦУ, НА МОЈОЈ МРТВОЈ МАЈЦИ БРАТУ ,НАПИСАО БИ ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА СВИХ ОВЕ КРИМИНАЛНЕ ЗЛОЦИНАЦКЕ КРИВОСУДНЕ СКУПИНЕ АЛИ СЕ БОЈИМ ДА НЕЦЕТЕ ОБЈАВИТ ОВУ ИСТИНУ.,?

ОДГОВОРИТЕ