Pravosuđe u Srpskoj je crna mrlja: Nerazjašnjena ubistva, procesi bez presuda...

Pravosudni sistem u Srpskoj, ali i BiH, prema mišljenju građana velika je crna mrlja društva. Nerazjašnjena ubistva, dugotrajni sudski procesi bez presuda samo su neki od brojnih problema su pravosuđu. 

Republika Srpska 18.06.2021 | 19:44
Pravosuđe u Srpskoj je crna mrlja: Nerazjašnjena ubistva, procesi bez presuda...

„Pravda je spora, ali dostižna“ – možda i ne postoji osoba koja bar jednom nije čula za ovu izreku. Ali kada je u pitanju Republika Srpska i BiH, pravda je najčešće spora, a nerijetko, nažalost, nije ni dostižna. Građani bez optimizma.

„Opšte je poznato javnosti šta se radi i kako se radi. Ne sude se lopovi u pravom smislu. Zakon je donesen za sirotinju, a za bogate slabo.
Oni samo rade za svoj interes, a ne za druge. To budite ubijeđeni“, kažu građani sa kojima smo razgovarali.

Javnost je sa pravom nezadovoljna, smatraju neki od nosilaca pravosudnih funkcija. Beskonačni sudski procesi, korupcija, zastarjeli predmeti, sve to utiče na, kako kažu, transparentan rad sudova i tužilaštava u Srpskoj, ali i BiH. 

„Ogroman broj predmeta, mali broj sudija, predmeti traju dugo. Sa druge strane treba da se zaštite interesi osumnjičenog, odnosno optuženog u krivičnom postupku, da se obezbijedi pravo na odbranu. I potreba da sudije, tužioci i advokati rade na najbolji mogući način.“, ističe sudija Ustavnog suda Republike Srpske prof.dr Miodrag Simović.

Suđenje u razumnom roku, jedan je od najvećih problema u pravosuđu u BIH. U Republici Srpskoj je ove godine usvojen novi Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku koji bi trebao omogućiti građanima da se njihov slučaj, bilo da se radi o građanskoj stvari ili krivičnoj optužbi riješi što prije. 

„Jer je to sastavni element vladavine prava. Ako stranka ne može da ostvari svoje pravo u nekom razumnom roku, onda ne možemo govoriti o vladavini prava.“, smatra sudija Vrhovnog suda Republike Srpske Strahinja Ćurković.

Nepostojanje vladavine prava – na to pune tri godine ukazuju iz neformalne grupe građana „Pravda za Davida“. Zbog podrške roditeljima ubijenog Davida Dragičevića, desetine članova ove grupe bilo je pred sudijom. Istovremeno, i oni su protiv pripadnika MUP RS pokrenuli brojne sudske postupke, na koje čekaju epilog.

„Mi smo podnosili krivične prijave tokom 2020. godine. I sad evo prošlo je više od godinu dana od podnošenja nekih od tih krivičnih prijava i apsolutno nema nikakvih povratnih informacija od strane postupajućih tužilaca. Mi uopšte nismo došli ni do sudnice, jer nisu podignute optužnice, a kamoli potvrđene.“, navodi Ozren Perduv.

Ipak, prije svega, Perduv kaže da su pravosudne institucije u Srpskoj, svoje pravo lice pokazale u rasvjetljavanju ubistva Davida Dragičevića. 

„Mi sumnjamo da iz objektivnih razloga nije moglo da dođe do rezultata, već da se planski i ciljano radilo sve da do konačnih pravih rezultata ne dođe“, zaključuje Ozren Perduv.

Ubistvo Davida Dragičevića, nije jedini nerazjašnjeni slučaj. Godinama se čeka i na rješavanje ubistava Milana Vukelića i Jovana Arbutine. Boban Blagojević, nekadašnji blizak saradnik Milorada Dodika, teško je pretučen 1998. godine, nakon čega je podlegao povredama. Ni taj slučaj nije riješen. Još uvijek se ne znaju ni okolnosti smrti banjalučkih padobranaca. 

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Proces

18.06.2021 18:45

Pred BiH tek stoje godine i godine uspostavljanja vladavine prava! Ono sto je politika i mentalitet papaka ucino, trebaju decenije da brisu..

ODGOVORITE
Name

Jaffa

18.06.2021 22:51

Ko postavlja rukovodeći kadar u sudstvu?

Name

Krivosudje u BiH

18.06.2021 19:07

Kriminal, korupcija, politicki uticaj, neefikasno, jedan od glavnih krivaca za stanje u drustvu.

ODGOVORITE
Name

Pa, mi se

18.06.2021 20:21

I jesmo zagledali u iste takve zemlje dalje istocno i njihove vladare i njihove nacine pobjeda na "izborima", tipa Putin, Lukasenko, Kadirov itd. Sto ste trazili to ste i dobili.

ODGOVORITE
Name

Penzionerka

18.06.2021 21:14

Mi pravosudni sistem u RS, i nemamo, ali, imamo tuzioce i sudije kojima politika upravlja, stiteci kriminalce i prestupnike, a kaznjavajuci nevine zrtve. Tako im radni sporovi traju vise od 10 godina, zahvaljujuci uglavnom sudijama koji svoj posao rade tako traljavo da se normalnom covjeku sve zgadi. Jos, gospoda, ocekuje postovanje koje zasluzuju najmanje od svih. Pojedine sudije bijeljanskog suda, predmet koji se vodi godinama, odjednom proglase da je sud"MJESNO NENADLEZAN! ", samo da bi zrtvo sto vise ostetio. Nakon 2,5 godina taj isti sudija prihvati zalbu, a sud odjednom postane mjesno nadlezan!!! Takva institucija je prije unistitelj pravde i zakona, te su se zbog toga zgadili postenom gradjaninu. Tuzioci nikome ne odgovaraju za svoje uglavnom namjerno konstruisane greske, sudije, takodje. Pitam se samo do kada ce ovo narod trpjeti?! Kada ce se zrtve probuditi i udruziti protiv bezakonja onih koji su obavezni sankcionisat to bezakonje?! Kada ce i da li biti primijenjene sankcije na sudije i tuzioce? Dok je ova politika na sceni, nece nikada, pa cemo se mi, gradjani dobrano potruditi da se to promijeni, i da odgovaraju svi koji glume bogove na zemlji.

ODGOVORITE
Name

Mirko

19.06.2021 06:24

Kakvo rukovodstvo države takovo i pravosuđe, vidjeli šta oni rade pa i oni hoće da budu bogati i montiraju presude za novac!

ODGOVORITE
Name

Borac

19.06.2021 08:41

Sudija Vesna Stanković Cosovic.u Okruznom sudu u Banja Luci i nagrađena je pozicijom sudija Vrhovnog suda Federacije BiH.pa zašto?pa zašto je dovedena u Okružni sud u Banja Luci iz Foče.zasto su joj muza zaposlili u KPZ Tunjiice.a gdje je radijo u Foči. Pa zar mi u Banja Luci nemamo skolovanog kadra???????

ODGOVORITE
Name

Ja

19.06.2021 09:57

Vesna Stanković je vodila slučajeve Radišić i Đurović.to je strašno.na takvu poziciju,takvog Sudiju....STRASNO

Name

10 i Više

19.06.2021 10:57

Godina molim BN TV,da ukažem,na korumpirane SUDIJE I TUZIOCE U Okružnom Sudu i Tužilaštvu DOBOJ Osnovnom sudu u Teslić,Ubio mi mi je Kriminalac MAJKU BRATA,sad idem na EUROPSKI SUD,Sve redom ću objaviti imena Konkubina,u Sudu u TESLIĆU,KRIMINALACA U DOBOJU NAMJESTANJA OVDJE JE NEVIDENI KRIMINAL ZAMISLITE DA 10 GODINA, SUD I SVI U POSTUPKU NAPLACU, NA MOJOJ MRTVOJ MAJCI BRATU ,NAPISAO BI IMENA I PREZIMENA SVIH OVE KRIMINALNE ZLOCINACKE KRIVOSUDNE SKUPINE ALI SE BOJIM DA NECETE OBJAVIT OVU ISTINU.,?

ODGOVORITE