Медији: Србија уводи обавезну вакцинацију дјеце

- Србија планира да уведе обавезну вакцинацију дјеце против варичела, а то би могло да се догоди већ на јесен, пишу медији.

Србија 18.06.2021 | 08:33
Медији: Србија уводи обавезну вакцинацију дјеце

Ту могућност је потврдио за Курир епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, који је истакао да је вакцинација против варичела обавезна у неким државама и да не чуди што и ми крећемо тим стопама.

"У Србији је за сада обавезно имунизовање против 11 заразних болести, а решено је да уведемо и против варичела. У САД, Канади, Аустралији дјеца се одавно вакцинишу против варичела и нема никаквих проблема. Треба да се види када да се стави у календар имунизације код нас, да ли ће то да буде у другој или четвртој години живота. У Аустралији је то у другој.

Очекује се да Републичка стручна комисија за заразне болести најкасније у септембру промени правилник и програм о обавезној имунизацији и у њега уврсти вакцину против варичела", рекао је он.

У Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" су навели да је вакцина против варичела била обавезна за одређене категорије у ризику и према претходно важећем правилнику односно програму имунизације, а да су према новом програму те категорије проширене.

"Једна од нових категорија су и сва дјеца шестог разреда основне школе која до тада нису прележала ову болест. Варичела може имати тежу клиничку слику праћену компликацијама у старијем узрасту, а посебно може бити озбиљна код трудница и новорођенчади. Циљ је да се од ове болести заштите сва осетљива дјеца пре уласка у репродуктивни период како би се спријечило да до заражавања дође током трудноће и након порођаја", навели су из "Батута" за Курир уз подсјећање да је ова измјена на снази од јануара 2021.

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Никола озрен

18.06.2021 07:10

Вакцине ,вакцине вама и јесу циљ дјеца.Колико је само дјеце остецено вакцинама а доктори педијатри це одговарати пред оним горе за зло сто цине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

18.06.2021 21:08

Народ мора да се дигне против ове посасти.

Name

Скептик

18.06.2021 07:41

Добро, САД, Канада и Аустралија..Али шта је са слободарским народима? Русија, Кина, Бразил, Индија...??????

ОДГОВОРИТЕ