Mediji: Srbija uvodi obaveznu vakcinaciju djece

- Srbija planira da uvede obaveznu vakcinaciju djece protiv varičela, a to bi moglo da se dogodi već na jesen, pišu mediji.

Srbija 18.06.2021 | 08:33
Mediji: Srbija uvodi obaveznu vakcinaciju djece

Tu mogućnost je potvrdio za Kurir epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, koji je istakao da je vakcinacija protiv varičela obavezna u nekim državama i da ne čudi što i mi krećemo tim stopama.

"U Srbiji je za sada obavezno imunizovanje protiv 11 zaraznih bolesti, a rešeno je da uvedemo i protiv varičela. U SAD, Kanadi, Australiji djeca se odavno vakcinišu protiv varičela i nema nikakvih problema. Treba da se vidi kada da se stavi u kalendar imunizacije kod nas, da li će to da bude u drugoj ili četvrtoj godini života. U Australiji je to u drugoj.

Očekuje se da Republička stručna komisija za zarazne bolesti najkasnije u septembru promeni pravilnik i program o obaveznoj imunizaciji i u njega uvrsti vakcinu protiv varičela", rekao je on.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" su naveli da je vakcina protiv varičela bila obavezna za određene kategorije u riziku i prema prethodno važećem pravilniku odnosno programu imunizacije, a da su prema novom programu te kategorije proširene.

"Jedna od novih kategorija su i sva djeca šestog razreda osnovne škole koja do tada nisu preležala ovu bolest. Varičela može imati težu kliničku sliku praćenu komplikacijama u starijem uzrastu, a posebno može biti ozbiljna kod trudnica i novorođenčadi. Cilj je da se od ove bolesti zaštite sva osetljiva djeca pre ulaska u reproduktivni period kako bi se spriječilo da do zaražavanja dođe tokom trudnoće i nakon porođaja", naveli su iz "Batuta" za Kurir uz podsjećanje da je ova izmjena na snazi od januara 2021.

(B92)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nikola ozren

18.06.2021 09:10

Vakcine ,vakcine vama i jesu cilj djeca.Koliko je samo djece osteceno vakcinama a doktori pedijatri ce odgovarati pred onim gore za zlo sto cine.

ODGOVORITE
Name

Doboj

18.06.2021 23:08

Narod mora da se digne protiv ove posasti.

Name

Skeptik

18.06.2021 09:41

Dobro, SAD, Kanada i Australija..Ali šta je sa slobodarskim narodima? Rusija, Kina, Brazil, Indija...??????

ODGOVORITE