Понашање РУГИП-а указује на незаконитост и корупцију

Понашање Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове (РУГИП) и њене директорице Босиљке Предраговић код именовања привремених заступника у поступцима излагања непокретности указује на незаконите и коруптивне радње, оцјењују у институцији Омбудсмена БиХ.

Република Српска 17.06.2021 | 16:17
Понашање РУГИП-а указује на незаконитост и корупцију

Они сматрају како је било какво фаворизовање недопустиво, а да оцјењивање компетенција адвоката којим се воде у РУГИП-у, нема упориште у закону.

Омбудмени су у жалби коју је поднијела Адвокатска комора Републике Српске навели како је евидентно да поступак именовања привремених заступника није прецизно регулисан законским или подзаконским актима, али да то није спречавало одговорне у РУГИП-у да се понашају у складу са принципом добре јавне управе, што они у овом случају нису радили.

„Принцип добре јавне управе налаже правичност, неутралност, објективност, савјесност и економичност у поступању јавних органа посебно код располагања буџетским средствима која потичу од грађана као пореских обвезника. Са тог аспекта недопустиво је било какво фаворизовање лица по било којем основу код остваривања прва на обављање јавних услуга, као и увођење критеријума у одабир који немају законско упориште или директну везу са провођемњем основних принцима управног поступка“, наводе Омбудсмени у свом извјештају који је у посједу портала ЦАПИТАЛ.

Додају како им је тешко разумљиво правдање из РУГИП-а да су из ових послова елиминисали адвокате који се баве кривичним правом, јер не могу квалитетно да обављају послове.

Они напомињу како тумачење сколоности, макар и професионалних од стране РУГИП-а нема упориште у позитивним прописима, није обухваћено мандатом Управе, нити је засновано на званичној анализи, због чега  упућује на необјективност у избору адвоката.

„Овакво поступање би могло бити оправдано у приватном привредном друштву, док у јавном сектору може упућивати на закључак да су у одариту лица за релативно добро плаћене послове из јавног буџета допринос дали недозвољени мотиви, невезани за побољшање процеса рада или жељу да се грађанима пружи што боља јавна услуга. Поврх свега велики проценат наплаћених средстава од стране ужег круга адвоката као и именовање лица за заступање која немају статус адвоката  представљају снажну индицију о постојању коруптивних мотива у процесу одабира“, упозоравају ревизори.

Препорука: До коначног рјешења водити се правично и транспарентно

Директорици су наложили да до усвајања прецизних законских рјешења примјењује објективне, тарнспарентне и правичне критеријуме код постављања адвоката поштујући приједлог Коморе.

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ је открио како је Предраговићева у пословима излагања непокретности за привремене заступнике од 2015. до 2019. године именовала само одређене адвокате којима је омогућила да зараде на стотине хиљада марака, успут игноришући захтјев Коморе да се поштује редослијед и Именик адвоката.

Тако је примјера ради адвокат Милан Матић из Бијељине у неколико година само по овом основу зарадио феноменалних 235.854 КМ док његове колеге за тај износ раде годинама.

Након што се све открило Предраговићева је одлучила да под изговором пословне тајне по сваку цијену заштити узак круг адвоката са којима сарађује.

У Адвокатској комори сумњају како је ријеч о међусобном договору двије стране са циљем да се новац касније подијели.

Због тога су против одговорних у РУГИП-у поднијели кривичну пријаву због злоупотребе службеног положаја и трговине утицајем, а коју интересантно, бивши предсједник коморе није желио да потпише.

Такође, поред кривичне пријаве Адвокатска комора је покренула иницијативу према Народној скупштини и Влади РС да се измјенама закона заувијек спријече манипулације и фаворизовање адвоката.

За разлику од досадашњег рјешења, гдје је РУГИП имао ексклузивно право да самостално и по свом нахођењу бира адвокате, а које право је, како се на крају испоставило и злоупотријебљено, захтијева се поступање по редослиједу и по листи.

И портал ЦАПИТАЛ већ дуже вријеме води правну битку са РУГИП-ом како би се овај случај у потпуности расвијетлио.

Међутим, Босиљка Предраговић на све начине покушава да од јавности сакрије пословне односе које ова институција има са групом привилегованих адвоката, при чему се не устручава ни од кршења закона.

Да је тако показује и пресуда Окружног суда у Бањалуци по тужби портала ЦАПИТАЛ, а из које се јасно види да РУГИП свјесно омета рад новинара доносећи незаконите одлуке којима се спречава увид у информације које су у интересу јавности.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

реалност

17.06.2021 14:46

РУГИП је исто као и тузиластво и судови легло корупције и криминала у РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боса

18.06.2021 05:15

И над босом има нека боса или сребра. Зато поједини не воле у јавности напис стоп приватној дрзави

Name

бранко

17.06.2021 14:57

Није то ништа какав криминал ради њихова другостепена комисија која отима туђе некретнине. Све их треба хапсити почевши од те директорице лопуже лоповске. СИПУ увести треба у РУГИПП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еxперт

18.06.2021 14:28

Банда из Ругипа нема контролу. Судије су неписмене и не знају да суде. РУГИП ради самовољно и противзаконито, геометри су навађени на лаку пару а нису стручни, стварно и земљишне право је сложено али им све пролази крај неписмених судија.

ОДГОВОРИТЕ