Ponašanje RUGIP-a ukazuje na nezakonitost i korupciju

Ponašanje Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) i njene direktorice Bosiljke Predragović kod imenovanja privremenih zastupnika u postupcima izlaganja nepokretnosti ukazuje na nezakonite i koruptivne radnje, ocjenjuju u instituciji Ombudsmena BiH.

Republika Srpska 17.06.2021 | 16:17
Ponašanje RUGIP-a ukazuje na nezakonitost i korupciju

Oni smatraju kako je bilo kakvo favorizovanje nedopustivo, a da ocjenjivanje kompetencija advokata kojim se vode u RUGIP-u, nema uporište u zakonu.

Ombudmeni su u žalbi koju je podnijela Advokatska komora Republike Srpske naveli kako je evidentno da postupak imenovanja privremenih zastupnika nije precizno regulisan zakonskim ili podzakonskim aktima, ali da to nije sprečavalo odgovorne u RUGIP-u da se ponašaju u skladu sa principom dobre javne uprave, što oni u ovom slučaju nisu radili.

„Princip dobre javne uprave nalaže pravičnost, neutralnost, objektivnost, savjesnost i ekonomičnost u postupanju javnih organa posebno kod raspolaganja budžetskim sredstvima koja potiču od građana kao poreskih obveznika. Sa tog aspekta nedopustivo je bilo kakvo favorizovanje lica po bilo kojem osnovu kod ostvarivanja prva na obavljanje javnih usluga, kao i uvođenje kriterijuma u odabir koji nemaju zakonsko uporište ili direktnu vezu sa provođemnjem osnovnih princima upravnog postupka“, navode Ombudsmeni u svom izvještaju koji je u posjedu portala CAPITAL.

Dodaju kako im je teško razumljivo pravdanje iz RUGIP-a da su iz ovih poslova eliminisali advokate koji se bave krivičnim pravom, jer ne mogu kvalitetno da obavljaju poslove.

Oni napominju kako tumačenje skolonosti, makar i profesionalnih od strane RUGIP-a nema uporište u pozitivnim propisima, nije obuhvaćeno mandatom Uprave, niti je zasnovano na zvaničnoj analizi, zbog čega  upućuje na neobjektivnost u izboru advokata.

„Ovakvo postupanje bi moglo biti opravdano u privatnom privrednom društvu, dok u javnom sektoru može upućivati na zaključak da su u odaritu lica za relativno dobro plaćene poslove iz javnog budžeta doprinos dali nedozvoljeni motivi, nevezani za poboljšanje procesa rada ili želju da se građanima pruži što bolja javna usluga. Povrh svega veliki procenat naplaćenih sredstava od strane užeg kruga advokata kao i imenovanje lica za zastupanje koja nemaju status advokata  predstavljaju snažnu indiciju o postojanju koruptivnih motiva u procesu odabira“, upozoravaju revizori.

Preporuka: Do konačnog rješenja voditi se pravično i transparentno

Direktorici su naložili da do usvajanja preciznih zakonskih rješenja primjenjuje objektivne, tarnsparentne i pravične kriterijume kod postavljanja advokata poštujući prijedlog Komore.

Podsjećamo, portal CAPITAL je otkrio kako je Predragovićeva u poslovima izlaganja nepokretnosti za privremene zastupnike od 2015. do 2019. godine imenovala samo određene advokate kojima je omogućila da zarade na stotine hiljada maraka, usput ignorišući zahtjev Komore da se poštuje redoslijed i Imenik advokata.

Tako je primjera radi advokat Milan Matić iz Bijeljine u nekoliko godina samo po ovom osnovu zaradio fenomenalnih 235.854 KM dok njegove kolege za taj iznos rade godinama.

Nakon što se sve otkrilo Predragovićeva je odlučila da pod izgovorom poslovne tajne po svaku cijenu zaštiti uzak krug advokata sa kojima sarađuje.

U Advokatskoj komori sumnjaju kako je riječ o međusobnom dogovoru dvije strane sa ciljem da se novac kasnije podijeli.

Zbog toga su protiv odgovornih u RUGIP-u podnijeli krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem, a koju interesantno, bivši predsjednik komore nije želio da potpiše.

Takođe, pored krivične prijave Advokatska komora je pokrenula inicijativu prema Narodnoj skupštini i Vladi RS da se izmjenama zakona zauvijek spriječe manipulacije i favorizovanje advokata.

Za razliku od dosadašnjeg rješenja, gdje je RUGIP imao ekskluzivno pravo da samostalno i po svom nahođenju bira advokate, a koje pravo je, kako se na kraju ispostavilo i zloupotrijebljeno, zahtijeva se postupanje po redoslijedu i po listi.

I portal CAPITAL već duže vrijeme vodi pravnu bitku sa RUGIP-om kako bi se ovaj slučaj u potpunosti rasvijetlio.

Međutim, Bosiljka Predragović na sve načine pokušava da od javnosti sakrije poslovne odnose koje ova institucija ima sa grupom privilegovanih advokata, pri čemu se ne ustručava ni od kršenja zakona.

Da je tako pokazuje i presuda Okružnog suda u Banjaluci po tužbi portala CAPITAL, a iz koje se jasno vidi da RUGIP svjesno ometa rad novinara donoseći nezakonite odluke kojima se sprečava uvid u informacije koje su u interesu javnosti.

(Capital)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

realnost

17.06.2021 16:46

RUGIP je isto kao i tuzilastvo i sudovi leglo korupcije i kriminala u RS!

ODGOVORITE
Name

Bosa

18.06.2021 07:15

I nad bosom ima neka bosa ili srebra. Zato pojedini ne vole u javnosti napis stop privatnoj drzavi

Name

branko

17.06.2021 16:57

Nije to ništa kakav kriminal radi njihova drugostepena komisija koja otima tuđe nekretnine. Sve ih treba hapsiti počevši od te direktorice lopuže lopovske. SIPU uvesti treba u RUGIPP

ODGOVORITE
Name

Expert

18.06.2021 16:28

Banda iz Rugipa nema kontrolu. Sudije su nepismene i ne znaju da sude. RUGIP radi samovoljno i protivzakonito, geometri su navađeni na laku paru a nisu stručni, stvarno i zemljišne pravo je složeno ali im sve prolazi kraj nepismenih sudija.

ODGOVORITE