Боља сарадња Кикинде и Бијељине

У просторијама Универзитетског центра у Бијељини потписан је споразум о сарадњи између Педагошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Високе школе струковних студија за образовање васпитача из Кикинде и Друштва дефектолога Војводине. Потписивању споразума су присуствовали и градоначелници Кикинде и Бијељине, Никола Лукач и Љубиша Петровић.

Република Српска 17.06.2021 | 16:03
Боља сарадња Кикинде и Бијељине

Потписници имају сличан дјелокруг практичног и научног рада, а споразумом је предвиђена интензивна размјена знања, искуства и кадрова између њих.

- Са нама су и председници студентских парламената наших образовних установа и посебно ми је драго што овај споразум, између осталог, предвиђа размјену и зближавање студената. Дефектолошко друштво ће нам обезбиједити пренос знања и искуства, који су неопходни за рад будућих педагога - истакао је декан Педагошког факултета проф. др Далибор Стевић.

Висока школа струковних студија за образовање васпитача основана је прије 67 година и има акредитоване студијске програме на основним и мастер студијама.

-  Овај споразум нам је посебно значајан у сфери научне сарадње, јер су на Педагошком факултету студије академске, док су код нас струковне. Прије свега, значајна нам је подршка у организацији научно-стручних конференција и издавачкој дјелатности - сматра директорица Високе школе струковних студија за образовање васпитача др Ангела Месарош Живков.

Друштво дефектолога Војводине, поред практичног рада у дефектологији, је од свог оснивања организовало 16 међународних стручно-научних конференција.

- Сарадњу са Педагошким факултетом смо започели на једној од тих конференција, а један од најважнијих резултата размјене практичног и научног искуства између нас је увођење програма „Цјеложивотног учења“ у практични наставни програм факултета. У плану је заједничко учешће на више конференција и повезивање наших часописа - додала је предсједница Друштва дефектолога Војводине Маринела Шћепановић.

Висока школа струковних студија за образовање васпитача једина је установа високог образовања у Кикинди и Сјевернобанатском управном округу, а локална заједница планира оснивање академије коју ће, поред ове, чинити више струковних школа.

- Ово је прилика да Бијељина и Кикинда започну дубљу сарадњу и надам се да ће потписивање споразума између наших високошколских установа бити први корак у том смјеру - нагласио је градоначелник Лукач.

Градоначелник Петровић је најавио да ће Градска управа Бијељине ускоро упутити званичан позив Граду Кикинди и градоначелнику Лукачу на разговор о продубљивању сарадње.

- Кикинда је у протеклих неколико година смањила незапосленост за преко 50 процената, а успјели су да привуку и велики број страних инвестиција које су дале велики допринос одличном развоју Кикинде у претходном периоду. Бијељина има много тога да научи од Кикинде и свакако да ћемо искористити прилику за зближавање са овом значајном локалном заједницом у нашој матици Србији - истакао је градоначелник Петровић.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар