Bolja saradnja Kikinde i Bijeljine

U prostorijama Univerzitetskog centra u Bijeljini potpisan je sporazum o saradnji između Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača iz Kikinde i Društva defektologa Vojvodine. Potpisivanju sporazuma su prisustvovali i gradonačelnici Kikinde i Bijeljine, Nikola Lukač i LJubiša Petrović.

Republika Srpska 17.06.2021 | 16:03
Bolja saradnja Kikinde i Bijeljine

Potpisnici imaju sličan djelokrug praktičnog i naučnog rada, a sporazumom je predviđena intenzivna razmjena znanja, iskustva i kadrova između njih.

- Sa nama su i predsednici studentskih parlamenata naših obrazovnih ustanova i posebno mi je drago što ovaj sporazum, između ostalog, predviđa razmjenu i zbližavanje studenata. Defektološko društvo će nam obezbijediti prenos znanja i iskustva, koji su neophodni za rad budućih pedagoga - istakao je dekan Pedagoškog fakulteta prof. dr Dalibor Stević.

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača osnovana je prije 67 godina i ima akreditovane studijske programe na osnovnim i master studijama.

-  Ovaj sporazum nam je posebno značajan u sferi naučne saradnje, jer su na Pedagoškom fakultetu studije akademske, dok su kod nas strukovne. Prije svega, značajna nam je podrška u organizaciji naučno-stručnih konferencija i izdavačkoj djelatnosti - smatra direktorica Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača dr Angela Mesaroš Živkov.

Društvo defektologa Vojvodine, pored praktičnog rada u defektologiji, je od svog osnivanja organizovalo 16 međunarodnih stručno-naučnih konferencija.

- Saradnju sa Pedagoškim fakultetom smo započeli na jednoj od tih konferencija, a jedan od najvažnijih rezultata razmjene praktičnog i naučnog iskustva između nas je uvođenje programa „Cjeloživotnog učenja“ u praktični nastavni program fakulteta. U planu je zajedničko učešće na više konferencija i povezivanje naših časopisa - dodala je predsjednica Društva defektologa Vojvodine Marinela Šćepanović.

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača jedina je ustanova visokog obrazovanja u Kikindi i Sjevernobanatskom upravnom okrugu, a lokalna zajednica planira osnivanje akademije koju će, pored ove, činiti više strukovnih škola.

- Ovo je prilika da Bijeljina i Kikinda započnu dublju saradnju i nadam se da će potpisivanje sporazuma između naših visokoškolskih ustanova biti prvi korak u tom smjeru - naglasio je gradonačelnik Lukač.

Gradonačelnik Petrović je najavio da će Gradska uprava Bijeljine uskoro uputiti zvaničan poziv Gradu Kikindi i gradonačelniku Lukaču na razgovor o produbljivanju saradnje.

- Kikinda je u proteklih nekoliko godina smanjila nezaposlenost za preko 50 procenata, a uspjeli su da privuku i veliki broj stranih investicija koje su dale veliki doprinos odličnom razvoju Kikinde u prethodnom periodu. Bijeljina ima mnogo toga da nauči od Kikinde i svakako da ćemo iskoristiti priliku za zbližavanje sa ovom značajnom lokalnom zajednicom u našoj matici Srbiji - istakao je gradonačelnik Petrović.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar