Републички штаб за ванредне ситуације "пао" на суду

Портал БУКА и раније је писао о одлукама основних судова из Приједора и Бањалуке у вези са кажњавањем грађана током ванредног стања.

Република Српска 16.06.2021 | 20:26
Републички штаб за ванредне ситуације "пао" на суду

Још једна пресуда иде у корист становника Републике Српске у односу на Републички штаб за ванредне ситуације.

Наиме пресудом Основног суда у Бањалуци из 8.6.2021. године ослобођен је одговорности Едина Пушкара из Бањалуке, иначе члана неформалне групе "Правда за Давида". 

Њега је бањалучка полиција теретила да је починио прекршај на начин да није поступио по Закључку Републичког штаба за ванредне ситуације из 10.4.2020. године, којим се забрањује свим грађанима окупљање у групама већим од три особе гдје се том приликом налазио у групи од око десетак особа, чиме је прекршен Закон о јавном реду и миру.

Полиција је тврдила да је чланом 22. Закон о јавном реду и миру прописано да онај ко не поступи по наредби или рјешењу државног органа у вези с аограничењем или забраном кретања или задржавања лиц ана одређеним јавним мејстима или подручјима, или ко се не удаљи из групе коју је овлашћени полицијски службеник упозорио да се разиђе, чини прекршај.

И сад поново суд одлучио супротно Закључку Републичког штаба.

Суд наводи да "радња окривљеног...не представља прекшрај, јер нису садржава сва обиљежја прекршаја " ограничења кретања по наредби државног органа којим је горе наведеним чланом регулисано да прекршај чини онај " ко не поступи по наредби државног органа у вези са ограничењем или забраном кретања или задржавања лица на одређеним јавним мјестима или подручјима" из разлога што Републички штаб за ванредне ситуације, који је донио закључак није државни орган, већ оператино-стручно тијело Владе Републике Српске, а нити је наведено д аје било упозорења овлаштеног полицијског службеника окривљеном да се разиђе из групе, и да ли је исти поступио, или не по упозорењу" наводи се у образложењу пресуде.

Подсјетимо, Уставни суд Републике Српске утврдио је да закључци Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања на територији РС-а од 31. марта, 6. априла, 27. априла и 5. маја 2020. године, у вријеме важења, нису били у сагласности са Уставом, Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама и Законом о заштити становништва од заразних болести

Уставни суд је утврдио да је Републички штаб за ванредне ситуације, доносећи оспорене закључке, прекорачио своја овлашћења оперативно-стручног тијела формираног за координацију и руковођење приликом заштите и спасавања на територији РС-а, сходно релевантним одредбама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама"

Уставни суд је утврдио да наведени штаб није био овлашћен ни да, у смислу одговарајућих одредаба Закона о заштити становништва од заразних болести, ограничи кретање у зараженом и угроженом подручју, а имајући у виду надлежности министра здравља и социјалне заштите у овом контексту.

Уставни суд је констатовао да се само законом могу увести ограничења кретања уколико је то неопходно ради заштите безбједности и здравља људи, те да Републички штаб за ванредне ситуације није био овлашћен да оспореним актима ограничи и забрани кретање на територији Републике Српске.

Поступајући на овакав начин, оцијенио је Уставни суд, ово тијело је, супротно Уставу, на себе преузело законодавна овлашћења Народне скупштине РС, чиме је поступило супротно гарантованим начелима владавине права и подјеле власти"

Народна скупштина Републике Српске укинула је 21.маја ванредно стање које је у том ентитету уведено скоро два мјесеца раније с образложењем како ће то помоћи спрјечавању ширења епидемије проузрочене коронавирусом.

Одлука о укидању ваннредног стања у Републици Српској значила је и укидање полицијског часа који је од 28.марта непрестано био на снази сваке ноћи, а повремено је продужаван и на дане викенда како би се на минимум смањило кретање људи.
 
Дан касније, на сједници одржаној 22. маја, Републички штаб за ванредне ситуације донио је одлуку да се од те вечери укида полицијски час на територији Републике Српске.

Република Српска током та два мјесеца имала је најрестриктивније мјере а током забране кретања припадници полиције патролирали су улицама Републике Српске, марљиво се борећи против корона вируса. Многи грађани били су огорчени оваквим мјерама, па је у једном моменту било упитно и да ли се смије излазити из кућа и бацити смеће у контејнер. 

У таквим тврдим мјерама, јасно је да је кретање вируса било ограничено и да смо у том периоду прошли релативно добро. Међутим, тврди лоцкдоwн озбиљно је угрозио економију, а многи се питају да ли је тврди лоцкдоwн кривац за тренутни већи број новозаражених. Све већи број стручњака наиме тврди да неће бити другог таласа короне, те да рестриктивне мјере само продужују рок трајања епидемије.

Јасно је да здравствени систем трпи највише и да превентивне мјере код појединаца дају резултате, међутим само уколико се мјере поштују код свих и према свима. Селективна примјена није добра.

Током ванредног стања сва власт била је у рукама предсједнице РС Жељке Цвијановић, која је могла доносити уредбе са законском снагом док је парламент био суспендован.

Све Уредбе је накнадно потврдила Народна скупштина Републике Српске.

(БУКА)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Борац

16.06.2021 18:31

А балван се хвали да је он командант. Мозда мисли за онај сатор сто је купио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Настродамусе

16.06.2021 20:30

Тада је владајуца багра смисљала планове за пљацку дрзаве и народа и народ затварала у куце да не види ста они раде и какав криминал организују .У то вријеме је власт примјењивала терор над сопственим народом добијали помоц са сви страна и препродавали маске и рукавице и све сто је дато народу..

Name

Ре

16.06.2021 20:36

Треба комаданта ТУЗИТИ!

Name

Теслиц

17.06.2021 05:18

Има ли казне за министра Лукаца за самарање посланика НСРС?

Name

ц

17.06.2021 05:37

Шта ће бити са парама које су дјелили фирмама за куповину којечега. Штаб????!!!!! то требају бити одговорни и озбиљни људи а не ........................

Name

ре

17.06.2021 07:52

Тренутно у здравству хаос,прави мобинг над здравственим радницима да се пређе на ИЗИС програм који је катастрофа.

Name

Дакама

16.06.2021 18:48

И по ко зна који пут се доказује незаконито дјеловање МУПа, те нико не одговара за такав незаконити рад. Оцигледно је у питању приватизовање институција правосудја од стране одредјених лобија. И на крају поразна цињеница да и поред оваквих пресуда градјани и даље цутеци посматрају распад правосудног система не цинеци ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

17.06.2021 09:24

Кад се само сјетим слика из прошле године са улица Б. Луке кад полиција иде улицама са пуном борбеном опремом и пушкама на готовс, прст на обарачу и то у борби птотив короне! Мислим да идиотскију слику нећу имати прилике видјети до краја живота...

Name

Коментар

16.06.2021 18:55

Тај цјелокупни стаб треба тузити за малтретирање, угрозавање психицког здравља и одузимање људских права!!! Кад це тузбе градјанске против ових??? Нек им бил гејц плаца одстете!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

16.06.2021 19:05

Фукаретине. Знају само провоцирати људе, готови су 2022.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

16.06.2021 19:42

Да ли ће ико икад одговарати због чињенице да је републички штаб за борбу против пандемије био сачињен од 1 стручњак то јест министар Шеранић и 4 незналице. Додик, Вишковић, Пејина унука и правник Синиша Каран се никад нису бавили нечим што има икакве везе са борбом против пандемије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

17.06.2021 05:55

Шеранић стручњак???!!! :::::)))))

Name

Скептик

16.06.2021 20:30

Зашто опозиција шути??? Некога се боје???

ОДГОВОРИТЕ
Name

о?

17.06.2021 04:46

Онда су Енглези Французи Њемци Талијани Амери и дртги луди јер и даље дрзе полицијски цас масирају пендрецима па ово код нас је анархија страсно ста лупате

Name

ре о?

17.06.2021 10:36

Код њих одлуке о томе доносе овластени дрзавни органи а код нас интересна група идиота...

Name

мрга

16.06.2021 20:39

Сачекати да падну, и онда их тужити кад не буду имали имунитет. За сваки случај, изузимати сваког адвоката који их буде бранио, и провјерити одакле им кеш за адвоката. Онда полако даље, забрана путовања, забрана рада у државним институцијама, доказивање имовине.... све до инфаркта :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

458

16.06.2021 20:42

сад би сви требали тузити тај стаб јер су нас протуправно затварали и наплатити обестецење

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

17.06.2021 03:19

Не знам што гунђате. Мјере су биле свугдје, много горе него овдје. Грешка је само у томе што, миере није наредио неки орган, на препоруку штаба који је тијело. Мене више брине што Влада није имала правника који би на то указао, како би се све исто спровело само на законски регулисан начин, већ то мора да препозна судија за прекршаје и ослободи људе који у ствари и јесу били у прекршају. То је срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.06.2021 05:56

Мјере су свуда биле противуставне и незаконите.

Name

Миркан

17.06.2021 05:49

То је знао сваки озбиљнији правник,то су знали и доносили и они горе на власти и знали су да ће пасти на судовима. И шта сад,ником ништа?.Гдје су одговорност,казне,мјере,санкције. Појео вук магарца и никоме ништа.У томе и јесте проблем што се не поштују институције већ суд партије или боље рећи једног човјека.

ОДГОВОРИТЕ