Republički štab za vanredne situacije "pao" na sudu

Portal BUKA i ranije je pisao o odlukama osnovnih sudova iz Prijedora i Banjaluke u vezi sa kažnjavanjem građana tokom vanrednog stanja.

Republika Srpska 16.06.2021 | 20:26
Republički štab za vanredne situacije "pao" na sudu

Još jedna presuda ide u korist stanovnika Republike Srpske u odnosu na Republički štab za vanredne situacije.

Naime presudom Osnovnog suda u Banjaluci iz 8.6.2021. godine oslobođen je odgovornosti Edina Puškara iz Banjaluke, inače člana neformalne grupe "Pravda za Davida". 

Njega je banjalučka policija teretila da je počinio prekršaj na način da nije postupio po Zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije iz 10.4.2020. godine, kojim se zabranjuje svim građanima okupljanje u grupama većim od tri osobe gdje se tom prilikom nalazio u grupi od oko desetak osoba, čime je prekršen Zakon o javnom redu i miru.

Policija je tvrdila da je članom 22. Zakon o javnom redu i miru propisano da onaj ko ne postupi po naredbi ili rješenju državnog organa u vezi s aograničenjem ili zabranom kretanja ili zadržavanja lic ana određenim javnim mejstima ili područjima, ili ko se ne udalji iz grupe koju je ovlašćeni policijski službenik upozorio da se raziđe, čini prekršaj.

I sad ponovo sud odlučio suprotno Zaključku Republičkog štaba.

Sud navodi da "radnja okrivljenog...ne predstavlja prekšraj, jer nisu sadržava sva obilježja prekršaja " ograničenja kretanja po naredbi državnog organa kojim je gore navedenim članom regulisano da prekršaj čini onaj " ko ne postupi po naredbi državnog organa u vezi sa ograničenjem ili zabranom kretanja ili zadržavanja lica na određenim javnim mjestima ili područjima" iz razloga što Republički štab za vanredne situacije, koji je donio zaključak nije državni organ, već operatino-stručno tijelo Vlade Republike Srpske, a niti je navedeno d aje bilo upozorenja ovlaštenog policijskog službenika okrivljenom da se raziđe iz grupe, i da li je isti postupio, ili ne po upozorenju" navodi se u obrazloženju presude.

Podsjetimo, Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji RS-a od 31. marta, 6. aprila, 27. aprila i 5. maja 2020. godine, u vrijeme važenja, nisu bili u saglasnosti sa Ustavom, Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Ustavni sud je utvrdio da je Republički štab za vanredne situacije, donoseći osporene zaključke, prekoračio svoja ovlašćenja operativno-stručnog tijela formiranog za koordinaciju i rukovođenje prilikom zaštite i spasavanja na teritoriji RS-a, shodno relevantnim odredbama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama"

Ustavni sud je utvrdio da navedeni štab nije bio ovlašćen ni da, u smislu odgovarajućih odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ograniči kretanje u zaraženom i ugroženom području, a imajući u vidu nadležnosti ministra zdravlja i socijalne zaštite u ovom kontekstu.

Ustavni sud je konstatovao da se samo zakonom mogu uvesti ograničenja kretanja ukoliko je to neophodno radi zaštite bezbjednosti i zdravlja ljudi, te da Republički štab za vanredne situacije nije bio ovlašćen da osporenim aktima ograniči i zabrani kretanje na teritoriji Republike Srpske.

Postupajući na ovakav način, ocijenio je Ustavni sud, ovo tijelo je, suprotno Ustavu, na sebe preuzelo zakonodavna ovlašćenja Narodne skupštine RS, čime je postupilo suprotno garantovanim načelima vladavine prava i podjele vlasti"

Narodna skupština Republike Srpske ukinula je 21.maja vanredno stanje koje je u tom entitetu uvedeno skoro dva mjeseca ranije s obrazloženjem kako će to pomoći sprječavanju širenja epidemije prouzročene koronavirusom.

Odluka o ukidanju vannrednog stanja u Republici Srpskoj značila je i ukidanje policijskog časa koji je od 28.marta neprestano bio na snazi svake noći, a povremeno je produžavan i na dane vikenda kako bi se na minimum smanjilo kretanje ljudi.
 
Dan kasnije, na sjednici održanoj 22. maja, Republički štab za vanredne situacije donio je odluku da se od te večeri ukida policijski čas na teritoriji Republike Srpske.

Republika Srpska tokom ta dva mjeseca imala je najrestriktivnije mjere a tokom zabrane kretanja pripadnici policije patrolirali su ulicama Republike Srpske, marljivo se boreći protiv korona virusa. Mnogi građani bili su ogorčeni ovakvim mjerama, pa je u jednom momentu bilo upitno i da li se smije izlaziti iz kuća i baciti smeće u kontejner. 

U takvim tvrdim mjerama, jasno je da je kretanje virusa bilo ograničeno i da smo u tom periodu prošli relativno dobro. Međutim, tvrdi lockdown ozbiljno je ugrozio ekonomiju, a mnogi se pitaju da li je tvrdi lockdown krivac za trenutni veći broj novozaraženih. Sve veći broj stručnjaka naime tvrdi da neće biti drugog talasa korone, te da restriktivne mjere samo produžuju rok trajanja epidemije.

Jasno je da zdravstveni sistem trpi najviše i da preventivne mjere kod pojedinaca daju rezultate, međutim samo ukoliko se mjere poštuju kod svih i prema svima. Selektivna primjena nije dobra.

Tokom vanrednog stanja sva vlast bila je u rukama predsjednice RS Željke Cvijanović, koja je mogla donositi uredbe sa zakonskom snagom dok je parlament bio suspendovan.

Sve Uredbe je naknadno potvrdila Narodna skupština Republike Srpske.

(BUKA)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Borac

16.06.2021 18:31

A balvan se hvali da je on komandant. Mozda misli za onaj sator sto je kupio.

ODGOVORITE
Name

Nastrodamuse

16.06.2021 20:30

Tada je vladajuca bagra smisljala planove za pljacku drzave i naroda i narod zatvarala u kuce da ne vidi sta oni rade i kakav kriminal organizuju .U to vrijeme je vlast primjenjivala teror nad sopstvenim narodom dobijali pomoc sa svi strana i preprodavali maske i rukavice i sve sto je dato narodu..

Name

Re

16.06.2021 20:36

Treba komadanta TUZITI!

Name

Teslic

17.06.2021 05:18

Ima li kazne za ministra Lukaca za samaranje poslanika NSRS?

Name

c

17.06.2021 05:37

Šta će biti sa parama koje su djelili firmama za kupovinu koječega. Štab????!!!!! to trebaju biti odgovorni i ozbiljni ljudi a ne ........................

Name

re

17.06.2021 07:52

Trenutno u zdravstvu haos,pravi mobing nad zdravstvenim radnicima da se pređe na IZIS program koji je katastrofa.

Name

Dakama

16.06.2021 18:48

I po ko zna koji put se dokazuje nezakonito djelovanje MUPa, te niko ne odgovara za takav nezakoniti rad. Ocigledno je u pitanju privatizovanje institucija pravosudja od strane odredjenih lobija. I na kraju porazna cinjenica da i pored ovakvih presuda gradjani i dalje cuteci posmatraju raspad pravosudnog sistema ne cineci nista.

ODGOVORITE
Name

Idealno

17.06.2021 09:24

Kad se samo sjetim slika iz prošle godine sa ulica B. Luke kad policija ide ulicama sa punom borbenom opremom i puškama na gotovs, prst na obaraču i to u borbi ptotiv korone! Mislim da idiotskiju sliku neću imati prilike vidjeti do kraja života...

Name

Komentar

16.06.2021 18:55

Taj cjelokupni stab treba tuziti za maltretiranje, ugrozavanje psihickog zdravlja i oduzimanje ljudskih prava!!! Kad ce tuzbe gradjanske protiv ovih??? Nek im bil gejc placa odstete!!!

ODGOVORITE
Name

Boki

16.06.2021 19:05

Fukaretine. Znaju samo provocirati ljude, gotovi su 2022.

ODGOVORITE
Name

!!!

16.06.2021 19:42

Da li će iko ikad odgovarati zbog činjenice da je republički štab za borbu protiv pandemije bio sačinjen od 1 stručnjak to jest ministar Šeranić i 4 neznalice. Dodik, Višković, Pejina unuka i pravnik Siniša Karan se nikad nisu bavili nečim što ima ikakve veze sa borbom protiv pandemije.

ODGOVORITE
Name

PLANdemija

17.06.2021 05:55

Šeranić stručnjak???!!! :::::)))))

Name

Skeptik

16.06.2021 20:30

Zašto opozicija šuti??? Nekoga se boje???

ODGOVORITE
Name

o?

17.06.2021 04:46

Onda su Englezi Francuzi Njemci Talijani Ameri i drtgi ludi jer i dalje drze policijski cas masiraju pendrecima pa ovo kod nas je anarhija strasno sta lupate

Name

re o?

17.06.2021 10:36

Kod njih odluke o tome donose ovlasteni drzavni organi a kod nas interesna grupa idiota...

Name

mrga

16.06.2021 20:39

Sačekati da padnu, i onda ih tužiti kad ne budu imali imunitet. Za svaki slučaj, izuzimati svakog advokata koji ih bude branio, i provjeriti odakle im keš za advokata. Onda polako dalje, zabrana putovanja, zabrana rada u državnim institucijama, dokazivanje imovine.... sve do infarkta :-)

ODGOVORITE
Name

458

16.06.2021 20:42

sad bi svi trebali tuziti taj stab jer su nas protupravno zatvarali i naplatiti obestecenje

ODGOVORITE
Name

MD

17.06.2021 03:19

Ne znam što gunđate. Mjere su bile svugdje, mnogo gore nego ovdje. Greška je samo u tome što, miere nije naredio neki organ, na preporuku štaba koji je tijelo. Mene više brine što Vlada nije imala pravnika koji bi na to ukazao, kako bi se sve isto sprovelo samo na zakonski regulisan način, već to mora da prepozna sudija za prekršaje i oslobodi ljude koji u stvari i jesu bili u prekršaju. To je sramota.

ODGOVORITE
Name

re

17.06.2021 05:56

Mjere su svuda bile protivustavne i nezakonite.

Name

Mirkan

17.06.2021 05:49

To je znao svaki ozbiljniji pravnik,to su znali i donosili i oni gore na vlasti i znali su da će pasti na sudovima. I šta sad,nikom ništa?.Gdje su odgovornost,kazne,mjere,sankcije. Pojeo vuk magarca i nikome ništa.U tome i jeste problem što se ne poštuju institucije već sud partije ili bolje reći jednog čovjeka.

ODGOVORITE