Николић о материјализацији српско-израелских односа у иновацијама и трговини

Почасни конзул Републике Србије у Израелу, Александар Николић, се састао са замјеником генералног директора израелског Министарства спољних послова за Евроазију, Геријем Кореном и том приликом апеловао на Јерусалим да свеобухватно и активно подржи иновативну сарадњу у свим аспектима привредних активности, од високих технологија до традиционалне индустрије, водопривреде и пољопривреде, те заштите животне средине.

Свијет 16.06.2021 | 13:01
Николић о материјализацији српско-израелских односа у иновацијама и трговини

Уз предметну кооперацију међу-државних тијела, потребно је мулти-дисциплинарно обогаћење сарадње са организацијама попут Привредне коморе Србије, Развојне агенције Србије, Института за развој и иновације, те адекватних академских установа.

Израелска старт-уп нација је међу глобалним лидерима у намјенским стручним усавршавањима и умрежавањима. Другим ријечима, размјена искустава и специјализација су експлицитно усмјерене на практичну имплементацију. Потенцијал српског ИТ сектора је увелико познат у Израелу, управо као и регионално лидерство земље.

Посебан искорак представљало би међусобно проглашавање најповлашћенијим нацијама, у оквиру споразума о слободној трговини, чиме би српски извозници били ослобођени царинских даџбина које се крећу између 8 – 12%, тиме неупоредиво конкурентнији на тржишту ове блискоисточне земље, у чему је потребна пуна ангажованост управо израелског МСП спрам другим надлежних државних органа.

Уз постојеће билатералне Споразуме о заштити инвестиција, те избјегавању дуплог опорезивања, ово би било заокруживање административних предуслова за подстрек српског извоза у Израел и још обимнијих израелских инвестиција у Србију, те софистицирања сарадње у областима здравства, грађевине и туризма. Имајући у виду позитиван тренд, али још увијек далек од потенцијаланивоа трговинске размјене између двије земље, статус најповлашћеније нације би био истинска материјализација посебних односа са Србијом, као земљом која се третира као близак партнер.  

Главни извозни артикли у Израел су цигарете, производи од гуме, никла, дијелови турбо мотора и дубоко замрзнуто јагодичасто воће. Посебно је важно издвојити да је половином прошле године Србија по први пут уживала трговински суфицит са том медитеранском земљом,као и инвеститорску улогу израелског Енлигхта у Ветропарку Ковачица.

Састанку у Министарству спољних послова у Јерусалиму, између осталих, је присуствовао и амбасадор Дан Оријан, директор Одјељења за Балкан.

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар