Nikolić o materijalizaciji srpsko-izraelskih odnosa u inovacijama i trgovini

Počasni konzul Republike Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić, se sastao sa zamjenikom generalnog direktora izraelskog Ministarstva spoljnih poslova za Evroaziju, Gerijem Кorenom i tom prilikom apelovao na Jerusalim da sveobuhvatno i aktivno podrži inovativnu saradnju u svim aspektima privrednih aktivnosti, od visokih tehnologija do tradicionalne industrije, vodoprivrede i poljoprivrede, te zaštite životne sredine.

Svijet 16.06.2021 | 13:01
Nikolić o materijalizaciji srpsko-izraelskih odnosa u inovacijama i trgovini

Uz predmetnu kooperaciju među-državnih tijela, potrebno je multi-disciplinarno obogaćenje saradnje sa organizacijama poput Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, Instituta za razvoj i inovacije, te adekvatnih akademskih ustanova.

Izraelska start-up nacija je među globalnim liderima u namjenskim stručnim usavršavanjima i umrežavanjima. Drugim riječima, razmjena iskustava i specijalizacija su eksplicitno usmjerene na praktičnu implementaciju. Potencijal srpskog IT sektora je uveliko poznat u Izraelu, upravo kao i regionalno liderstvo zemlje.

Poseban iskorak predstavljalo bi međusobno proglašavanje najpovlašćenijim nacijama, u okviru sporazuma o slobodnoj trgovini, čime bi srpski izvoznici bili oslobođeni carinskih dadžbina koje se kreću između 8 – 12%, time neuporedivo konkurentniji na tržištu ove bliskoistočne zemlje, u čemu je potrebna puna angažovanost upravo izraelskog MSP spram drugim nadležnih državnih organa.

Uz postojeće bilateralne Sporazume o zaštiti investicija, te izbjegavanju duplog oporezivanja, ovo bi bilo zaokruživanje administrativnih preduslova za podstrek srpskog izvoza u Izrael i još obimnijih izraelskih investicija u Srbiju, te sofisticiranja saradnje u oblastima zdravstva, građevine i turizma. Imajući u vidu pozitivan trend, ali još uvijek dalek od potencijalanivoa trgovinske razmjene između dvije zemlje, status najpovlašćenije nacije bi bio istinska materijalizacija posebnih odnosa sa Srbijom, kao zemljom koja se tretira kao blizak partner.  

Glavni izvozni artikli u Izrael su cigarete, proizvodi od gume, nikla, dijelovi turbo motora i duboko zamrznuto jagodičasto voće. Posebno je važno izdvojiti da je polovinom prošle godine Srbija po prvi put uživala trgovinski suficit sa tom mediteranskom zemljom,kao i investitorsku ulogu izraelskog Enlighta u Vetroparku Кovačica.

Sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova u Jerusalimu, između ostalih, je prisustvovao i ambasador Dan Orijan, direktor Odjeljenja za Balkan.

(BN) 

Komentari / 0

Ostavite komentar