Нова афера у институцијама Српске: Гдје је нестало 800.000 КМ?!

Институције Републике Српске од медија и јавности крију информације о судбини пројекта е-Беба, који је за нешто мање од двије године прошао пут од неопходног и спасоносног за породице и мајке, до пројекта о којем не желе званично ни да причају.

Република Српска 14.06.2021 | 22:37
Нова афера у институцијама Српске: Гдје је нестало 800.000 КМ?!

Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационе технологије у Влади РС, које је главни носилац пројекта, одбило је одговорити на питања Инфорадара о његовој реализацији и трошењу средстава грађана у износу од 800.000 марака, иако смо на одговоре чекали више од мјесец, чиме је грубо прекршило Закон о слободи приступа информацијама.

Понашање надлежних из овог министарства само иде у прилог и подгријава тезу о, благо речено, нерегуларности пројекта е-Беба, јер нема никаквих трагова ни одговора гдје је и на шта потрошен новац, односно шта се догодило с реализацијом пројекта.

ГРУБО КРШЕЊЕ ЗАКОНА О СЛОБОДИ ПРИСТУПА ИНФОРМАЦИЈАМА

Тек је створена још негативнија слика у јавности него што је била 2019. године када је пројекат требао да буде покренут. С нагласком на “требао”.

Подсећања ради, главни циљ и даље фантомског пројекта је да родитељима у Републици Српској скрати маратонска ходања по установама током пријаве новорођенчета, јер је умјесто њих тај посао требала преузети е-Беба, односно службеник у болници, обучен за овакве послове.

Све је осмишљено тако да та особа све неопходне податке о новорођенчету одмах уноси у систем матичних евиденција и да родитељ, након што новорођенче буде заведено у систем, добије неопходна рјешења на кућну адресу, међу којима и оно најбитније – ЈМБГ.

На прву и више него једноставан задатак, али је он у Републици Српској плаћен 800.000 марака којима нема трага, а осим тога низвјесна је и његова реализација, на шта упућује понашање надлежних.

Највиши функционери Републике Српске те 2019. истицали су брзу реализацију е-Бебе и одсудно је бранили, нападајући све који су постављали било каква питања, али за сада ћемо подсјетити само на изјаву Срђана Рајчевића, министра за научно-технолошки развој, високо образовање и информационе технологије Републике Српске, из јула 2019.

“Новопеченим родитељима у Републици Српској до краја године биће омогућено да новорођенчад, док су још у породилиштима, упишу у матичне књиге рођених, као и да их пријаве за здравствено осигурање и мјесто пребивалишта. Пријаве дјеце без папирологије биће реализоване захваљујући пројекту ‘е-Беба’”…

Отежавајућа околност по све инволвиране у пројекат е-Беба јесте то што су порески обвезници у Републици Српској овај систем, према тврдњама појединих опозиционара, платили и десетоструко више од реалне цијене.

Данас у институцијама Републике Српске постоји завјет ћутања о пројекту, јер одбијају званично коментарисати било шта везано за е-Бебу. Питања смо послали на више адреса, од министарстава која су била укључена у реализацију пројекта, јавних здравствених установа у Републици Српској, међу којима и УКЦ-у Републике Српске, закључно са фирмом Проинтер ИТСС.

Једина реакција коју смо добили на питања о пројекту е-Беба био је штури одговор из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, док су сви остали не трепнувши прекршили Закон о слободни приступа информацијама.

“Министарство управе и локалне самоуправе РС није носилац пројекта ‘е-Беба’, већ је само учетвовало у активностима из своје надлежности. Оне су се односиле на доношење подзаконског акта о пријави рођења дјетета у здравственој установи којом се омогућује стварање законских претпоставки за електронску размјену података између јавних здравствених установа и матичних служби. С тим у вези, Министарство управе и локалне самоуправе није имало финансијских издатака”, навели су из овог министарства.

ПРОЈЕКАТ ТЕК ТРЕБАЈУ ТЕСТИРАТИ

За разлику од Министарства управе и локалне самоуправе, њихове колеге из Министарства за научно-технолошки развој, као што смо већ навели, хладно су изигнорисали наша питања која смо им послали прије више од мјесец, но Инфорадар је дошао до информација да је само заживљавање пројекта неизвјесно.

Сазнајемо да ће промоција тек “тестне фазе” пројекта бити “некад у наредном периоду”, али не зна се тачно када. Открили смо и да пројекат неће заживјети на цијелој територији Републике Српске, већ у само једној болници! То ће, по свему судећи, бити болница Свети апостол Лука у Добоју.

Извор Инфорадара из Владе РС открио је за наш портал да је за тестну фазу одабрана мања болница те да се све ради у тајности из разлога јер се не зна да ли ће прескупо плаћени систем функционисати како треба.

“Фирма ‘Проинтер’ је наводно обавила свој дио посла, али никоме није јасно шта су радили и како је могуће да је то коштало 800.000 марака. Прича се да је сада запело и са обуком медицинског особља”, рекао је извор Инфорадара.

Подсјећамо да је за овај пројекат 800.000 марака исплаћено на рачун фирме Проинтер ИТСС, компаније коју медији доводе у везу са Игором Додиком, сином лидера СНСД-а и члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. Симптоматично је да је Проинтер био једина компанија која се пријавила те “побиједила” на тендеру расписаном 2019. године.

“Компанија ‘Проинтер ИТСС’ је изабрана као најповољнији понуђач у оквиру јавне набавке која је спроведена по закону и која је сваком пословном субјекту који испуњава услове из предметне набавке представљала прилику да се пријави и предложи конкретно рјешење за израду информационог система ‘е-Беба’ уз могућност жалбе. У питању је израда и имплементација потпуно новог електронског сервиса по цијени из понуде од 683.760,68 КМ без ПДВ-а”, навели су из фирме Проинтер након тендера.

Годину и по након побједе на тендеру из ове компаније више не желе одговарати на питања. Прије тачно 18 дана добили су наш маил с упитом о е-Беби и његовој реализацији, но у Проинтеру ваљда мисле да јавности нису дужни полагати било какве рачуне.

Из наших незваничних разговора са запосленима у болницама широм РС се крије и одговор колико су у пројекат е-Беба уопште упућени и здравствени радници, јер су након наших позива остали затечени питањима о пројекту, док неки нису ни чули за њега.

ПЉАЧКА БУЏЕТСКИХ СРЕДСТАВА

Један од највећих критичара пројекта е-Беба од његове најаве у Републици Српској био је актуелни градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић. Ни данас није промијенио мишљење.

“Још прије три године сам јавно указивао да је пројекат ‘е-Беба’ скупљи осам до 10 пута од реалне цијене. Тада су сви, укључујући и министра Рајчевића, говорили да лажем. Међутим, две године послије показало се да од тог пројекта нема ништа и да је то био само један од сумњивих послова. Гдје је пројекат сада, како помаже нашим породиљама”, пита Станивуковић, постављајући питање зашто више нико не прича о њему.

Станивуковић објашњава да су највећи проблем у свему незаинтересоване институције.

“Неколико година пажљиво пратим шта раде, али највећи проблем у свему су институције које не санкционишу одговорне јер су и даље исти људи на истим позицијама, раде исто – и све им пролази. Санкција није било ни за аферу респиратори, нити за покретну болницу. Међутим, све ово не треба да нас обесхрабрује, јер промјене долазе и Бања Лука је један од тих показатеља, али потребно је да промјене наступе на свим нивоима”, каже Станивуковић.

Бањалучки адвокат Дарио Сандић истиче да је пројекат е-Беба још једна у низу пљачки буџетских пара за небитне ствари.

“Е-Беба’ је означаван као пројекат који ће побиједити бијелу кугу, који ће донијети просперитет грађанима и олакшати родитељима родитељство. Међутим, ради се о још једној у низу пљачки буџетских пара за небитне ствари. Али наручиоци се, као и до сада, неће почешати због узимања пара за небитне и нефункционалне ствари. Једноставно, опет се враћамо на почетак – јер немају никакве одговорности за ово, као ни за масу ствари које су евидентне”, истиче Сандић.

Подсјећа како већ одавно код нас нема никакве одговорности за многе друге ствари попут недостатка вакцина, лијекова, али и што се, како наводи, владин авион вози као сеоски бицикл, те што нам министарства штите тајкуне а судови банке, што политичари безочно лажу јавно и без имало стида и одговорности.

На информацију да Инфорадар у складу са постојећим законима није успио доћи до званичних одговора из министарстава која су наша питања изигнорисала, Сандић поручује да би новинари требало да сваку неправилност обавезно јавно објављују.

Вриједи подсјетити да је власт у Републици Српској цијелу 2019. годину користила како би на сав глас најављивала е-Бебу. Министри, па чак и предсједник Владе РС Радован Вишковић, дословно су се такмичили коме ће припасти титула главног најављивача пројекта.

Премијер Републике Српске је волио рећи да је пројекат е-Беба “неопходан за Републику Српску” те да а они који мисле да је то прескупо” не размију да је то је “ствар тендера а не ствар предсједника Владе РС”.

Готово двије и по године од почетка пројекта више није питање ни скупоће, ни напумпавања цијена, већ оно најосновије: шта се догодило с пројектом уопште и гдје је и како завршило 800.000 марака које су платили грађани Републике Српске?

(Инфорадар)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Ето

14.06.2021 20:50

Гдје нестало? Један стан у "Београду ма води".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.06.2021 21:47

Похлепни проклетници

Name

Министрица

14.06.2021 22:42

Министрица решава проблеме скупштинске већине у Випеграду,одкале да зна где је нестало скоро милион еура,све то бре треба истерати и у затвор сместити.

Name

Раде

15.06.2021 02:44

Мало браћи мало секи колико они високо живе и њихова дјеца треба ту доста милијонцица мјесечно да им дјеца небуду наркомани

Name

Гласацко тијело

15.06.2021 03:55

Па ови краду ко вране. Никад доста. Много их се намножило. .

Name

Гкупост

15.06.2021 04:33

Нестало гдје и све до сада на приватном рацуну насег гастабајтера Додика тај покраде бога драгог..стицега бозија казма кад тад.

Name

сале

15.06.2021 04:48

800 000 км, ситница да мали не клошари по БЛ а за бебе мање висе ко це о бебама размисљати.

Name

Михајло

15.06.2021 04:58

Код миле битанге су све народне покрадене милијарде км.

Name

ЖИКА Ж

15.06.2021 05:35

Цвијановићи коцкају у кладионицама, мало је и то.

Name

Битно

15.06.2021 06:02

Паре иду за постројавање и мобилизацију после рата,пошто то Рудоња зна како иде јер ни у једном није учествоаво,биће на Мањачи волова и на ражњу и под шаторима а и за гиворницом.

Name

Имена

15.06.2021 06:29

Код нас главну тузитељица и СИПА стите политицку мафију, али ниција није до зоре горила

Name

Да али

15.06.2021 07:04

И то је под контролом док им је директор онај цулум

Name

Узас

15.06.2021 07:24

Господе бозе па ди када це Проинтер и татин син пљацкати ову дрзаву ста је ово висе? Лудило?

Name

Добар

15.06.2021 07:54

Је ли се оно тада и Лакташенкова кћер тада нешто петљала и јављала на тв поводом тога? Па они су права мафијашка породица или клан.

Name

Ре

15.06.2021 09:15

Знамо сви да краду из оцију. Колико год имају мало им је. Проклетство је страсна особина. Никад им доста... Цех се плаца на крају фајрунта.

Name

Урош

14.06.2021 21:13

Покрала багра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2021 05:47

Добро да је остало ишта у држави колико се краде.

Name

"Министарска" багра

15.06.2021 08:08

Ајде Срдјане Рајцевицу, реци гдје су паре отисле измесју тебе и татиног синцица. Само пази на сако кад буду поново брисали подове са тобом... Биједни црву

Name

Није цудо

14.06.2021 21:13

Сто нам се свакодневно десавају пљацке народа од стране проклетог СНСД-а, који ниста дуго и не ради, осим наносења зла овом народу. Јос мало, радјање у опустосеној и опљацканој РС-ој, неце ни постојати, јер це младост напустити ову прцију, окупирану најгорим властодрсцима, икад. Турски зулум је награда у поредјењу с њиховим. Народе, да ли сте глуви, слијепи и глупи да не реагујете на једини могуци нацин?! Ста се висе цека?! Опозицијо, поведите висе тај народ, засто постојите!!! Сад, или никад устати морамо, а 2022.нека буде година пресуда и одузимања свега противзаконито стеценог овим проклетницима. Трајна забрана бављења политиком тим лопурдама и свим њиховим постојецим и будуцим потомцима. Нека се зна за сва времена да се нико не усудии ни помислити да је јаци од народа. Доле, БАГРО!!! ДОЛЕ, ПЉАЦКАСИ!!! ДОЛЕ, ЛОПОВИ НАРОДНОГ БУДзЕТА!!! ВРАЦАЈТЕ УКРАДЕНО, ФУКАРЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2021 09:03

Бас тако.

Name

Код Бакира

14.06.2021 22:15

Милорад и Драган раде поштен и захтјеван посао - рушење државе БиХ! Бакир им је узео 800 хиљада и дао...некоме... Тако је! Питате Бакира. Милорад и Драган никад ништа не краду, само Бакир И "политичко" Сарајево. Милорад и Драган раде за народ српски одн хрватски и свака пљачка је чин патриотизма и слабљења државе БиХ! Свако ко не окриви Бакира, Бошњаке И Сарајево за било шта па макар и небили криви, тај је издајник српства и хрватства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

15.06.2021 02:23

Није нестало. Вјероватно је досло до тзв. "трансформације капитала". Капитал има обицај да се трансформисе у разне друге облике да га ни родјена мати неби препознала. Тако и тих 800.000 је ту негдје код некога, само треба боље погледати. А мозда је те паре неко од одговорних, у сали, однио куци, па заборавио реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

15.06.2021 03:22

Чуј да неко одговара народу, па није то нека обична влада хехехехеее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

15.06.2021 04:54

Ах, 800 к каемова?? Па то Додик и тајкуни спрже за 3 лета авионом Српске, Крф, Будва, Ровињ, хотели- нееееемааааа параааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.06.2021 08:17

Ништа то није то је сића за бурлу, код бурле су нормалне новчане афере у РС.

Name

Реx

15.06.2021 05:06

Језиво је колико отимају од државе и народа и то отворено.ЦИркус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац..!!

15.06.2021 06:45

Некада је нека Гајић и њена кума водиле тај ресор,који је имао буџет "десет милиона",за породице самохране мајке, и за то се никад није утврдило колико је потрошено,подијељено, али се зна да је она купила стан од тристо хиљада коју је одобрио велики маг, он.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2021 09:14

Одузети и тој лопузи тај стан, ако не доказе поријекло имовине. Хапсити лопове!!!

Name

xxx

15.06.2021 07:24

појела маца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Касно је

15.06.2021 09:29

То је све испланирано и оне нису ни стигле на то конто сто нам струцњаци пису јер они с се прије свадјали како нама написати а да ниста не разумијемо цирилицом или латиницом или никако јер ни једно ни друго не мозе се лијепим ријецима описати Превара=зајебано или сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јс

15.06.2021 09:36

Јбг требало је купити БМW нови X5М који вози Горан Додик на Америчким таблама.Сваки дан га гледам испред Игокее кафића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

16.06.2021 04:02

Они праве пројекте е, а одјел Бабињара најгори на УКЦ.

ОДГОВОРИТЕ