Nova afera u institucijama Srpske: Gdje je nestalo 800.000 KM?!

Institucije Republike Srpske od medija i javnosti kriju informacije o sudbini projekta e-Beba, koji je za nešto manje od dvije godine prošao put od neophodnog i spasonosnog za porodice i majke, do projekta o kojem ne žele zvanično ni da pričaju.

Republika Srpska 14.06.2021 | 22:37
Nova afera u institucijama Srpske: Gdje je nestalo 800.000 KM?!

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacione tehnologije u Vladi RS, koje je glavni nosilac projekta, odbilo je odgovoriti na pitanja Inforadara o njegovoj realizaciji i trošenju sredstava građana u iznosu od 800.000 maraka, iako smo na odgovore čekali više od mjesec, čime je grubo prekršilo Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Ponašanje nadležnih iz ovog ministarstva samo ide u prilog i podgrijava tezu o, blago rečeno, neregularnosti projekta e-Beba, jer nema nikakvih tragova ni odgovora gdje je i na šta potrošen novac, odnosno šta se dogodilo s realizacijom projekta.

GRUBO KRŠENJE ZAKONA O SLOBODI PRISTUPA INFORMACIJAMA

Tek je stvorena još negativnija slika u javnosti nego što je bila 2019. godine kada je projekat trebao da bude pokrenut. S naglaskom na “trebao”.

Podsećanja radi, glavni cilj i dalje fantomskog projekta je da roditeljima u Republici Srpskoj skrati maratonska hodanja po ustanovama tokom prijave novorođenčeta, jer je umjesto njih taj posao trebala preuzeti e-Beba, odnosno službenik u bolnici, obučen za ovakve poslove.

Sve je osmišljeno tako da ta osoba sve neophodne podatke o novorođenčetu odmah unosi u sistem matičnih evidencija i da roditelj, nakon što novorođenče bude zavedeno u sistem, dobije neophodna rješenja na kućnu adresu, među kojima i ono najbitnije – JMBG.

Na prvu i više nego jednostavan zadatak, ali je on u Republici Srpskoj plaćen 800.000 maraka kojima nema traga, a osim toga nizvjesna je i njegova realizacija, na šta upućuje ponašanje nadležnih.

Najviši funkcioneri Republike Srpske te 2019. isticali su brzu realizaciju e-Bebe i odsudno je branili, napadajući sve koji su postavljali bilo kakva pitanja, ali za sada ćemo podsjetiti samo na izjavu Srđana Rajčevića, ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacione tehnologije Republike Srpske, iz jula 2019.

“Novopečenim roditeljima u Republici Srpskoj do kraja godine biće omogućeno da novorođenčad, dok su još u porodilištima, upišu u matične knjige rođenih, kao i da ih prijave za zdravstveno osiguranje i mjesto prebivališta. Prijave djece bez papirologije biće realizovane zahvaljujući projektu ‘e-Beba’”…

Otežavajuća okolnost po sve involvirane u projekat e-Beba jeste to što su poreski obveznici u Republici Srpskoj ovaj sistem, prema tvrdnjama pojedinih opozicionara, platili i desetostruko više od realne cijene.

Danas u institucijama Republike Srpske postoji zavjet ćutanja o projektu, jer odbijaju zvanično komentarisati bilo šta vezano za e-Bebu. Pitanja smo poslali na više adresa, od ministarstava koja su bila uključena u realizaciju projekta, javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, među kojima i UKC-u Republike Srpske, zaključno sa firmom Prointer ITSS.

Jedina reakcija koju smo dobili na pitanja o projektu e-Beba bio je šturi odgovor iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, dok su svi ostali ne trepnuvši prekršili Zakon o slobodni pristupa informacijama.

“Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS nije nosilac projekta ‘e-Beba’, već je samo učetvovalo u aktivnostima iz svoje nadležnosti. One su se odnosile na donošenje podzakonskog akta o prijavi rođenja djeteta u zdravstvenoj ustanovi kojom se omogućuje stvaranje zakonskih pretpostavki za elektronsku razmjenu podataka između javnih zdravstvenih ustanova i matičnih službi. S tim u vezi, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave nije imalo finansijskih izdataka”, naveli su iz ovog ministarstva.

PROJEKAT TEK TREBAJU TESTIRATI

Za razliku od Ministarstva uprave i lokalne samouprave, njihove kolege iz Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, kao što smo već naveli, hladno su izignorisali naša pitanja koja smo im poslali prije više od mjesec, no Inforadar je došao do informacija da je samo zaživljavanje projekta neizvjesno.

Saznajemo da će promocija tek “testne faze” projekta biti “nekad u narednom periodu”, ali ne zna se tačno kada. Otkrili smo i da projekat neće zaživjeti na cijeloj teritoriji Republike Srpske, već u samo jednoj bolnici! To će, po svemu sudeći, biti bolnica Sveti apostol Luka u Doboju.

Izvor Inforadara iz Vlade RS otkrio je za naš portal da je za testnu fazu odabrana manja bolnica te da se sve radi u tajnosti iz razloga jer se ne zna da li će preskupo plaćeni sistem funkcionisati kako treba.

“Firma ‘Prointer’ je navodno obavila svoj dio posla, ali nikome nije jasno šta su radili i kako je moguće da je to koštalo 800.000 maraka. Priča se da je sada zapelo i sa obukom medicinskog osoblja”, rekao je izvor Inforadara.

Podsjećamo da je za ovaj projekat 800.000 maraka isplaćeno na račun firme Prointer ITSS, kompanije koju mediji dovode u vezu sa Igorom Dodikom, sinom lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Simptomatično je da je Prointer bio jedina kompanija koja se prijavila te “pobijedila” na tenderu raspisanom 2019. godine.

“Kompanija ‘Prointer ITSS’ je izabrana kao najpovoljniji ponuđač u okviru javne nabavke koja je sprovedena po zakonu i koja je svakom poslovnom subjektu koji ispunjava uslove iz predmetne nabavke predstavljala priliku da se prijavi i predloži konkretno rješenje za izradu informacionog sistema ‘e-Beba’ uz mogućnost žalbe. U pitanju je izrada i implementacija potpuno novog elektronskog servisa po cijeni iz ponude od 683.760,68 KM bez PDV-a”, naveli su iz firme Prointer nakon tendera.

Godinu i po nakon pobjede na tenderu iz ove kompanije više ne žele odgovarati na pitanja. Prije tačno 18 dana dobili su naš mail s upitom o e-Bebi i njegovoj realizaciji, no u Prointeru valjda misle da javnosti nisu dužni polagati bilo kakve račune.

Iz naših nezvaničnih razgovora sa zaposlenima u bolnicama širom RS se krije i odgovor koliko su u projekat e-Beba uopšte upućeni i zdravstveni radnici, jer su nakon naših poziva ostali zatečeni pitanjima o projektu, dok neki nisu ni čuli za njega.

PLJAČKA BUDŽETSKIH SREDSTAVA

Jedan od najvećih kritičara projekta e-Beba od njegove najave u Republici Srpskoj bio je aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Ni danas nije promijenio mišljenje.

“Još prije tri godine sam javno ukazivao da je projekat ‘e-Beba’ skuplji osam do 10 puta od realne cijene. Tada su svi, uključujući i ministra Rajčevića, govorili da lažem. Međutim, dve godine poslije pokazalo se da od tog projekta nema ništa i da je to bio samo jedan od sumnjivih poslova. Gdje je projekat sada, kako pomaže našim porodiljama”, pita Stanivuković, postavljajući pitanje zašto više niko ne priča o njemu.

Stanivuković objašnjava da su najveći problem u svemu nezainteresovane institucije.

“Nekoliko godina pažljivo pratim šta rade, ali najveći problem u svemu su institucije koje ne sankcionišu odgovorne jer su i dalje isti ljudi na istim pozicijama, rade isto – i sve im prolazi. Sankcija nije bilo ni za aferu respiratori, niti za pokretnu bolnicu. Međutim, sve ovo ne treba da nas obeshrabruje, jer promjene dolaze i Banja Luka je jedan od tih pokazatelja, ali potrebno je da promjene nastupe na svim nivoima”, kaže Stanivuković.

Banjalučki advokat Dario Sandić ističe da je projekat e-Beba još jedna u nizu pljački budžetskih para za nebitne stvari.

“E-Beba’ je označavan kao projekat koji će pobijediti bijelu kugu, koji će donijeti prosperitet građanima i olakšati roditeljima roditeljstvo. Međutim, radi se o još jednoj u nizu pljački budžetskih para za nebitne stvari. Ali naručioci se, kao i do sada, neće počešati zbog uzimanja para za nebitne i nefunkcionalne stvari. Jednostavno, opet se vraćamo na početak – jer nemaju nikakve odgovornosti za ovo, kao ni za masu stvari koje su evidentne”, ističe Sandić.

Podsjeća kako već odavno kod nas nema nikakve odgovornosti za mnoge druge stvari poput nedostatka vakcina, lijekova, ali i što se, kako navodi, vladin avion vozi kao seoski bicikl, te što nam ministarstva štite tajkune a sudovi banke, što političari bezočno lažu javno i bez imalo stida i odgovornosti.

Na informaciju da Inforadar u skladu sa postojećim zakonima nije uspio doći do zvaničnih odgovora iz ministarstava koja su naša pitanja izignorisala, Sandić poručuje da bi novinari trebalo da svaku nepravilnost obavezno javno objavljuju.

Vrijedi podsjetiti da je vlast u Republici Srpskoj cijelu 2019. godinu koristila kako bi na sav glas najavljivala e-Bebu. Ministri, pa čak i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, doslovno su se takmičili kome će pripasti titula glavnog najavljivača projekta.

Premijer Republike Srpske je volio reći da je projekat e-Beba “neophodan za Republiku Srpsku” te da a oni koji misle da je to preskupo” ne razmiju da je to je “stvar tendera a ne stvar predsjednika Vlade RS”.

Gotovo dvije i po godine od početka projekta više nije pitanje ni skupoće, ni napumpavanja cijena, već ono najosnovije: šta se dogodilo s projektom uopšte i gdje je i kako završilo 800.000 maraka koje su platili građani Republike Srpske?

(Inforadar)

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Eto

14.06.2021 22:50

Gdje nestalo? Jedan stan u "Beogradu ma vodi".

ODGOVORITE
Name

Re

14.06.2021 23:47

Pohlepni prokletnici

Name

Ministrica

15.06.2021 00:42

Ministrica rešava probleme skupštinske većine u Vipegradu,odkale da zna gde je nestalo skoro milion eura,sve to bre treba isterati i u zatvor smestiti.

Name

Rade

15.06.2021 04:44

Malo braći malo seki koliko oni visoko žive i njihova djeca treba tu dosta milijoncica mjesečno da im djeca nebudu narkomani

Name

Glasacko tijelo

15.06.2021 05:55

Pa ovi kradu ko vrane. Nikad dosta. Mnogo ih se namnožilo. .

Name

Gkupost

15.06.2021 06:33

Nestalo gdje i sve do sada na privatnom racunu naseg gastabajtera Dodika taj pokrade boga dragog..sticega bozija kazma kad tad.

Name

sale

15.06.2021 06:48

800 000 km, sitnica da mali ne klošari po BL a za bebe manje vise ko ce o bebama razmisljati.

Name

Mihajlo

15.06.2021 06:58

Kod mile bitange su sve narodne pokradene milijarde km.

Name

ŽIKA Ž

15.06.2021 07:35

Cvijanovići kockaju u kladionicama, malo je i to.

Name

Bitno

15.06.2021 08:02

Pare idu za postrojavanje i mobilizaciju posle rata,pošto to Rudonja zna kako ide jer ni u jednom nije učestvoavo,biće na Manjači volova i na ražnju i pod šatorima a i za givornicom.

Name

Imena

15.06.2021 08:29

Kod nas glavnu tuziteljica i SIPA stite politicku mafiju, ali nicija nije do zore gorila

Name

Da ali

15.06.2021 09:04

I to je pod kontrolom dok im je direktor onaj culum

Name

Uzas

15.06.2021 09:24

Gospode boze pa di kada ce Prointer i tatin sin pljackati ovu drzavu sta je ovo vise? Ludilo?

Name

Dobar

15.06.2021 09:54

Je li se ono tada i Laktašenkova kćer tada nešto petljala i javljala na tv povodom toga? Pa oni su prava mafijaška porodica ili klan.

Name

Re

15.06.2021 11:15

Znamo svi da kradu iz ociju. Koliko god imaju malo im je. Prokletstvo je strasna osobina. Nikad im dosta... Ceh se placa na kraju fajrunta.

Name

Uroš

14.06.2021 23:13

Pokrala bagra.

ODGOVORITE
Name

Re

15.06.2021 07:47

Dobro da je ostalo išta u državi koliko se krade.

Name

"Ministarska" bagra

15.06.2021 10:08

Ajde Srdjane Rajcevicu, reci gdje su pare otisle izmesju tebe i tatinog sincica. Samo pazi na sako kad budu ponovo brisali podove sa tobom... Bijedni crvu

Name

Nije cudo

14.06.2021 23:13

Sto nam se svakodnevno desavaju pljacke naroda od strane prokletog SNSD-a, koji nista dugo i ne radi, osim nanosenja zla ovom narodu. Jos malo, radjanje u opustosenoj i opljackanoj RS-oj, nece ni postojati, jer ce mladost napustiti ovu prciju, okupiranu najgorim vlastodrscima, ikad. Turski zulum je nagrada u poredjenju s njihovim. Narode, da li ste gluvi, slijepi i glupi da ne reagujete na jedini moguci nacin?! Sta se vise ceka?! Opozicijo, povedite vise taj narod, zasto postojite!!! Sad, ili nikad ustati moramo, a 2022.neka bude godina presuda i oduzimanja svega protivzakonito stecenog ovim prokletnicima. Trajna zabrana bavljenja politikom tim lopurdama i svim njihovim postojecim i buducim potomcima. Neka se zna za sva vremena da se niko ne usudii ni pomisliti da je jaci od naroda. Dole, BAGRO!!! DOLE, PLJACKASI!!! DOLE, LOPOVI NARODNOG BUDzETA!!! VRACAJTE UKRADENO, FUKARE!!!

ODGOVORITE
Name

Re

15.06.2021 11:03

Bas tako.

Name

Kod Bakira

15.06.2021 00:15

Milorad i Dragan rade pošten i zahtjevan posao - rušenje države BiH! Bakir im je uzeo 800 hiljada i dao...nekome... Tako je! Pitate Bakira. Milorad i Dragan nikad ništa ne kradu, samo Bakir I "političko" Sarajevo. Milorad i Dragan rade za narod srpski odn hrvatski i svaka pljačka je čin patriotizma i slabljenja države BiH! Svako ko ne okrivi Bakira, Bošnjake I Sarajevo za bilo šta pa makar i nebili krivi, taj je izdajnik srpstva i hrvatstva!

ODGOVORITE
Name

Od srca

15.06.2021 04:23

Nije nestalo. Vjerovatno je doslo do tzv. "transformacije kapitala". Kapital ima obicaj da se transformise u razne druge oblike da ga ni rodjena mati nebi prepoznala. Tako i tih 800.000 je tu negdje kod nekoga, samo treba bolje pogledati. A mozda je te pare neko od odgovornih, u sali, odnio kuci, pa zaboravio reci.

ODGOVORITE
Name

DOKTOR

15.06.2021 05:22

Čuj da neko odgovara narodu, pa nije to neka obična vlada heheheheee

ODGOVORITE
Name

Mrkva

15.06.2021 06:54

Ah, 800 k kaemova?? Pa to Dodik i tajkuni sprže za 3 leta avionom Srpske, Krf, Budva, Rovinj, hoteli- neeeeemaaaaa paraaaa

ODGOVORITE
Name

re

15.06.2021 10:17

Ništa to nije to je sića za burlu, kod burle su normalne novčane afere u RS.

Name

Rex

15.06.2021 07:06

Jezivo je koliko otimaju od države i naroda i to otvoreno.CIrkus.

ODGOVORITE
Name

Drekavac..!!

15.06.2021 08:45

Nekada je neka Gajić i njena kuma vodile taj resor,koji je imao budžet "deset miliona",za porodice samohrane majke, i za to se nikad nije utvrdilo koliko je potrošeno,podijeljeno, ali se zna da je ona kupila stan od tristo hiljada koju je odobrio veliki mag, on.....

ODGOVORITE
Name

Re

15.06.2021 11:14

Oduzeti i toj lopuzi taj stan, ako ne dokaze porijeklo imovine. Hapsiti lopove!!!

Name

xxx

15.06.2021 09:24

pojela maca

ODGOVORITE
Name

Kasno je

15.06.2021 11:29

To je sve isplanirano i one nisu ni stigle na to konto sto nam strucnjaci pisu jer oni s se prije svadjali kako nama napisati a da nista ne razumijemo cirilicom ili latinicom ili nikako jer ni jedno ni drugo ne moze se lijepim rijecima opisati Prevara=zajebano ili sl.

ODGOVORITE
Name

Js

15.06.2021 11:36

Jbg trebalo je kupiti BMW novi X5M koji vozi Goran Dodik na Američkim tablama.Svaki dan ga gledam ispred Igokee kafića.

ODGOVORITE
Name

D

16.06.2021 06:02

Oni prave projekte e, a odjel Babinjara najgori na UKC.

ODGOVORITE