Путин: НАТО нас је насамарио, на неки начин се игра!

Насамарили су нас за све паре, изјавио је председник Русије Владимир Путин, мислец́и на неиспуњено обец́ање НАТО-а да се нец́е ширити на исток.

Свијет 14.06.2021 | 22:06
Путин: НАТО нас је насамарио, на неки начин се игра!

Путин је у интервјуу за Ен-Би-Си разговарао са новинаром Кимом Симонсом који је оценио да Алијанса изводи маневре као одговор на руске вежбе и да се на неки начин игра одбране.

"Какве то везе има са одбраном? У доба СССР-а је Горбачову обећано усмено, али ипак обећано да се НАТО неће ширити на исток. Хвала Богу, жив је и здрав, можете да га питате. И где су та обећања", запитао се Путин, подсетивши на два таласа ширења војног блока у Источној Европи.

Са своје стране, новинар је питао председника где је писмено забележено то обећање. "Браво! Тачно, насамарили су нас за све паре, тако се каже код нас. Све треба запечатити на папиру", одговорио је Путин.

Русија агресор, а НАТО приближава инфраструктуру њеним границама? Истовремено, председник се осврнуо на војне вежбе које Русија изводи на својој територији, рекавши да не разуме забринутост НАТО-а у вези са тим.

"Али због чега је било потребно проширити НАТО на исток, приближавајући инфраструктуру нашим границама. И ви говорите да се ми понашамо агресивно? Зашто, забога? Говорите и да је Русија чак након распада Совјетског Савеза представљала неку претњу за САД и друге земље у Европи? Претрпели смо велике губитке. А шта смо добили заузврат", изјавио је шеф Русије.

Путин је подсетио да је НАТО, са своје стране, приближио инфраструктуру руској граници.

"Инфраструктура је овде, код наших граница. И ви говорите да ми угрожавамо некога? Да, редовно изводимо вежбе, укључујући и оне које су неочекиване за наше Оружане снаге. Због чега би то требало да изазива неку забринутост НАТО партнера? Једноставно не разумем то", истакао је шеф Русије.

НАТО - остатак хладног рата

Истовремено, председник је назвао НАТО остатком хладног рата.

Како каже, није потпуно јасно због чега Алијанса и даље постоји.

"Већ много пута сам рекао да је НАТО остатак Хладног рата. НАТО је настао током хладног рата али није сасвим јасно због чега он данас постоји", изјавио је Путин.

Како је рекао, био је тренутак када је речено да ће та организација бити трансформисана, али је сада већ некако заборављено на то.

"Полазимо од тога да је то војна организација, али то су савезници САД, па је можда с времена на време неопходно састати се са савезницима", сматра Путин.

С тим у вези, додао је да може да замисли како се тамо одвија дискусија.

Према његовим речима, "јасно је да се о свему одлучује консензусом, али ипак је једно мишљење исправно, а остала - не баш", рекао је председник.

Такође је рекао да не види ништа необично у томе што се савезници састају.

"Шта је ту необично? Не видим ништа необично у томе. Тим пре што је то исказивање поштовања према својим савезницима уочи састанака председника Русије и САД", додао је.

(Спутњик)

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ипе

14.06.2021 22:16

Руси,Кинези,Американци се понашају ко "француске собарице",ко фол сви се чуде што они други развијају нове системе наоружања. колико новца издвајате сви за оружје до сад смо могли Марс колонизирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марс

15.06.2021 08:46

Мене ова тројка подсјеца на насу тројку стално се оптузују а после народ плива у г*внима и у страху од сутра.

Name

Подрска

14.06.2021 22:32

За најискренијег и најинтелигентнијег политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

15.06.2021 06:16

Искренисти и интелигенције му фали, бас као и његовим присталицама. Засто он влада дозивотно а да нико се то не запита од његових присталица? Знаци диктатор је.

Name

За неповјеровати

15.06.2021 09:55

Колико је способносцу осназио Русију и под разним санкцијама! Просто за дивљење па то је"свијетско цудо"! Проуцава це се сиром планете!

Name

Приједор

14.06.2021 23:19

Па Путине направите и ви неки "НАТО" (Русија, Кина, Иран, Турска (друга војна сила у НАТОу, а излобирати да напусти НАТО)...Дајте им нуклеарно орузје и пола планете је васе...ниста висе не би било исто...могли би се брзо и сирити (Бјелорусија, Азербејдзан, Сирија, Србија, Босна...) Турска/Иран би излобирала муслиманске земље, Русија хрисцанске, Кина дрзаве под њеним утицајем...имали би руски плин, арапску нафту, били у срцу Европе...засто тоне урадите????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.06.2021 08:52

У право то и раде па је зато овима у НАТО-у фрка...

Name

Ре

15.06.2021 09:09

Смијесно.

Name

Писменост и образовање

15.06.2021 09:16

Зато сто воле паре са запада.

Name

Сиљо

15.06.2021 12:40

Мора да пита тетка Нату за то :) инаце лети са позиције као ласта.

Name

Бошњак

15.06.2021 01:52

Драге паре и овим политичарима са Истока па потписују сами не треба их пуно тјерат. Исто као сто је и ова васа пудлица из БиХ потписала. Све на кредит све за политичаре и њихове сљедбенике. Све на папир ставили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

15.06.2021 12:08

Они су монтирали сто су монтирали "такве владе" и закоцили",ни макац висе.... Саудијска Арабија је била и мамац и обострани интерес, други су само у свему томе испали наивни али и корисни идиоти. Када су преко тих монтираних задузили, опљацкали и осиромасили војно нејаке земље, угасили привреду и свw сто се могло и нормалан зивот огромне вецине градјана они би да наставе да пласирају своје прескупе производе сиромасним градјанима .... Ста це нам кинеско, ста це нам руска нафта, турско, индијско итд.... Гдје ту здрав разум? Цисти идиотизам, требамо сви бринути само је ли њима добро док се бахате, не мислеци на половину сиромасних и по западу. Пласе се они за тај трули систем.....

Name

Ок

15.06.2021 06:54

Нато једно прица друго ради.Мислим да му нико висе не вјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Типцно

15.06.2021 09:42

За ауторитарне резиме, увијек иста прица о угрозености, сви они тако сиром свијета, бојим се да неби заврсили као ми 90тих. У демократским земљама види непријатеља, мозда зато јер неби могли дозивотно владати, само пласе свој народ, знају они како се то ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ни на једну страну

15.06.2021 09:50

Али људи схватите не мозе мали проценат западног свијета на планети диктирати и водити ни економску ни војну офанзиву против дјинова у Азији.Питам се само гдје су ту памет покупили и цему то мозе да доведе....

ОДГОВОРИТЕ