Putin: NATO nas je nasamario, na neki način se igra!

Nasamarili su nas za sve pare, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, misleći na neispunjeno obećanje NATO-a da se neće širiti na istok.

Svijet 14.06.2021 | 22:06
Putin: NATO nas je nasamario, na neki način se igra!

Putin je u intervjuu za En-Bi-Si razgovarao sa novinarom Kimom Simonsom koji je ocenio da Alijansa izvodi manevre kao odgovor na ruske vežbe i da se na neki način igra odbrane.

"Kakve to veze ima sa odbranom? U doba SSSR-a je Gorbačovu obećano usmeno, ali ipak obećano da se NATO neće širiti na istok. Hvala Bogu, živ je i zdrav, možete da ga pitate. I gde su ta obećanja", zapitao se Putin, podsetivši na dva talasa širenja vojnog bloka u Istočnoj Evropi.

Sa svoje strane, novinar je pitao predsednika gde je pismeno zabeleženo to obećanje. "Bravo! Tačno, nasamarili su nas za sve pare, tako se kaže kod nas. Sve treba zapečatiti na papiru", odgovorio je Putin.

Rusija agresor, a NATO približava infrastrukturu njenim granicama? Istovremeno, predsednik se osvrnuo na vojne vežbe koje Rusija izvodi na svojoj teritoriji, rekavši da ne razume zabrinutost NATO-a u vezi sa tim.

"Ali zbog čega je bilo potrebno proširiti NATO na istok, približavajući infrastrukturu našim granicama. I vi govorite da se mi ponašamo agresivno? Zašto, zaboga? Govorite i da je Rusija čak nakon raspada Sovjetskog Saveza predstavljala neku pretnju za SAD i druge zemlje u Evropi? Pretrpeli smo velike gubitke. A šta smo dobili zauzvrat", izjavio je šef Rusije.

Putin je podsetio da je NATO, sa svoje strane, približio infrastrukturu ruskoj granici.

"Infrastruktura je ovde, kod naših granica. I vi govorite da mi ugrožavamo nekoga? Da, redovno izvodimo vežbe, uključujući i one koje su neočekivane za naše Oružane snage. Zbog čega bi to trebalo da izaziva neku zabrinutost NATO partnera? Jednostavno ne razumem to", istakao je šef Rusije.

NATO - ostatak hladnog rata

Istovremeno, predsednik je nazvao NATO ostatkom hladnog rata.

Kako kaže, nije potpuno jasno zbog čega Alijansa i dalje postoji.

"Već mnogo puta sam rekao da je NATO ostatak Hladnog rata. NATO je nastao tokom hladnog rata ali nije sasvim jasno zbog čega on danas postoji", izjavio je Putin.

Kako je rekao, bio je trenutak kada je rečeno da će ta organizacija biti transformisana, ali je sada već nekako zaboravljeno na to.

"Polazimo od toga da je to vojna organizacija, ali to su saveznici SAD, pa je možda s vremena na vreme neophodno sastati se sa saveznicima", smatra Putin.

S tim u vezi, dodao je da može da zamisli kako se tamo odvija diskusija.

Prema njegovim rečima, "jasno je da se o svemu odlučuje konsenzusom, ali ipak je jedno mišljenje ispravno, a ostala - ne baš", rekao je predsednik.

Takođe je rekao da ne vidi ništa neobično u tome što se saveznici sastaju.

"Šta je tu neobično? Ne vidim ništa neobično u tome. Tim pre što je to iskazivanje poštovanja prema svojim saveznicima uoči sastanaka predsednika Rusije i SAD", dodao je.

(Sputnjik)

 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Ipe

14.06.2021 20:16

Rusi,Kinezi,Amerikanci se ponašaju ko "francuske sobarice",ko fol svi se čude što oni drugi razvijaju nove sisteme naoružanja. koliko novca izdvajate svi za oružje do sad smo mogli Mars kolonizirati.

ODGOVORITE
Name

Mars

15.06.2021 06:46

Mene ova trojka podsjeca na nasu trojku stalno se optuzuju a posle narod pliva u g*vnima i u strahu od sutra.

Name

Podrska

14.06.2021 20:32

Za najiskrenijeg i najinteligentnijeg politicara.

ODGOVORITE
Name

I

15.06.2021 04:16

Iskrenisti i inteligencije mu fali, bas kao i njegovim pristalicama. Zasto on vlada dozivotno a da niko se to ne zapita od njegovih pristalica? Znaci diktator je.

Name

Za nepovjerovati

15.06.2021 07:55

Koliko je sposobnoscu osnazio Rusiju i pod raznim sankcijama! Prosto za divljenje pa to je"svijetsko cudo"! Proucava ce se sirom planete!

Name

Prijedor

14.06.2021 21:19

Pa Putine napravite i vi neki "NATO" (Rusija, Kina, Iran, Turska (druga vojna sila u NATOu, a izlobirati da napusti NATO)...Dajte im nuklearno oruzje i pola planete je vase...nista vise ne bi bilo isto...mogli bi se brzo i siriti (Bjelorusija, Azerbejdzan, Sirija, Srbija, Bosna...) Turska/Iran bi izlobirala muslimanske zemlje, Rusija hriscanske, Kina drzave pod njenim uticajem...imali bi ruski plin, arapsku naftu, bili u srcu Evrope...zasto tone uradite????

ODGOVORITE
Name

re

15.06.2021 06:52

U pravo to i rade pa je zato ovima u NATO-u frka...

Name

Re

15.06.2021 07:09

Smijesno.

Name

Pismenost i obrazovanje

15.06.2021 07:16

Zato sto vole pare sa zapada.

Name

Siljo

15.06.2021 10:40

Mora da pita tetka Natu za to :) inace leti sa pozicije kao lasta.

Name

Bošnjak

14.06.2021 23:52

Drage pare i ovim političarima sa Istoka pa potpisuju sami ne treba ih puno tjerat. Isto kao sto je i ova vasa pudlica iz BiH potpisala. Sve na kredit sve za političare i njihove sljedbenike. Sve na papir stavili.

ODGOVORITE
Name

Tacno

15.06.2021 10:08

Oni su montirali sto su montirali "takve vlade" i zakocili",ni makac vise.... Saudijska Arabija je bila i mamac i obostrani interes, drugi su samo u svemu tome ispali naivni ali i korisni idioti. Kada su preko tih montiranih zaduzili, opljackali i osiromasili vojno nejake zemlje, ugasili privredu i svw sto se moglo i normalan zivot ogromne vecine gradjana oni bi da nastave da plasiraju svoje preskupe proizvode siromasnim gradjanima .... Sta ce nam kinesko, sta ce nam ruska nafta, tursko, indijsko itd.... Gdje tu zdrav razum? Cisti idiotizam, trebamo svi brinuti samo je li njima dobro dok se bahate, ne misleci na polovinu siromasnih i po zapadu. Plase se oni za taj truli sistem.....

Name

Ok

15.06.2021 04:54

Nato jedno prica drugo radi.Mislim da mu niko vise ne vjeruje.

ODGOVORITE
Name

Tipcno

15.06.2021 07:42

Za autoritarne rezime, uvijek ista prica o ugrozenosti, svi oni tako sirom svijeta, bojim se da nebi zavrsili kao mi 90tih. U demokratskim zemljama vidi neprijatelja, mozda zato jer nebi mogli dozivotno vladati, samo plase svoj narod, znaju oni kako se to radi.

ODGOVORITE
Name

Ni na jednu stranu

15.06.2021 07:50

Ali ljudi shvatite ne moze mali procenat zapadnog svijeta na planeti diktirati i voditi ni ekonomsku ni vojnu ofanzivu protiv djinova u Aziji.Pitam se samo gdje su tu pamet pokupili i cemu to moze da dovede....

ODGOVORITE