Е-књижице од августа у употреби у цијелој Српској

Од 1. августа ће на територији цијеле Републике Српске почети примјена Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС), а овај систем је прошле године уведен у четири општине у Српској, чији грађани већ могу да користе електронске здравствене књижице.

Република Српска 14.06.2021 | 20:31
Е-књижице од августа у употреби у цијелој Српској

Навели су ово у Фонду здравственог осигурања РС, те додали да је ИЗИС средином августа прошле године почео да се примјењује у Градишци, Бијељини, Зворнику те Фочи, гдје су грађани већ били у могућности да преузму своје електронске здравствене књижице.

У Фонду су навели да, како је предвиђено оперативним планом, ИЗИС би у пуном капацитету требало да се примјењује и у осталим регијама од 1. августа.

"Фонд, због актуелне епидемиолошке ситуације, није предвидио рокове преузимања картица, те сугеришемо осигураницима да своје картице преузимају приликом остваривања других права у нашим пословницама, а све у циљу да се избјегне стварање гужви", рекли су у Фонду здравственог осигурања РС.

Све док у потпуности не заживи ИЗИС, упоредо са електронским картицама моћи ће се користити и старе здравствене књижице.

"Према томе, не постоји бојазан да ће осигураници бити ускраћени за било које право из здравственог осигурања уколико одмах не преузму картицу, а све док траје ванредна ситуација, здравствену књижицу није потребно ни овјеравати", казали су у Фонду.

Електронске картице за осигуранике Фонда су бесплатне, а осигурано лице може да преузме картице и за чланове свог домаћинства или уже породице, а ако се деси да за некога није израђена картица, осигураник може у пословницама Фонда да поднесе захтјев за израду е-књижице.

Наиме, и досадашњи картони пацијената биће замијењени електронским здравственим картонима, који садрже све податке о пацијенту на једном мјесту, независно од тога у којој здравственој установи су прикупљени.

Гордана Савин, помоћница директора за медицинска питања и координаторка за ИЗИС у Дому здравља Бијељина, за "Независне новине" је рекла да је до сада кроз ИЗИС евидентирано 78.500 пацијената бијељинског Дома здравља.

"Сви ови пацијенти имају електронске картоне са свим подацима од како су регистровани у Дому здравља Бијељина", рекла је Савинова.

Када је ријеч о позитивним странама кориштења ИЗИС-а, Савинова је рекла да љекари већ осјећају позитивне помаке, јер све податке о пацијенту имају на једном мјесту.

"Увезани смо директно са Фондом, те не морамо да бринемо када је ријеч о осигурању пацијената. Пацијенти не морају да иду у Фонд да овјеравају књижице и чекају у редовима", казала је Савинова.

Додала је да је Дом здравља Бијељина кроз ИЗИС увезан и са Болницом "Свети врачеви" у овом граду.

"Налазе са секундарног и терцијарног здравственог нивоа добијамо аутоматски у ИЗИС-у, те се тиме аутоматски издају и рецепти. Мало нас је корона све успорила, али имамо сву потребну опрему, те све податке о пацијенту имамо на једном мјесту", навела је Савинова.

Истакла је да, иако пацијенти који најчешће долазе у бијељински Дом здрављу припадају старијој популацији, те радије воле да свој преглед наруче телефонски, сада је доста убрзано и издавање рецепата.

"Када се и апотеке укључе у ову причу, све ће тећи још једноставније, јер ће пацијент након прегледа отићи у апотеку гдје ће са здравственом картицом моћи подићи терапију", закључила је Савинова.

Позив да се регулише здравствено осигурање

Фонд здравственог осигурања РС позвао је све грађане који још нису пријављени на здравствено осигурање да регулишу свој статус, јер би са укидањем ванредне ситуације могли остати без истога.

Наиме, грађани који још нису регулисали свој статус осигурања и који тренутно због ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона користе право на здравствену заштиту могу у надлежним пословницама  Фонда да регулишу свој статус и пријаве се на осигурање.

"Иако је епидемиолошка ситуација знатно повољнија, молимо грађане да се процес пријаве на здравствено осигурање спроводи уз поштовање епидемиолошких мјера и без стварања гужви", рекли су у Фонду.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Градишчанин

14.06.2021 20:34

А нису у функцији ни код нас који смо их добили први. Брука!

ОДГОВОРИТЕ
Name

паљанин

15.06.2021 05:11

хахаха циркус и с од дрзаве. Играју се са нама хахахаха бице им весело ускоро

Name

греендестинy

14.06.2021 21:53

Ко је луд да дадне ФЗО своје медицинске податке које ће онда красти и злоупотребљавати разноразни тајкуни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

14.06.2021 23:22

Овим путем молим Свевишњег да врати све раднике ПИО у родни Србац, како би та установа спознала тајну чистог зрака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.06.2021 07:49

То нешто слично као оно са е- бебама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како да не

15.06.2021 08:27

Нисте увели фискалне рацуне у пола опстина, а сад то. Бас цемо да видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

15.06.2021 09:07

Црна Гора већ одавно има електрондке књижице и увезано све са апотекама. Каскамо добро за остатком неуредјенијих али ипак уредјенијих дежава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

15.06.2021 11:44

АКО ИХ ЈЕ ПРАВИО ИГОР...ОНДА СУ ДОБРЕ..XАXXАXА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

16.06.2021 04:04

Има ли сада вишак радника у Заводу? Шта ће бити са њима? Да ли као код приватника иду на Биро?

ОДГОВОРИТЕ