E-knjižice od avgusta u upotrebi u cijeloj Srpskoj

Od 1. avgusta će na teritoriji cijele Republike Srpske početi primjena Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), a ovaj sistem je prošle godine uveden u četiri opštine u Srpskoj, čiji građani već mogu da koriste elektronske zdravstvene knjižice.

Republika Srpska 14.06.2021 | 20:31
E-knjižice od avgusta u upotrebi u cijeloj Srpskoj

Naveli su ovo u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, te dodali da je IZIS sredinom avgusta prošle godine počeo da se primjenjuje u Gradišci, Bijeljini, Zvorniku te Foči, gdje su građani već bili u mogućnosti da preuzmu svoje elektronske zdravstvene knjižice.

U Fondu su naveli da, kako je predviđeno operativnim planom, IZIS bi u punom kapacitetu trebalo da se primjenjuje i u ostalim regijama od 1. avgusta.

"Fond, zbog aktuelne epidemiološke situacije, nije predvidio rokove preuzimanja kartica, te sugerišemo osiguranicima da svoje kartice preuzimaju prilikom ostvarivanja drugih prava u našim poslovnicama, a sve u cilju da se izbjegne stvaranje gužvi", rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Sve dok u potpunosti ne zaživi IZIS, uporedo sa elektronskim karticama moći će se koristiti i stare zdravstvene knjižice.

"Prema tome, ne postoji bojazan da će osiguranici biti uskraćeni za bilo koje pravo iz zdravstvenog osiguranja ukoliko odmah ne preuzmu karticu, a sve dok traje vanredna situacija, zdravstvenu knjižicu nije potrebno ni ovjeravati", kazali su u Fondu.

Elektronske kartice za osiguranike Fonda su besplatne, a osigurano lice može da preuzme kartice i za članove svog domaćinstva ili uže porodice, a ako se desi da za nekoga nije izrađena kartica, osiguranik može u poslovnicama Fonda da podnese zahtjev za izradu e-knjižice.

Naime, i dosadašnji kartoni pacijenata biće zamijenjeni elektronskim zdravstvenim kartonima, koji sadrže sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, nezavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi su prikupljeni.

Gordana Savin, pomoćnica direktora za medicinska pitanja i koordinatorka za IZIS u Domu zdravlja Bijeljina, za "Nezavisne novine" je rekla da je do sada kroz IZIS evidentirano 78.500 pacijenata bijeljinskog Doma zdravlja.

"Svi ovi pacijenti imaju elektronske kartone sa svim podacima od kako su registrovani u Domu zdravlja Bijeljina", rekla je Savinova.

Kada je riječ o pozitivnim stranama korištenja IZIS-a, Savinova je rekla da ljekari već osjećaju pozitivne pomake, jer sve podatke o pacijentu imaju na jednom mjestu.

"Uvezani smo direktno sa Fondom, te ne moramo da brinemo kada je riječ o osiguranju pacijenata. Pacijenti ne moraju da idu u Fond da ovjeravaju knjižice i čekaju u redovima", kazala je Savinova.

Dodala je da je Dom zdravlja Bijeljina kroz IZIS uvezan i sa Bolnicom "Sveti vračevi" u ovom gradu.

"Nalaze sa sekundarnog i tercijarnog zdravstvenog nivoa dobijamo automatski u IZIS-u, te se time automatski izdaju i recepti. Malo nas je korona sve usporila, ali imamo svu potrebnu opremu, te sve podatke o pacijentu imamo na jednom mjestu", navela je Savinova.

Istakla je da, iako pacijenti koji najčešće dolaze u bijeljinski Dom zdravlju pripadaju starijoj populaciji, te radije vole da svoj pregled naruče telefonski, sada je dosta ubrzano i izdavanje recepata.

"Kada se i apoteke uključe u ovu priču, sve će teći još jednostavnije, jer će pacijent nakon pregleda otići u apoteku gdje će sa zdravstvenom karticom moći podići terapiju", zaključila je Savinova.

Poziv da se reguliše zdravstveno osiguranje

Fond zdravstvenog osiguranja RS pozvao je sve građane koji još nisu prijavljeni na zdravstveno osiguranje da regulišu svoj status, jer bi sa ukidanjem vanredne situacije mogli ostati bez istoga.

Naime, građani koji još nisu regulisali svoj status osiguranja i koji trenutno zbog vanredne situacije izazvane pandemijom virusa korona koriste pravo na zdravstvenu zaštitu mogu u nadležnim poslovnicama  Fonda da regulišu svoj status i prijave se na osiguranje.

"Iako je epidemiološka situacija znatno povoljnija, molimo građane da se proces prijave na zdravstveno osiguranje sprovodi uz poštovanje epidemioloških mjera i bez stvaranja gužvi", rekli su u Fondu.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Градишчанин

14.06.2021 22:34

А нису у функцији ни код нас који смо их добили први. Брука!

ODGOVORITE
Name

paljanin

15.06.2021 07:11

hahaha cirkus i s od drzave. Igraju se sa nama hahahaha bice im veselo uskoro

Name

greendestiny

14.06.2021 23:53

Ko je lud da dadne FZO svoje medicinske podatke koje će onda krasti i zloupotrebljavati raznorazni tajkuni?

ODGOVORITE
Name

mrga

15.06.2021 01:22

Ovim putem molim Svevišnjeg da vrati sve radnike PIO u rodni Srbac, kako bi ta ustanova spoznala tajnu čistog zraka.

ODGOVORITE
Name

Ja

15.06.2021 09:49

To nešto slično kao ono sa e- bebama

ODGOVORITE
Name

Kako da ne

15.06.2021 10:27

Niste uveli fiskalne racune u pola opstina, a sad to. Bas cemo da vidimo.

ODGOVORITE
Name

Doboj

15.06.2021 11:07

Crna Gora već odavno ima elektrondke knjižice i uvezano sve sa apotekama. Kaskamo dobro za ostatkom neuredjenijih ali ipak uredjenijih dežava

ODGOVORITE
Name

Xxl

15.06.2021 13:44

AKO IH JE PRAVIO IGOR...ONDA SU DOBRE..XAXXAXA

ODGOVORITE
Name

D

16.06.2021 06:04

Ima li sada višak radnika u Zavodu? Šta će biti sa njima? Da li kao kod privatnika idu na Biro?

ODGOVORITE