Судије мијењају националност по потреби?!

У БиХ и носиоци правосудних функција због напредовања у каријери или преласка на другу позицију могу да мијењају националност, преноси портал "Журнал". "То је трагично", тврди судија и професор уставног права Милан Благојевић.

Босна и Херцеговина 14.06.2021 | 20:04
Судије мијењају националност по потреби?!

У Босни и Херцеговини и судије мијењају националност по потреби показује истраживање портала "Журнал". То је носиоцима правосудних функција дозвољено, а тако иду у корак са политичарима који, такође, између два изборна циклуса могу да промијене националност уколико се за тим укаже потреба.

Закључком Високог судског и тужилачког савјета БиХ из 2017. године прописан је број носилаца правосудних функција у правосудној институцији из сваког народа, као и могућност одступања од тог броја. У ВСТС-у немају тачан број судија и тужилаца који су промијенили националност да би напредовали или остали на функцији.

Судија и професор уставног права из Бањалуке Милан Благојевић каже за БН да је поражавајуће то да носиоци правосудних функција могу да мијењају националност због позиције. "Невјероватно је да неки то и чине", каже Благојевић.

Милан Благојевић напомиње да је неопходно што прије законски онемогућити мијењање националности носиоцима правосудних функција, јер то додатно деградира и урашава повјерење грађана у правосуђе БиХ.

До промјене би могло доћи ускоро јер је Високи судски и тужилачки савјет на мајској сједници одлучио да се у обзир кандида који аплицирају да друге позиције у правосуђу, као валидно узима изјашњење које су кандидати дали приликом именовања на функције које тренутно обављају.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Свака цаст

14.06.2021 18:14

Увести ред због извргавања и правосудја руглу од стране појединаца без етике....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2021 07:16

Како је поцело и зене це мјењати.

Name

Оптузени

14.06.2021 18:47

Браво господине Благојевицу! Надам се да се тим принципима водите и када судите Ви лицно, па цак и у оним "вруцим" предметима да судите искљуциво по Закону!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па шта

14.06.2021 20:22

И политичари мјењају вјеру за вечеру да би били министри. То је код нас у БиХ нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Марковић

14.06.2021 20:32

Црни су и јадни наси и тузиоци и тужиластва теско народу са њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

15.06.2021 14:12

И шта је ту проблем? Сви бошњаци и 60% Хрвата су некада били Срби, па због неког интереса промијенили вјеру за вечеру. И сада су они радикалнији ислам и и католици од оних правих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислис

15.06.2021 19:01

Обрнуто? С ким и како и одакле су православци досли преко Дрине?