Sudije mijenjaju nacionalnost po potrebi?!

U BiH i nosioci pravosudnih funkcija zbog napredovanja u karijeri ili prelaska na drugu poziciju mogu da mijenjaju nacionalnost, prenosi portal "Žurnal". "To je tragično", tvrdi sudija i profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

Bosna i Hercegovina 14.06.2021 | 20:04
Sudije mijenjaju nacionalnost po potrebi?!

U Bosni i Hercegovini i sudije mijenjaju nacionalnost po potrebi pokazuje istraživanje portala "Žurnal". To je nosiocima pravosudnih funkcija dozvoljeno, a tako idu u korak sa političarima koji, takođe, između dva izborna ciklusa mogu da promijene nacionalnost ukoliko se za tim ukaže potreba.

Zaključkom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH iz 2017. godine propisan je broj nosilaca pravosudnih funkcija u pravosudnoj instituciji iz svakog naroda, kao i mogućnost odstupanja od tog broja. U VSTS-u nemaju tačan broj sudija i tužilaca koji su promijenili nacionalnost da bi napredovali ili ostali na funkciji.

Sudija i profesor ustavnog prava iz Banjaluke Milan Blagojević kaže za BN da je poražavajuće to da nosioci pravosudnih funkcija mogu da mijenjaju nacionalnost zbog pozicije. "Nevjerovatno je da neki to i čine", kaže Blagojević.

Milan Blagojević napominje da je neophodno što prije zakonski onemogućiti mijenjanje nacionalnosti nosiocima pravosudnih funkcija, jer to dodatno degradira i urašava povjerenje građana u pravosuđe BiH.

Do promjene bi moglo doći uskoro jer je Visoki sudski i tužilački savjet na majskoj sjednici odlučio da se u obzir kandida koji apliciraju da druge pozicije u pravosuđu, kao validno uzima izjašnjenje koje su kandidati dali prilikom imenovanja na funkcije koje trenutno obavljaju.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Svaka cast

14.06.2021 18:14

Uvesti red zbog izvrgavanja i pravosudja ruglu od strane pojedinaca bez etike....

ODGOVORITE
Name

Re

15.06.2021 07:16

Kako je pocelo i zene ce mjenjati.

Name

Optuzeni

14.06.2021 18:47

Bravo gospodine Blagojevicu! Nadam se da se tim principima vodite i kada sudite Vi licno, pa cak i u onim "vrucim" predmetima da sudite iskljucivo po Zakonu!

ODGOVORITE
Name

Pa šta

14.06.2021 20:22

I političari mjenjaju vjeru za večeru da bi bili ministri. To je kod nas u BiH normalno.

ODGOVORITE
Name

Mirko Marković

14.06.2021 20:32

Crni su i jadni nasi i tuzioci i tužilastva tesko narodu sa njima

ODGOVORITE
Name

Realno

15.06.2021 14:12

I šta je tu problem? Svi bošnjaci i 60% Hrvata su nekada bili Srbi, pa zbog nekog interesa promijenili vjeru za večeru. I sada su oni radikalniji islam i i katolici od onih pravih.

ODGOVORITE
Name

Mislis

15.06.2021 19:01

Obrnuto? S kim i kako i odakle su pravoslavci dosli preko Drine?