Бобар банка: Доста споро иде наплата потраживања

– Бобар банка у стечају на рачуну тренутно има око 46 милиона КМ, а наплата преосталих потраживања иде доста споро, јер се највећи број пласмана наплаћује судским путем, рекла је за ЦАПИТАЛ стечајна управница ове банке Душанка Новаковић.

Република Српска 14.06.2021 | 13:00
Бобар банка: Доста споро иде наплата потраживања

Она је истакла да се стечајни поступак одвија у складу са законским прописима и да је у протекле двије и по године окончано око 1.100 судских спорова те да још има око 410 активних спорова.

“У припреми је одржавање Скупштине повјерилаца која би требало да се одржи у септембру ове године. Још трају судски спорови по тужбама повјерилаца са милионским износима који успоравају дјелимичну диобу средстава, јер се, у складу са законом, не може вршити диоба средстава, све док се судски спорови не окончају”, каже Душанка Новаковић.

Нагласила је да је дјелимична диоба требало да се обави крајем прошле године, али је појава пандемије вируса корона успорила те активности.

“До сада смо прикупили око 46 милиона КМ, а наплата преосталих потраживања иде доста споро, јер се највећи број пласмана наплаћује судским путем. Имамо и 20 стечених некретнина у судским поступцима које су тешко утрживе и њихова продаја иде споро, јер нема израженог интереса за њихову куповину. Писали смо низ ургенција свим судовима, као и предсједницима судова да се преостали судски поступци убрзају и да се стечајни поступак приводи крају. Тешко је дати тачну процјену завршетка поступка стечаја, с обзиром на то да то не зависи пуно од стечајног управника”, каже Душанка Новаковић.

Подсјећамо, Агенција за банкарство РС крајем новембра 2014. године увела је принудну управу у Бобар банци, јер банка није радила у складу са законом. Непун мјесец дана касније, банци је одузета дозвола за рад и покренут је поступак ликвидације, а почетком 2017. године, по рјешењу Окружног привредног суда у Бијељини, покренут је и стечај који траје већ четири и по године.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ухх

14.06.2021 11:53

Дал се зна ко је из сефа Бобар банке украо 10 милиона км?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оги

14.06.2021 12:08

Лесинари унистисе Бобара за кратко вријеме.Нису они из Федерације и стране слузбе него домаци Тајкуни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Танк лед

15.06.2021 18:07

Да је само 10 миллионс банка би радиал.Ту су у питању 300 милијуна Км.повериоци це добити 2 процента.и то је тоо.немогу повратити новац.то лаик сваки знаа.

ОДГОВОРИТЕ