Bobar banka: Dosta sporo ide naplata potraživanja

– Bobar banka u stečaju na računu trenutno ima oko 46 miliona KM, a naplata preostalih potraživanja ide dosta sporo, jer se najveći broj plasmana naplaćuje sudskim putem, rekla je za CAPITAL stečajna upravnica ove banke Dušanka Novaković.

Republika Srpska 14.06.2021 | 13:00
Bobar banka: Dosta sporo ide naplata potraživanja

Ona je istakla da se stečajni postupak odvija u skladu sa zakonskim propisima i da je u protekle dvije i po godine okončano oko 1.100 sudskih sporova te da još ima oko 410 aktivnih sporova.

“U pripremi je održavanje Skupštine povjerilaca koja bi trebalo da se održi u septembru ove godine. Još traju sudski sporovi po tužbama povjerilaca sa milionskim iznosima koji usporavaju djelimičnu diobu sredstava, jer se, u skladu sa zakonom, ne može vršiti dioba sredstava, sve dok se sudski sporovi ne okončaju”, kaže Dušanka Novaković.

Naglasila je da je djelimična dioba trebalo da se obavi krajem prošle godine, ali je pojava pandemije virusa korona usporila te aktivnosti.

“Do sada smo prikupili oko 46 miliona KM, a naplata preostalih potraživanja ide dosta sporo, jer se najveći broj plasmana naplaćuje sudskim putem. Imamo i 20 stečenih nekretnina u sudskim postupcima koje su teško utržive i njihova prodaja ide sporo, jer nema izraženog interesa za njihovu kupovinu. Pisali smo niz urgencija svim sudovima, kao i predsjednicima sudova da se preostali sudski postupci ubrzaju i da se stečajni postupak privodi kraju. Teško je dati tačnu procjenu završetka postupka stečaja, s obzirom na to da to ne zavisi puno od stečajnog upravnika”, kaže Dušanka Novaković.

Podsjećamo, Agencija za bankarstvo RS krajem novembra 2014. godine uvela je prinudnu upravu u Bobar banci, jer banka nije radila u skladu sa zakonom. Nepun mjesec dana kasnije, banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut je postupak likvidacije, a početkom 2017. godine, po rješenju Okružnog privrednog suda u Bijeljini, pokrenut je i stečaj koji traje već četiri i po godine.

(Capital)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Uhh

14.06.2021 11:53

Dal se zna ko je iz sefa Bobar banke ukrao 10 miliona km?

ODGOVORITE
Name

Ogi

14.06.2021 12:08

Lesinari unistise Bobara za kratko vrijeme.Nisu oni iz Federacije i strane sluzbe nego domaci Tajkuni.

ODGOVORITE
Name

Tank led

15.06.2021 18:07

Da je samo 10 millions banka bi radial.Tu su u pitanju 300 milijuna Km.poverioci ce dobiti 2 procenta.i to je too.nemogu povratiti novac.to laik svaki znaa.

ODGOVORITE